• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
IvanR - специалист
Фло написа:
gkaraivanov написа:
Наистина много информация научих фло Благодаря!
Строенето със тухли четворки значи ли че всяка къща строена с тях а те са сигурно 90% от строежите може да се изпълни по начинът плоча,трегер,плоча,покрив и после да се направи пълнежът с тях,защото маисторите първо си вдигат стените и после наливат?И имам още един въпрос:Ако при троиният зид всичко е слепено т.е. двата реда тухли са слепени за изолациятя и няма въздушна възглавница м/у единият и изолацията ще го има ли ефектът както с въздушната възглавница,защото така е по проект?
Както съм описал по-горе ,така се строи по обектите ,особено ,които са строежи 4-та категория и които се контролират както трябва вкл. и от надзора.Останалите,както си забелязал се строят едно към гьотере главно от набедени за майстори, до онзи ден с други професии.За земетръсното строителство при тези тухли се оставят, както ти казах 20 мм. отстояние от колони и греди.Целта е трептенията от колони и греди при земетресение да не се предават върху зида и така да влезе в резонанс и да се срути къщата.Хората са го измислили не случайно и е включено в норматива за земетръсното строителство.Пишман майсторите в масовия случай зидат четворките, както се зидат единички-първо вдигат зида,после леят греди и колони.Това е груба грешка.Ако искаш ,разходи се до някой голям обект над 1000 м2 да видиш кога и как зидат хората под контрол.
Зидането на трислойния зид е просто.Вдигаш 3-4 реда тухли и между тях нареждаш/напъхваш/ ватата или стиропора,слагаш металните превръзки и пак нагоре.Може да е плътно,може да има въздух между изолацията и тухлите,може и да няма ,не е толкова важно.
Монолитнота връзка м/у зида и к-цията няма пряка зависимост с попадането в резонанс на една стр. к-ция! Фугата е следствие изчисляването на "гранични състояния за ограничаване на повредите". Тези 20мм. не са нормирани, но се предписват в заб. на проекта, понеже в масовия случай преместванията са по-малки.
Фло - специалист
gechev написа:
Фло, тези превръзки от метал не се ли явяват точки на термомоста? Може би трябва да се помисли за някакъв друг вариант.
Обикновено се обръща една тухла напреко на зида за превръзка на двата.Тогава ще останат х 3 см. от двете страни вдлъбнатина,което не е кой-знае колко. Теловете, вместо обърната тухла едва ли са по-голям термомост все пак са 4-6 мм.и повърхността им на практика е обвита с ватата.
Технологичната фуга е описана в Наредба 2 за земетръсното строителство. Ако има по-нов вариант на наредбата и там не е отразена е отделен въпрос.Целта и на фугата е трептенията на колоните и гредите да не се предават върху зидарията.Защо също е отделен въпрос и както се вижда има различно тълкуване.Според мен това не е случаен каприз на дядките -нормотворци ,строителни капацитети.
8180 - майстор
Вярвам, че в Наредба №2 са предписани въпросните фуги, ама нека разяснението го даде някой по-компетентен.

"Трептения на колоните":
http://www.google.bg/search?q=utorrent& ... 24&bih=664

"Трептения на гредите":

"Резонанс на зида"
[-X [-X
Tsilkov - майстор
Идеята на фугата на зида спрямо основната носеща конструкция е да предпази зида от слягането/деформациите(включително от земетръс) на последната. В противен случай като слегне носещата конструкция зидарията се пука. Забелязал съм че половината зидове се изпълняват със и половината без :lol: . Принципно е по-добре да се оставя фуга. Трябва да се има в предвид ,че пак в нормативите (сигурно даже въпросната наредба) зидарията трябва да бъде хванат с арматурни железа към бетона през няколко реда (мисля три) за да не паднат по време на земетръс. Ако отделянето на фуга се изпълнява криво-ляво , то това с железата още не съм го виждал на живо в малки сгради (къщи,блокчета.....).
Фло - специалист
8180 написа:
Вярвам, че в Наредба №2 са предписани въпросните фуги, ама нека разяснението го даде някой по-компетентен.

"Трептения на колоните":

"Трептения на гредите":

"Резонанс на зида"
[-X [-X
Това е от въпросната наредба:

2. изчисляване на конструкцията за три отделни състояния, при които
спектърът на сеизмичното въздействие Sa се задава последователно по
направление на координатните оси х и у в хоризонталната равнина и Saz=0,9Sa
по направление на оста z; от трите решения се изчисляват максималните
стойности на Ndx, Ndy и Ndz чрез комбинирането им по форми на трептене;

Конструкцията трепти 8081, колкото и да не ти се вярва !Обаче ти нали си все на обратно ,тъй и не разбираш за какво е темата.Важното е за теб май да провокираш съвсем безмислено.
Идеята за фугата е собственото трептене на конструкцията да не се предава върху зида.Затова фугата се запълва със слаб разтвор или със строителна пяна.Не следва да има железа към бетона от зида.Зида се носи сам ,затова му казват самоносещ зид.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Не следва да има железа към бетона от зида.
За фугата си прав ама за железата грешиш. Ето детайла на зидария към бетонна конструкция (има го в каталозите на Винербергер, Итонг, нормативите и стандартите за приемнае на зидове и не на последно място в учебниците по сградостроителство) - армировката е с зелен цвят и индекс 3:
Изображение
Tsilkov - майстор
Още нещо много важно за зидането (особенно с дебел разтвор например вар) - зида се така че после да не се налага да се пълнят фуги! Ако после пълниш фугите допълнително те не изпълняват носещата си роля.Правилно е да се слага много разтвор така че като се сложи тухлата да прелее, а прелятото се обира. Този начин е трудоемък(а и хаби малко повече разтвор), но единствено при него зидарията е здрава и няма кухини от които да има шум и течения.
Фло - специалист
Цилков ,прав си за железата,но за дадения от теб детайл,който по схемата касае единичен зид широк 12 см.При него няма как да не е със железа към колоната. При трислойния зид,когато двата реда са вързани по дължина и височина помежду си на достатъчно на брой места и гъвкавата връзка е изпълнена както си трябва няма особен смисъл да се връзват тухлите със железа и към колоните.Излишно е според ,мен ширината на зида все пак е 31 см.в конкретния случай на колегата за зид изпълнен със четворки.
8180 - майстор
Фло написа:
Това е от въпросната наредба:
Конструкцията трепти 8081, колкото и да не ти се вярва !Обаче ти нали си все на обратно ,тъй и не разбираш за какво е темата.Важното е за теб май да провокираш съвсем безмислено
Фло,
Не ти е за пръв път да се скриваш по този начин - част от ангажимента ми тук е да следя за това, така че, моля, без квалификации. Демонстрации на съмнителна компетентност и наукообразност не се ценят в този Форум. Нещо повече, вредят на авторитета ти и на другите ти мнения, които ценя.

1. Както цитираш някоя от Наредбите с №2, що не дадеш линк към нея.
2. В актуалната "Наредба № РД-02-20-2 от 2012 г. за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони (ДВ, бр. 13 от 2012 г.)"
http://www.mrrb.government.bg/download. ... l8NjY4Nw==
действително се среща понятието "трептене на конструкцията/съоръжението", но отсъстват апострофираните от мен три понятия - за колоните, гредите и резонанса на зида, както и съществена част от понятията в "цитата" ти.

Реално погледнато, те не са ни и нужни тук (освен като демонстрация на "величие") - по-полезно ще е да изясните практически кога и как се изпълнява проблемната фуга, за която, дори само по усет приемам, че е нужна (по условията на Чл. 71), с по-различни от твоите физични основания.
Ако ме разбираш...
Фло - специалист
8180 написа:
действително се среща понятието "трептене на конструкцията/съоръжението", но отсъстват апострофираните от мен три понятия - за колоните, гредите и резонанса на зида, както и съществена част от понятията в "цитата" ти.

Реално погледнато, те не са ни и нужни тук (освен като демонстрация на "величие") - по-полезно ще е да изясните практически кога и как се изпълнява проблемната фуга, за която, дори само по усет приемам, че е нужна, с по-различни от твоите физични основания.
Ако ме разбираш...
Апострофите ти са чисто заяждане! Писал съм за колони и греди като елементи на конструкцията.За уточняване и за по -широко възприемане какво включва това.Както виждаш ,ако можеш да видиш нещо де, от гредата в очите си,питащия беше доволен от моите пояснения за трислойния зид и особеностите му.Иначе,щеше да загуби много време за да се ориентира.Аз нямам никаква необходимост да демонстрирам във форум направи си сам каквото и да е "величие". Самото ти предположение буди голям смях ,както и претенциите ти да следиш дали ми била съмнителна компетенцията или не във форум направи сам. Или сме на симпозиум ?
Мисля,че отговорностите ти на модератор са да следиш за добрия тон на дискусията ,а не да си причина за нарушаването му.Възмутен съм дълбоко!
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема ""Вградена" термоизолация по време на строежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: