ror написа:liusien , какъв е проблема, като е по скъп имат интерес, друг е въпроса че трябва да си пробутат двуконтурните (какъвто не бих взел никога), 15кВ ще стигнат и за 200м2 освен ако не грееш неостъклена терасаИскаш да кажеш, че едноконтулния котел 15/15Кв е по-евтин от двуконтурния ли? Този който е в къщи в момента е двуконтурен 24/28 Кв... Ако отида в "Рувекс" и поискам да направя смяна на котела с по-маломощния + бойлер 80 литра до котела дали ще доплащам много? Задавам този въпрос защото вече изнемогвам финансово...
Аз също имам заведение, за тъговската зала имам изчислени 14кВ за 120м2 на височина 3.2м- 384м3 при наистина активна вентилация. Ама за тия работи се пита консултант-проектант в офиса на Рувекс, не продавачите в шоурума и не монтажници. Всяка жаба да си знае гьола!!!
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
liusien
- специалист
1748 мнения в "Проблем при отопление на газ"
ror
- специалист
за цени не знам, съпоставими са с тези от същият клас на Вайлант, Лазар им беше дал цени някъде по темите, ако се поровиш. Има друг вариант, примерно в кафето да махнеш пан.радиатори и да сложиш 1бр. вентилаторен конвектор с термостатно у-ние с два датчика, ще видиш ефекта веднага. Ето модела та да не се луташ: Klimafan MV 080 KFC + TR300PG от www.silpbg.com , цени в сайта, и безплатна доставка
liusien
- специалист
ror написа:за цени не знам, съпоставими са с тези от същият клас на Вайлант, Лазар им беше дал цени някъде по темите, ако се поровиш. Има друг вариант, примерно в кафето да махнеш пан.радиатори и да сложиш 1бр. вентилаторен конвектор с термостатно у-ние с два датчика, ще видиш ефекта веднага. Ето модела та да не се луташ: Klimafan MV 080 KFC + TR300PG от www.silpbg.com , цени в сайта, и безплатна доставкаДоколкото разбирам - става въпрос за нови капиталовложения! Да, но вече издишам и не мога да си позволя този разход. Цени не видях на конвекторите, но предполагам, че ще са някъде около 1000 лв. Още повече - не се оплаквам от липса на топло в барчето, а от огромни сметки за потребена газ!!! Поради тази причина бях питал в преден пост за смяна на котела с по-маломощен. Ситуацията я сравнявам с автомобилите - и с Мерцедес и с малко Фиатче ще се придвижа от една точка до друга, но със съществена разлика в разхода на двете машини!!! Още повече, че ror ми подсказа, че маломощния котел ще има силата или мощността да захрани и къщата и барчето... Смятам да ходя вече до "Рувекс" и да питам на място за възможностите...
ror
- специалист
струва 500лв , но иначе радиаторите не са ти ефективни за кондензен котел, та ефекта от смана на котела е съмнителен, може и на твоя да му има нещо или е до настрока. Все пак има необходими условия за добра работа на кондензен котел:
1.котел с мин. мощност не повече от 50% от необходимите
2.подходяща инсталация за кондензен котел, за мен панелните радиатори не са такива
3.топлотехн. проект (може да се избегне само с използването на вент.конвектори защото с тях може да се регулира прецизно необходимата темп. и мощ.
Другото е въпрос на късмет да попаднеш на инсталатор и търговец.
1.котел с мин. мощност не повече от 50% от необходимите
2.подходяща инсталация за кондензен котел, за мен панелните радиатори не са такива
3.топлотехн. проект (може да се избегне само с използването на вент.конвектори защото с тях може да се регулира прецизно необходимата темп. и мощ.
Другото е въпрос на късмет да попаднеш на инсталатор и търговец.
liusien
- специалист
ror написа:liusien , какъв е проблема, като е по скъп имат интерес, друг е въпроса че трябва да си пробутат двуконтурните (какъвто не бих взел никога), 15кВ ще стигнат и за 200м2 освен ако не грееш неостъклена терасаror, само да те питам - с какъв котел отопляваш заведението, каква мощност е и ако не съм нахален - какви сметки плащаш???
Аз също имам заведение, за тъговската зала имам изчислени 14кВ за 120м2 на височина 3.2м- 384м3 при наистина активна вентилация. Ама за тия работи се пита консултант-проектант в офиса на Рувекс, не продавачите в шоурума и не монтажници. Всяка жаба да си знае гьола!!!
Аз ще се постарая да си оправя инсталацията както и ти, Лазар и другите момчета ме посъветвахте, но няма да се спра докато не намеря по-икономичен като разход на газ котел...
LazarGanev
- "Велик майстор"
Извикай някой да ти сметне необходимата мощност, но според мен е някъде 15-20кВт. Ако е така само подмяната на 24кВт котел с 15кВт няма да доведе до никакви икономии, освен ако сегашния ти е наистина неизправен и го подмениш с изправен. Огледай още веднъж ъплътненията на комина, както те посъветва някой (мисля, че беше V-образния). Разсъждавам, че щом техниците се кълнат, че котела е наред, може би става нещо след него, т.е. след горивната камера
liusien
- специалист
LazarGanev написа:Извикай някой да ти сметне необходимата мощност, но според мен е някъде 15-20кВт. Ако е така само подмяната на 24кВт котел с 15кВт няма да доведе до никакви икономии, освен ако сегашния ти е наистина неизправен и го подмениш с изправен. Огледай още веднъж ъплътненията на комина, както те посъветва някой (мисля, че беше V-образния). Разсъждавам, че щом техниците се кълнат, че котела е наред, може би става нещо след него, т.е. след горивната камераАко ме питат мен - лаика - въпроса по-скоро е - какво става във горивната камера?! Колко и защо гори толкова много газ? Щом не искат да "скопят" котела техниците - изхода е в смяната на досегашния двуконтурен с по-маломощен едноконтурен - примера с котела DE DIETRICH INNOVENS MC 15 (модулация 3.2-14.8kW)!!! Както и да го погледне човек 15 кВ са по-малко от 24/28 кВ, нали?
Извинявам се, че може би досаждам с "мрънкането ми", но в никой случай няма да се съглася с огромните сметки за газ които плащах до сега!!!
liusien
- специалист
vanko68 написа:Ми що не си го скопиш ти-притваряй по малко някой от газовите кранове и наблюдавай цвета на пламъка дали ще посинее.Ванко, не става!
LazarGanev
- "Велик майстор"
Котлите са модулиращи и могат да работят на всяка мощност, по-голяма от минималната им. Така че, ако топлозагубите на помещенията са примерно 15кВт, двата котела ще работят на 15кВт и ще харчат еднакво.Ако топлозагубите са 20кВт, единият ще работи на максимална мощност (15кВт), но няма да осигури необходимата топлина за достигане на зададената температура, а другият ще работи на 20кВт, ще харчи повече, но ще достига зададената температура. Има смисъл от смяна на котлите, само ако топлозагубите ти са да речем 4кВт - тогава големият котел ще трябва да включва/изключва, което ще му вдигне разхода в сравнение с малкия, който може да работи на тази мощност без да изключва. Да, ама твоите топлозагуби са много по-големи от минималната мощност на големия котел, така че не би трябвало да има разлика между двата котела, освен ако единият не е повреден.
Обобщено: и двата котела са модулиращи и работят на такава мощност, колкото е необходима за компенсиране на топлозагубите на помещенията, за да се поддържа зададената температура. Съжалявам, ако съм те разочаровал.
Обобщено: и двата котела са модулиращи и работят на такава мощност, колкото е необходима за компенсиране на топлозагубите на помещенията, за да се поддържа зададената температура. Съжалявам, ако съм те разочаровал.
Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература