• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 56
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

Тани - модератор
Разбира се че питам за кабелите на инсталацията! От предпазителя до контактите!
Задавам въпроси свързани със задачата на които съм отговорил още на Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2008 16:32:06 , което се намира най-долу на първа страница на тази тема! Къде е грешката според тебе? Дава ти се задача с предпазител и консуматор и трябва да избереш кабела . Има три вероятности , ще използвам малко по-разговорен стил за да е по-кратко:
1. Предпазителя е много по-голям от товара - кабела се избира спрямо предпазителя , ако се избере спрямо товара , предпазителя няма да пази кабела .
2. Предпазителя е съобразен с товара - тогава кабела ще е номиналния и за товара и за предпазителя.
3. Предпазителя е по малък от товара - тогава трябва да изберем кабела спрямо товара , но за да работи трябва да сменим и предпазителя , което вече променя и условието на задачата и или трябва да кажем , че няма отговор или , че условието е невалидно!

Като погледнем верните/валидните отговори при всеки вариант кабела да зависи от предпазителя , но не и от товара! Това важи и за промишлени и за битови и за всякакви инсталации! Въпроса е принципен и провокативен именно защото отговора му противоречи на общоприетото! Въпросите ми по-горе също бяха провокативни!
vvventsi - специалист
Тани написа:
Разбира се че питам за кабелите на инсталацията!
1. Предпазителя е много по-голям от товара - кабела се избира спрямо предпазителя , ако се избере спрямо товара , предпазителя няма да пази кабела .
2. Предпазителя е съобразен с товара - тогава кабела ще е номиналния и за товара и за предпазителя.
3. Предпазителя е по малък от товара - тогава трябва да изберем кабела спрямо товара , но за да работи трябва да сменим и предпазителя , което вече променя и условието на задачата и или трябва да кажем , че няма отговор или , че условието е невалидно!

Като погледнем верните/валидните отговори при всеки вариант кабела да зависи от предпазителя , но не и от товара! Това важи и за промишлени и за битови и за всякакви инсталации! Въпроса е принципен и провокативен именно защото отговора му противоречи на общоприетото! Въпросите ми по-горе също бяха провокативни!
за точка 1 предпазителя е много по голям от товара ,бях ти дал един пример за един двигател,който може да причини пожар,за последно ще кажа кабела се избира според товара!!!.Аз достатъчно доказателства дадох и мисля да се оттегля от тази тема ,защото в момента имаме преливане от пусто в празно.
Тани - модератор
Аз също мога да ти дам хиляди примери! Например всички китайски лампички за елха! Но тези примери не са обект на задачата! ИНСТАЛАЦИЯТА не може да защити това което ще се включи в контакта защото вариантите са с много голями граници! Ти и да искаш не може да защитиш всичко което ще се включи в него. Отговорността ти е до контакта! Сега вече наистина говоря за битова инсталация! Но задачата е по-скоро за такъв пример! А ти какво предлагаш като отговор ? Аз дадох възможните варианти - отговорите им и се обосновах. Направи го и ти!

ПП ти къде си зареждаш GSM-a? А къде си включваш нощната лампа? Нека бъдем реалисти , смятам че примерите ми са реални и са взети от ежедневието!
vvventsi - специалист
1.предпазителя е много по голям от товара,какъв кабел ще сложим,отговор според товара,и слагаме локален предпазител,според товара,2.предпазителя е колкото товара,кабела е според товара,3.предпазителя е много по малък от товара,отговор или сменяме предпазителя според товара и слагаме кабел според товара,ако не може да се смени предпазителя ,няма да се включва този консуматор!
Тани - модератор
Хайде сега отново , но без да променяш УСЛОВИЕТО на задачата! И кажи по т.1. как става на практика!Даже ти зададох въпроса преди да ми отговориш! Няколко пъти ти зададох КОНКРЕТНИ въпроси на които не ми отговаряш! Какъв е кабела до контактите при предпазител 16А НЕЗАВИСИМО от консуматора ?
vvventsi написа:
Да,да погледнем с какви проводници се захранва електрониката,телевизор,радио касетофон,усилвател,принтер например? 0.5-0.75mm2 ,защо не им сложат за захранване 2.5mm2 или 4mm2 на ли ще се включват в 16A контакт който е на токов кръг с предпазител 16-20 или 25 че може и дори 32А а им слагат проводник с такова малко сечение 05-0.75mm2 защото си имат локален предпазител или тези които са направени правилно да си имат предпазител вътре,така се прави, слага се кабела(проводника) според консуматора и им се слага предпазител,още на входа на консуматора,
На тези които нямат предпазител ти ли им монтираш допълнително?

ПП Ако всеки консуматор у вас е на твърда връзка с отделен предпазител и съобразен с него кабел се извинявам за глупавите въпроси!
vvventsi написа:
ПП ти къде си зареждаш GSM-a? А къде си включваш нощната лампа? Нека бъдем реалисти , смятам че примерите ми са реални и са взети от ежедневието!
vvventsi - специалист
хайде да бъдем реалисти нощната лампа е 1mm2 защо не са и сложили 2.5 или 4,защото са го избрали проводника според мощността на лампата.Tи Tани, по твоята точка 1, имаш трифазен двигател 3kWноминалния ток е 6.3А ако сложим условно КПД 85% и cosinF 0.85, трифазния главен предпазител на къщата ти е 3x63A кажи ми какъв кабел ще захраниш двигателя си,говоря за реален случай,отговори на този въпрос,но отговори така както реално би постъпил ти!!!
Тани - модератор
Би ли отговорил само с едно число на собствения си въпрос БЕЗ ДА ПРОМЕНЯШ УСЛОВИЕТО! Понеже упорито отказваш да отговориш на моите. Вместо да дадеш конкретен отговор упорито се стремиш да промениш УСЛОВИЕТО! Какъв е кабела и защитите на консуматора след контакта или твърдата връзка не е обект на ТАЗИ ЗАДАЧА, а на друга! Никога не съм казвал , че не са важни , но НЯМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ РЕШЕНИЕТО !

Ако един автомобил се е движил със средна скорост 200км/ч и е тръгнал на 10км от Народното събрание в 8:00 тази сутрин в колко часа е пристигнал до Народното събрание.
baretata_7_62 - специалист
Колко струва, ел инсталацията на едно средно статистическо домакинство? Колко струва обзавеждането със ел. уреди на едно средно статистическо домакинство? И колко струва ел. таблото на едно средно статистическо домакинство? Ако 16А предпазител ти е малък, сложи си 25А за 5лв. Ако 25А ти е малък сложи си 32А за 5лв. Предпазителя пази кабела, но без кабел и без консуматор, предпазитела пази него си :) Целя проблем е от, НЕ правилното формулирането на въпроса. Ако беше зададен така: От какво зависи големината на предпазитела, то отговора ще е, от сечението на кебела. Но по този начин както е зададен логично да е от товара. Се едно да те питам от какво зависи товара и ти да ми кажеш от сечението на проводника :) Даже според мен автора на въпроса нарочно го е задал по този начин, щото е знаел че ще има провукация. Иначе казано не врат а шия :)
ArturDent - Почти Безобиден
baretata_7_62 написа:
Ако беше зададен така: От какво зависи големината на предпазитела, то отговора ще е, от сечението на кебела.
Браво бе ?!? Що за глупости !!!
В бита използваме 1.5, 2.5 и 4 кв.мм. т.е. имаме 3 вида кабел. Що производителите си правят труда да правят предпазители на ...6, 10, 16, 25, 32, 40А.... Да пуснат само три предпазителя за трите вида кабел и готово.

Само да вметна:
При два консуматора с еднаква мощност и еднакво разстояние кабела е един и същ, но предпазителите могат да са различни. Защо ли?
vvventsi - специалист
изпусна 20A в редицата :wink:
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 56

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: