Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
rebroto написа:
.сега да кажа нещо по въпроса на колега за прекъсвачи и предпазители.няма такова нещо до 80А.има. предпазите,мощности разединители които се исползват за разпадане на цялата верига пот товар и когато го има това не се получава дъга имат вътре в тях дъго гасители.а прекъсвач е съвсем друго нещо. :lol: :lol: :lol:
Човек, . . ти направо ме разби - е нищо не разбрах. Освен това е твоя реплика сленото нещо:
4. Предпазител с номинален ток 45А НЯМА, гамата е следната:
0,5А, 1А, 2А, 3А, 4А, 6А, 10А, 16А, 20А, 25А, 32А, 40А, 50А, 63А, 80А, а от тук нагоре вече са прекъсвачи!

:wallbash:
Вземи си изясни понятията, като ти препоръчвам да прочетеш и други източници освен каталозите на Шнайдер.
Не съветвай хората да не оставят аванси в таблата и където и да било.
Колеги, липсата на аванс може да ви причини страшни главоболие, защото аз такива точно изчислени инсталации, за които ти споменаваш не съм виждал - поради факта, че потребителите често не се съобразяват с въпросните сметки и претоварват ЯКО.
Милен - майстор
И за да не претоварват яко на 2,5кв слагаш автоматичен 16А, на 4кв. - 25А. Ти се застраховай пак после ако глупоста даделее да се сърдят на себеси.
Виждал ли си АП на който палеца е подпрян с клечка да не пада. :-D
Таблото е направено добре.Подредено е и остава да е "вързано" правилно :lol: Иначе тази марка предпазители малко ме дразни от към монтаж.ДТЗ малко се разминават с предпазителите\както се и вижда на снимката\та се налага да гънеш гребена.Имам спомен че и трудно се закрепваха на евролайсната.
lz1wvm - специалист
Снимката не е много детайлна но дори и да е изпълнена както трябва при тия табла по някога минава надзор а и някой други контролни органи.Въпроса е старанието в малките табла кедето почти никой не гледа.
Поздрави
Милен - майстор
Това е снимка на лошо направено табло тип колкото по-евтино толкова по-добре и не заслужава да се дава за пример.

Окабеляването е така изпълнено че да затрудни максимално обслужващия го в последствие. Отгоре на клемореда паяжина от кабели влизащи зад монтажната ламарина и излизащи през отвор до съответния апарат. И тоя сноп стегнат здраво с кабелни превръзки от дясно. Не ми се мисли ако трябва да се сменя някой кабел. Силови кабели обикалящи змиевидно :lol:

rebroto да си чувал или виждал че се използват и перфорирани кабелни канали специално произведени за такива табла, например като ТЕЗИ

При тази система на монтаж всичките ти проводници са в няколко канала върху ламарината, от поцепите се отклоняват към съответните уреди. При нужда отваряш капака на канала, сменяш проводник или пускаш нов и си слагаш капака. Външно нищо не личи.

Сега да не ревнеш че говоря глупости. Всички нововнесени промишлени машини са с табла изградени по този метод.
rebroto - специалист
нали става на въпрост за ръчно изпълнени.а искам да ти кажа че таблото е по БДС има сертификът за качество iso9001.проверено от органите които отговарят за това.
Милен - майстор
Те и тези с каналите са правени на ръка :) ама са мислили как да улеснят персонала обслужващ ги в експлоатация.

По БДС е произведен шкафа в който сте монтирали апаратурата, "органите" не ги интересува как си превръзваш кабелите. Те гледат таблото ти да е безопасно.

А сертификЪтът по ISO в масовия случай е куп бумащина преписана и нагласена да замаже очите на сертификационната комисия, дошла да издои фирмата ви по европейски тертип.
pavelari - майстор
rebroto написа:
. . .има малко забелешла за авансите да бъдат извън таблото .защото така нагънати при по голям общ товар ще има нагряване.според мен трябва да бъдат повъзможно изпънати а не огънати.
:datz: Леллеее е ти направо ме разби - на апартаментно табло - авансите отвън. Ми ако стената не е от гипсокартон какво - при необходимост от ремонт - идваш с чук и секач, разбиваш стената вадиш малко аванс и после режеш нагара за да поставиш проводника в бушона. . . Приятелю, кажи си, че си начинаещ и сега се учиш да правиш табла и да оформяш електротехническите си познания като цяло - те първа и в главата ти е хаос от наредби, стандарти, сертификати и каталози на шнайдер.
... А . . . признай си, че онова табло дето е снимано с телефон и освен, че има автоматични прекъсвачи, по нищо не се различава по технология от старите табла в блоковете е правено от някой "баш майстор" а не от ТЕБ - ловя се на бас!
rebroto - специалист
лелел ти направо ме разби.До кога така.виждам се и аз до таблото.баш майстора съм аз.млад съм и се гордея с това което мога .А за авансите казах ако е възможно преди таблото иначе повъзможност лек аванс без много хаотични завои

Тема "Коментар на проекта "Как да си сменим старото ел.табло&" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: