Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Boyan - специалист
ср юни 12, 2019 12:04 pmsteich написа:
Благодаря ви за коментарите, но в същото време съм малко разочарован. Нямам нужните познания за да си направя аз проекта ... видно, но пък и никой не ми даде цена за проект и/или да се ангажира с изготвянето на такъв ... говорите за отговорност ... явно никой не иска да поеме такава с изготвянето на проект ... така си го обяснявам. Ако все пак някой се престраши нека ми пише на ЛС, става въпрос за 3 етажна сграда с РЗП от 200 кв.м. В край на сметка ще потърся помощ и от няколко фирми може би, но е ясно че някой път и те подхождат несериозно ( непрофесионално ) и не се знае на какво ще попадна.
Не е задължително, но мисля, че е добре, проектанта да е местен (това е мое мнение) .
Дайте населено място и някой може да ви насочи към читав проектант.
Ако някъде сте писали вече от къде сте, моля да ме извините.
steich - помощник
Аз съм от София, но сградата ще започне да се строи на Пампорово до месец ... съответно проекта искам да го направя подарък ( не е за мен ).
bobivg - специалист
Купи им телевизор за да не си развалите приятелството.
steich - помощник
Какво значение има къде е обекта ... дали е Каспичан, Сингурларе или някъде другаде. Когато е изчислен и изпълнен както трябва, не би трябвало да има проблеми или пък ако има такива по-скоро да бъдат сведени до минимум. Не съм сигурен дали там на местно ниво някой няма да го направи " с каквото има " или " както доди " ... то така предполагам и аз мога ... :) . Ще потърся местни фирми и оферти/проекти от тях.
шоп - майстор
чет юни 13, 2019 8:51 amsteich написа:
Какво значение има къде е обекта ... дали е Каспичан, Сингурларе или някъде другаде. Когато е изчислен и изпълнен както трябва,
Всъщност сте много прав!

Обаче е хубаво проектанта и изпълнителя да е едно и също ФЛ или ЮЛ за да можете да го изгоните веднага когато ако е взел пари за проект, че в дадена стая трябва да се положи 60 метра тръба, а на практика е положил по-малко от 57 или повече от 63м.
Това е 5% грешка, която според мен даже е твърде голям толеранс.

Ако проектанта и изпълнителя не са едно ФЛ или ЮЛ става едно прехвъерляне на грешката и топката остава у Вас.
Успехи!
omegaart - напреднал
Еми освен да се похваля като общо взето неук , но с доста четене се сътвориха ей тези неща.

Къща 2 етажа 130кв ( около София )
1 етаж : навсякъде подово + воден конвектор за топло/студено. 8 кръга по около 60-65кв PEX 16мм на кръг
2-ри етаж : подово в банята а в стаите водни конвектори топло/студено. 7 кръга ( без подовото то се захранва от 1-ви етаж ) т.е. само конвекторите и целия 2-ра етаж си е на отделен кръг и буфер.

Системата е направена за микс режим зимно/лятно с 2 термо помпи като бойлера е с 2 серпентини за да може летния сезон едната помпа да подгрява водата докато другата изстудява къщата.

ТЕЦ : https://photos.app.goo.gl/cpZdd6cnbChZq9Yz6
кръгове стъпка 15см https://photos.app.goo.gl/mLWXvnhZUPhDyj2a9
2-ри етаж колектор за водните конвектори + мини колектор с обезвъздушвач за подовото в банята https://photos.app.goo.gl/PaR947eqRYS446Z28 ( п.с. колектора е сменен с по-голям т.е. добавени са още няколко кръга посредством нипел ).

Тип колектори https://photos.app.goo.gl/BabgUY7rxE4F8bKU7
3 помпи https://photos.app.goo.gl/Qi7Y3ubQdpXBkH3T7

п.с. в прикачената картинка е добавен още 1 кръг в зеления коридор.

Прикачен файл

drawing podovo etaj1.PNG
mindless - специалист
пон юни 10, 2019 4:27 pmsyncho написа:
Ти май спомена, че не се занимаваш професионално с тези неща, а в същото време налагаш уж професионално мнение. Не го разбирам това. Сигурно поне си ги изучавал тези неща, за да си толкова убеден в твърденията си?

Ние пускаме системи със по над 100м кръгове постоянно и до момента за последните 15 години нямаме нито едно оплакване. Странно наистина защо ли си губим времето с тия пусти сметки, че пък и ще ги използваме тия дебитомери - те са създадени от сорос и рептилите, за да ни правят живота по-труден и сложен, че и парите да ни взимат за това.
Всичко това добре звучи и е хубаво една система да се проектира и изпълни правилно, но влиза човек в сайта Ви и на първа страница вижда една снимка на подово в зимната градината на някакъв ресторант предполгам.

И какво се вижда там: тръби преминаващи през разширителните фуги без защитна тръба отгоре и кръговете очевидно са проектирани през тези разширителни фуги т.е. има десетки тръби в това състояние.

Всеки, който е разлистил поне една брошура за инсталация на производител на тръби за подово е видял, че това не е препоръчително да се прави, а когато се наложи през разширителната фуга трябва да минават само входната и изходната тръба защитени от външна тръба.

Аз лично вярвам, че нямате оплакване за 15 години, но поради цената на изпълнението и евентуалния ремонт на подово отопление този срок е сравнително кратък. Лично аз бих сменил тази снимка.

P.S. Реферирам стр.13 на ТОЗИ документ.
syncho - майстор
Първо желая да благодаря за отделеното внимание и време да разгледате толкова задълбочено сайта ни, а след това да поясня, че на този обект нямаше технологична възможност за изпълнение по начина, който описвате. Бих бил най-доволния човек на света, ако поне половината монтажници се придържат към технологията на някоя от големите фирми - Oventrop, Rehau, Valsir и други. За съжаление не винаги това е възможно. Сигурен съм, че дори представителите/монтажниците на тези марки, колкото и да им се иска, не успяват да спазват описаните процедури. Чисто технологично на обекта нещата се различават от чертожната дъска и понякога се налага да се взимат компромисни решения с приемлив минимален риск.

Нямаме за цел да крием нашите несъвършенства, били те и дребни, за това няма и да сменим снимката. Дори когато дефектира, ще си признаем и ще го напишем :) Само дано да доживея до тогава.
Slavi_Mitev - помощник
Здравейте на всички, нов съм във форума. Предстой ми изграждане на водно подово в моята къща. Да сега не съм се занимавал с подови инсталации, по принцип работата ми е свързана със изграждане на газови инсталации и отоплителни инсталации с радиатори, така че относно самото изграждане съм наясно, но не съм наясно за изчисляване на мощността. При радиаторите е лесно да си пресметнеш необходимият радиатор, като знаеш топлозагубите и отдавана температура от дадено тяло от данни на производителя за мощността му при делта t60(масовия случай) и си я коригираш спрямо подаваната конкретна температура на топлоносителя. Прочетох цялата тема, но не намерих или поне не съм видял, как се изчислява мощността на водно подово отопление. Единствено което намерих е изчисляване на мощност по формулата: дебит*делта t*1,16 - която дава отделена мощност спрямо дебит и делта t на подаваща и връщаща вода. Другата формула беше - 8.92*(делта t)^1.1, която дава отделена мощност от квадратен метър спрямо делта t на пода и помещението. Въпроса ми е стъпката на разполагане на тръбата не влияе ли на отдаваната мощност? Ще съм благодарен за отговорите.
шоп - майстор
чет юли 18, 2019 11:33 amSlavi_Mitev написа:
Въпроса ми е стъпката на разполагане на тръбата не влияе ли на отдаваната мощност?
Разбира се, че вилияе.
Иначе щеше да се да се монтира тръба през метър или една тръба през средата на стаята.

Ако има "зебра" това е жаргона за топло и студено по пода значи мощността на подовото намалява.

Зебрата може да не се усеща със стъпала или с длани, но да се засече с инфра ред термометър или камера. Дори и 0,5 гр да има, това се отразява доста негативно.

Руснаците без да сматат с програми смятат така:
ако замновлажната циментнопясъчна замазка + пластификатор НАД тръбите е 5-7 см тръбите трябва да са монтирани междуцентрово на 10 см

ако същата замазка е 8-10-12см НАД тръбите, те се разполагат на 15 см междуцентрово.

Обръщам внимание замазката я мерят над горния край на тръбите.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: