Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Това е резултат от един от проектите ни:

При 130м кръг съпротивлението е 23,89kPa при ламинат и температура на пода от 28,6С с настройка на дебитомера от 2,4л/мин ще отдава 71W/m2 при стъпка 15см.

До сега не сме имали проблеми с постигането на изчислените параметри, било то с вградените циркулатори в източниците и/или допълнителните, които понякога се налага да се сложат след хидравличен разединител.
brum - майстор
Има ли шанс да споделиш как са направени сметките за този кръг от 130м дължина, за да придобия представа колко ми куцат сметките и какви съпротивления има заложени по другите части на системата.

И още един въпрос от любопитство - има ли помпи които да контролират дебита за да докарат определена ΔT?
syncho - майстор
Нали не мислиш, че тези сметки се правят на ръка? При 3-4 проекта на ден това би било самоубийство. Има си софтуери. Въпрос е на правилното им използване и настройка.
brum - майстор
Има ли вариант да изкараш от някоя сметка на софтуера разбивката за да се види? И този софтуер дали можеш да споделиш кой е?
syncho - майстор
Прати ми на лично един мейл и ще ти пратя изчисленията на един примерен проект да разгледаш каквото ти трябва.
daniel.trifonov - специалист
нед яну 31, 2021 7:42 pmТрифон П.Трифонов написа:

...Същото като вечният спор- Мощност или въртящ момент, хахааа. Обичам го това!
То е ясно - мощността е следствие от въртящия момент.
Първо сила, която действа върху рамо и извършва преместване - дава работа или въртящ момент.
От там колко работа се свършва за единица време дава мощност.

Извинете за Off-topic-а
stoy@n - специалист
пон фев 01, 2021 12:16 amdaniel.trifonov написа:
нед яну 31, 2021 7:42 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Извинете за Off-topic-а
Един стигаше от Аксаково... :-D то няма тема дето да не е о***на...

:partyman:
шоп - майстор
нед яну 31, 2021 6:56 pmbrum написа:
За ф16, 100м, вода на 30 градуса и 3 литра в секунда ще има пад от 78 милибара според един калкулатор. Обаче не разбирам това как се обръща към напор в метри за помпата. Би трябвало да е 0.78м, но подозирам, че нещо греша. Повечето помпи ги дават на 3, 5, 7 метра. Не на 1 метър...
Първо дай да видим този калкулатор, който ти дава този пад на налягане ( 78 милибара) при дебит 10800 литра за час за 100 метра тръба ф16:idea: :rolleyes:
Второ тези 100 метра тръба според този калукулатор в една права линия ли са? :idea:
Трето калкулатора по външен или по вътрешен размер на тръбата калкулира?
Имам още 3-4 въпроса от типа в калкулатора може ли да се заложат локални съпротивления и "рошавост" на тръбата?
brum - майстор
Имам грешка по-горе. Литра в минута са.

Ама сметката за 1kW е ясна. 1000W/(dT * 1.163) = 1000/(5*1.163)=172 l. За 1 час това са около 3l/m.

Калкулатора е този - http://www.pressure-drop.com/Online-Calculator/. И да - задаваш рошавост на тръбата. Но не залагаш извивките. За тях не намирам как се смятат тези неща...

Но в сметките трябва да се вкарат:
* серпентините
* пада на налягане в колектора (най-вече заради балансирането на потока по кръгове)
* пада по тръбите до колектора
* пада в серпентините на котела

Май някой го беше писал това. Обаче колкото и да четох не намерих информация нито едното как се смята.

Но определено не мисля, че 0.8м напор за 100м тръба са критични. Дори да ги умножим по 2 заради завоите със 2 серпентини по 50м не печелим нещо колосално. Вместо 1.6м напор ще трябват 0.4м напор.

А помпа 60W дава достатъчно дебит за 8500W серпентини по 100м при dT от 5 градуса по моите много нагодени сметки. Докарах го до 2.5м напор при 1500 л/ч. Подозирам, че изпускам нещо, щото не ми връзва драмата със 7м напор на помпата. Ако беше отворена система и котела е 4м под колектора - да, ще стигенш до 7м напор. Ама при затворена система тоя напор от 7м не го виждам кога ще е нужен.

Кога се ползват отворени системи?

И за нужният напор - ако правилно разсъждавам е достатъчно да се вземе в предвид най-тегавият кръг при смятане на напора - той ще е отворен до край, а другите ще се балансират със леко затваряне спрямо него.. А за дебит се смята сумарно по всички кръгове.
radius - майстор
Абе личи си, че те влекат сметките, но има доста тънкости и подробности, които ти опорочават крайния резултат. При мен за 8-9кВ мощност бях с 1 помпа 15-60, но нещата доста се подобриха (от гл.т. работа на ТП) с добавянето на още една. Общо взето двете работят колкото една със 7.5м напор, но така е по-гъвкава системата.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: