Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sreshtu - специалист
Повярвайте ми смятал съм го как ли не, само и само подовото да надделее сложих нещата-всички неща които няма как да ви ги опиша на масата и съм го мислил почти година за да реша че ще е с радиатори и конвертор. Нямате си и на идея колко искам подово но, щом съм го зачеркнал значи определено съм мисли повече от който и да било. Лазаре сигурен ли си за броя на глидерите (това са полета от радиатори) няма ли друг начин H600 например ако сложа колко трябва да са? filmatoplo Благодарско за съвета аз ги смятах за входяща 50. Ако се водя по твоя съвет ще трябва да добавя по 2 глидера в спалните и един в коридора което ме устройва като размер на радиаторите.
LazarGanev - "Велик майстор"
Абсолютно сигурен съм sreshtu, не знам как ги смяташ тези 2 ребра. Значи алуминиев радиатор 20Н500 има мощност при 90/70 около 3300Вт. При 70/55 мощността му пада на 2000Вт, а при 55/45 мощността му е 1200Вт. Ти сам си смятай колко мощност ти трябва и на каква температура ще я достигнеш.
idunno - специалист
...а кондензно котелче, сигурно някой е казал, че като работи 50/40 темперетурен режим ще е тънко...няма да е, не с конвектор, дори не с стотина глидера,хитринката е да погледне човек с спецификацията на котела. ако е заложена твърда цифра в полето "разход на газ" е ...жална му майка, ако има две цифрички- това е друга бира.
Даването на акъл при газовите котленца стана тънка работа (първите жертви на панацеята стаен темостат са налице :-D ).., току виж почнат да излизат на протест като хората с тока, тази картина не е далече- като не може едното магаре, може другото.
Намешливият(тъжно-насмешлив) ми тон е продиктуван, от нещастният опит на българина да си намери евтино отопление в един скъп за същия българин свят.
idunno написа:
Намешливият(тъжно-насмешлив) ми тон е продиктуван, от нещастният опит на българина да си намери евтино отопление в един скъп за същия българин свят.
Не, той тонът ти обикновено е такъв - според тебе тъжно насмешлив, а според околните - присмехулно надут :wink:. Независимо дали въпросите са перпетуум мобиле или съвсем обикновени, за оптимално изграждане на отоплителна система. :cool:
sreshtu - специалист
Лазаре то в такъв случай отиваме на ∆T30 аз се надявах (смятах) на ∆T40. Това определено са си полета от радиатори, голямата спалня иска 1,2kw а малката 0,9kw това са 20 H500 за голямата и 15 H500. За база ползвам информация от http://www.fondital.it/en/product-range ... blitz.html Надявам се коректно да съм сметнал нужната ми мощност за отоплението на стаите в KW остава само коректно да се сметне и радиаторите за тези стаи.
sreshtu написа:
Лазаре то в такъв случай отиваме на ∆T30 аз се надявах (смятах) на ∆T40.
Струва ми се, че нещо бъркаш понятията, защото тук казваш друго:
sreshtu написа:
filmatoplo Благодарско за съвета аз ги смятах за входяща 50.
Да изясним - понятието ∆T40 при радиаторите означава, че е дадена мощността при разлика 40 градуса между стайната температура и средната температура на радиатора. При входяща температура в радиатора 50*С, изходящата е около 40, тоест средната е 45*С. Ако стайната температура е 20*С, това означава че този радиатор работи с ∆T25, а при стайна темпратура 25, радиаторът работи при ∆T20. Не знам как си ги смятал при ∆T40 :? . Аз съм ти писал, че 20бр глидери Н500 при режим 55/45 (което значи ∆T30) имат мощност 1200Вт(грубо) - колкото ти трябват на тебе. Сега ако се върнеш на таблицата от линка, който си дал, ще видиш, че производителят е дал мощност 63.6Вт при ∆T30, което умножено по 20 бр глидери прави 1270Вт. Е, грубо, грубо, колко да е грубо - казал съм ти съвсем точно :wink: . А като размер 20 глидера имат дължина 1.6м - съвсем нормално, къде са тези полета от радиатори? Като искаш вместо 20Н500 си купи 17Н600
filmatoplo - майстор
И аз не го разбирам колегата и гледам да нямам спорове , номера е да се допълваме :) .Относно газовите котли е ясно кое се гледа освен избора кондензен или високотемпературен , гледа се котела да има малка ниска граница на мощност която да слиза под мощността на глидерите -естествено това си е строго индивидуално за всеки обект .Определянето на глидерите Лазар ти подсказа , при мен в къщи имам две спални всяка с площ 10-11 кв м , едната има само една външна стена и съм с 13 глидера на х600, другата има 2 външни стени и съм с 15 глидера на х600 .Температурата на захранващата вода 45-50 градуса , нямам никаква изолация .Вентилконвектора ти май ми изглежда малък :? за 31 кв м .
Да, и аз смятам, че конвектора е малък
filmatoplo - майстор
Ако цената му е определяща , има и по евтини конвектори които не отстъпват по качество , модел Клима 2000 на фирма Силпа ,има и др Италиански.
sreshtu - специалист
Приемам забележката Лазаре, ще сложа в детската 1,2KW а в спалнята 0,9KW при ∆T30 независимо колко глидера ще се получат (зависи от марката и модела на глидерите). Само за конвертора не съм съгласен че е малък а имам и още един радиатор. В антрето 0,5KW пък колкото глидери излязат толкова и това е.

Тема "Как да се направи правилно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: