Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Mitashki_MM - специалист
Аз не разбрах - ел таблото на входа къде се намира - не е ли на партерната площадка? Защо трябва да пускаш кабел от 4-тия етаж по фасадата а не се вържеш директно там след твоя предпазител и електромер?
chapara - майстор
пон апр 17, 2023 5:17 pmMitashki_MM написа:
Аз не разбрах - ел таблото на входа къде се намира - не е ли на партерната площадка? Защо трябва да пускаш кабел от 4-тия етаж по фасадата а не се вържеш директно там след твоя предпазител и електромер?
Човека написа че електромерите са на етажните площадки!!!

Кабелите задължително трябва да са вътре в сградата! Мисля и съм почти сигурен че има наредба по въпроса.
Mitashki_MM - специалист
пон апр 17, 2023 5:36 pmchapara написа:

Кабелите задължително трябва да са вътре в сградата! Мисля и съм почти сигурен че има наредба по въпроса.
Извинявам се ако е така - досега не съм виждал такова изпълнение с електромерите разхвърляни пред вратите на всеки апартамент. Човека тогава следва да си погледне трасето на захранващия кабел от етажа си до партера, където предполагам има разпределително табло, което може би съдържа е и стълбищния/гаражния електромер - ако е в тръби може да си намери начин да върне един кабел от своето табло поне до там и после да гледа как да стигне до гаража си.
5kof - специалист
пон апр 17, 2023 6:27 pmMitashki_MM написа:

Извинявам се ако е така - досега не съм виждал такова изпълнение с електромерите разхвърляни пред вратите на всеки апартамент. Човека тогава следва да си погледне трасето на захранващия кабел от етажа си до партера, където предполагам има разпределително табло, което може би съдържа е и стълбищния/гаражния електромер - ако е в тръби може да си намери начин да върне един кабел от своето табло поне до там и после да гледа как да стигне до гаража си.
Кооперацията е с Акт16 от 1976г. Електромерите за първите три етажа са във входа. Електромерите за етажи от 4 до 8 са на четвърти етаж, в близост до входа на жилището. Двете кутии с електромери НЕ СА една под друга и лично на мен не ми е ясно как ще може да се изтегли кабел от контролната точка до гаража, който е приземен, в сградата на блока. За това и беше питането ми дали някой е играла мача с енергодоставчика ( в случая Електрохолд).
chapara - майстор
Както са изтеглени кабелите на горе, така може и да се пусне кабел от след електромера ти на долу.
После до гаража ти. Ако някъде се налага по трасето може и кабел канал, но само в краен случай!
Това обаче си е работа за професионален ел.техник.
Ако е за София мога да се опитам да ти съдействам. Имам приятел с когото мога да Ви свържа.
iliya_i - майстор
пон апр 17, 2023 7:27 pm5kof написа:

Кооперацията е с Акт16 от 1976г. Електромерите за първите три етажа са във входа. Електромерите за етажи от 4 до 8 са на четвърти етаж, в близост до входа на жилището. Двете кутии с електромери НЕ СА една под друга и лично на мен не ми е ясно как ще може да се изтегли кабел от контролната точка до гаража, който е приземен, в сградата на блока. За това и беше питането ми дали някой е играла мача с енергодоставчика ( в случая Електрохолд).
Доставчика ми е друг. Но живея в кооперация с гаражи. Първоначално всички гаражи бяха включени към електромерите на съответните апартаменти. После част от гаражите се продадоха на собственици, които нямат апартаменти в кооперацията. Съответно доставчика им разкри отделни партиди с отделни електромери и ги отдели от апартаментите. На тези които не са ги делили още са на една партида гаража и апартамента.

Та не разбрах, след като електромерът ти е на 4-ти етаж и има и табло на партера, какъв е проблема да ти открият отделна партида за гаража, с електромер в таблото на партера?

Ама партида не се открива с питане по форуми, ами със заявление и съответно заплащане в енергодружеството.
hidrazin - майстор
пон апр 17, 2023 7:27 pm5kof написа:
Кооперацията е с Акт16 от 1976г.
Искаш да кажеш че за близо 50 години никой не си е пуснал контакт в гаража и всички гаражи са без контакти?
Ама ти продължаваш да се натискаш към местното енерго ЧЕЗ (Електрохолд)?
Пиша за последно как да степенуваш нещата:
1. Консултация с електротехник на място.
2. Отиваш в ЧЕЗ и си пускаш „Искане за проучване ...” срещу 100 кинта.
Ако по някакъв невероятен начин те огрее - плащаш още 444 лева за най-малката партида (до 6kW).
На всичкото отгоре почти на 99% съм сигурен че ще те накарат ти да си пуснеш кабел от гаража до таблото за първите три етажа.
Разновидност - ако в това табло НЯМА място за още един електромер ще те накарат да платиш и за допълнителна секция (ново табло).
Успех!
:partyman:
silent - майстор

В блока на родителите ми ЕПК от 76та....всеки етаж си има табло с предпазители и електромери за апартаментите на етажа...това че не си виждал не значи че няма... В случая нека викне фирма за ел услуги да огледа на място...онлайн няма кой да му каже как са си пусне кабела ..
KTT - помощник
Може да се ползва осветлението. Има преходници от едната страна фасунка (резба) а от другата контакт. Завива се на мястото на лампата. Аз така си зареждах акумулатора на автомобила в гаража.

Тема "Неяснотии относно електриката." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: