Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
velsi написа:

.........
Ако изолацията отвътре е изпълнена качествено този граничен слой няма досег с въздуха в помещението и съответно няма условия за конденз независимо от температурата и влажността в помещението.
.............
Значи с Фибран трябва да е по-добре? Нали по - НЕ ДИША !?.
Обаче, мисля че преминаването на въздух не е задължително за да премине влага. Не е коректен примера, но друг не се сещам - в газената лампа и фитила въздухът не играе.
velsi написа:

.........
Това е все едно да попитаме: "няма ли да се образува конденз между тухлите и мазилката?"
.............
Въпросът е резонен, но според мен отговорът му е "ДА". Друг е въпросът дали ще го видим или ще попие някъде вътре. И какво ще стане, ако замръзне, защото кондензът е вода все пак.

Не споря, споделям съмнения и може би объркване.
velsi - Почетен майстор
8180 написа:
Значи с Фибран трябва да е по-добре? Нали по - НЕ ДИША !?. Обаче, мисля че преминаването на въздух не е задължително за да премине влага. Не е коректен примера, но друг не се сещам - в газената лампа и фитила въздухът не играе.
Първо трябва да уточним кой какво разбира под "конденз". Защото кондензацията на водни пари е явление присъщо за въздуха. Това е определно количество вода разтворена във въздух с определна температура. При промяна на температурата се променя абсорбционната способност на въздуха и излишната вода "изпада" така да се каже във вид на капки. Обикновено това става върху студена повърхност, където при допир граничния слой въздух се е охладил до критичната за кондензация стойност. В тая връзка няма как да премине влага без въздух. Е има разбира се, но тогава вече не говорим за конденз, а за нещо друго. Колкото до фитила и газената лампа, то пламъка не трепти, защото поради високата температура и специфичната форма на шишето движението на издигащия се въздух е с висока скорост, ламинарно, липсват турболентни завихряния, които биха накарали пламъка да трепти.
8180 - майстор
При газената лампа имах предвид, че въздухът не участва при изкачването на горивото по фитила. Примерът не е много удачен за стените. По-скоро подобни процеси има в основите на сграда.
А за стените също (доколкото съм разбрал) има преминаване на влагата (парата) и без да има преминаване на въздуха. Май му се вика дифузия и играят някакви налягания (парциални), които бутат парите от по-високото налягане (влага) към по-ниското, ако преградата паропропуска.
Пълно е с реклами на паропропускливи (дишащи) мазилки, изолации, бои. Не се упоменава изрично, но се предполага, че не пропускат вятър (въздух).
А и Дон Вито май за тези свойства на изолациите пише.
Все пак това са теории. Беше ми интересно мнението на практиците.
leonardo_vd - модератор
Не съм много по изолациите, но тук стана е****ати панаира.
Тази тема е по-скоро объркваща отколкото да помогне на някой.
В момента правя изолация /топло/ на една двуетажна къща. Та въпросната изолация е 10см ЕПС стиропор. И аз съм съгласен че фибрана не е за цялостно изолиране а само на цоклите и колоните на сгради.
Ако има желаещи мога да постна няколко снимки на въпросната къщичка.
Стефан - майстор
Снощи алпинистите завършиха санирането на моя апартамент.
Окончателната цена беше 35 лв/кв.м. Направиха го с 5 см стиропор, шпакловка с теразид през мрежата, и окончателно шпакловане с някаква влагоустойчива замазка. Най-отгоре поставиха кизирка от алуминиева ламарина. Тъй като днес се сетих да правя снимки, само №3 е на моя апартамент в завършен вид. Първите две са на съседи от блока.
От снимките се виждат етапите на изработката.

Прикачен файл

P7090003.JPG
P7090003.JPG (26.78 KиБ) Видяна 6261 пъти

Прикачен файл

P7090002.JPG
P7090002.JPG (25.05 KиБ) Видяна 6261 пъти

Прикачен файл

P7090001.JPG
P7090001.JPG (25.05 KиБ) Видяна 6261 пъти
emil_v r - майстор
Здравеите , има ли некои като мен ,да мисли че стиропорът е паронепропусклив? :o
velsi - Почетен майстор
Близко до акъла е, че не е паропропусклив. Или пък ако е, както твърдят, то е според мене пренебрежимо малко и едва ли има някаква практическа стойност.
ARTU - специалист
Запомнете - правилната топлоизолация е ОТВЪН и е СТИРОПОР! или т.нар. Експандиран пенополистирол - EPS. Поради отворената си клетъчна структура стиропора позволява на парите от помещенията да "излязат" навън, т.е. позволяват на стената да "диша", т.е. паропропусклив. Когато е поставена отвън, топлоизолацията (стиропора) пази стената топла и няма опасност от поява на мухъл и конденз в помещенията.

Ако все пак искате вътрешна - най-доброто решение (без значение дали е панел или тухла) - е минерална вата каширана с алуминиево фолио и гипсокартон.

Поставянето на ФИБРАН изобщо (отвътре или отвън) е нож с две остриета. Въпреки по-добрите си топлоизолационни качества, този материал е от групата на Екструдиран пенополистирол - XPS. Това е материал със затворена клетъчна структура и на практика не позволява на преминаването на пари и вода през него. Затова XPS се използва главно за изолация на фундаменти (основи), сутеренни стени - всичко, което е под кота нула. Така че, поставен от вътре фибрана може да доведе до появата на конденз дори по стените. Имало е случаи на буквално стичане на вода. Единственото решение в този случай е често проветряване и непрекъснато отопление.

Искрено се надявам повече хора да прочетат това и да не разчитат на "професионалния" съвет на майсторите, които в повечето случаи и грам идея си нямат от топлофизика и свойства на материалите.

Та, ако стиропора е сложен от вътрешната страна на стената, тогава в контактната зона между него и студената стена има предпоставки за поява на конденз и в следствие на това на мухъл. Т.е. вие няма да го виждате това, но (да не ви отчайвам) ще се появи мириса му след време.
Това е. Не случайно казах, че ако все пак решите да сложите вътрешна изолация - наличието на пароизолационен слой е от съществено значение (виж по-горното ми мнение)! И по принцип най-добре е изолацията да е отвън.

Експандиран пенополистирол (EPS)
EPS микропорест изкуствен органичен матриал, над 95% от обема на който е въздух, затворен в сфери от решетката на полимера... EPS, наричан за по-кратко СТИРОПОР, предлага много добри топлоиозлационни качества при добра здравина, минимална деформативност, ограничена паропропускливост(но я има!), огнеустойчивост... Използва се като лепена фасадна топлоизолация.

Екструдиран пенополистирол (XPS)
XPS се получава от пяна на същия полимер (като EPS), но при различна технология на оформяне на микропорите, която ги прави по-малки и, най-важното, със затворена структура. Така се постига абсолютна водо- и пароНЕпропускливост, както и по-висока якост при същата плътност... XPS се използва предимно за топлоизолация под кота нула - на фундаменти и сутеренни стени, мокри помещения, индустриални подове, под жп линии, при обърнати или използваеми покриви...

Ако някой не вярва - нека вземе две парчета - едно Стиропор и едно Фибран и да ги потопи хубаво във вода да ги остави един ден и да провери после, в кой материал има вода! Пък и има предостатъчно инфо в нета на тази тема! Просто я свеждам до знанието на повече хора, поради това, че се дразня на прословутите майстори, които убеждават колко по-добра изолация е фибрана (който е гръцката марка XPS). Та като ви дойде "майстор" да слага изолация, не се оставяйте в неговите ръце и съвети!!! Има хора, които разбират точно от тези неща!

Та, цялата плеяда дойде от това - да не се слага фибран (XPS) от вътрешната страна на помещението. Важно е материала да диша и да пропуска парите.

Т.е. в заключение - вариантите са два:
1. Външна - отлично решение, но ако целия блок (къща) са топлоизолирани.
2. Вътрешна - добро решение при спасяване поединично. Желателно е да се изолират и таваните, може и пода (зависи дали се живее под вас). При това решение е задължително да се избира "дишащ" материал - минерална вата или стиропор.

Допълвам, че по технически данни газобетона има доста добри топлоизолационни стойности, така че може и да не му се слага допълнителна изолация. Но задължително трябва да е шпаклован, защото иначе поема вода.
Стиропорените тапети са много тънки и ефекта им е почти никакъв. В смисъл, за да си струва влагането на средства спрямо ефективността, изолацията трябва да е поне 5 см.

Лично аз обаче съм лепил стиропорени плочи на тавана на апартамента си и съм изненадващо доволен от резултата...
8180 - майстор
ARTU написа:

Ако все пак искате вътрешна - най-доброто решение (без значение дали е панел или тухла) - е минерална вата каширана с алуминиево фолио и гипсокартон.

Екструдиран пенополистирол - XPS. Това е материал със затворена клетъчна структура и на практика не позволява на преминаването на пари и вода през него. ........
Така че, поставен от вътре фибрана може да доведе до появата на конденз дори по стените.

Та, ако стиропора е сложен от вътрешната страна на стената, тогава в контактната зона между него и студената стена има предпоставки за поява на конденз и в следствие на това на мухъл.

Това е. Не случайно казах, че ако все пак решите да сложите вътрешна изолация - наличието на пароизолационен слой е от съществено значение

Екструдиран пенополистирол (XPS)
........ Така се постига абсолютна водо- и пароНЕпропускливост, ....

Та, цялата плеяда дойде от това - да не се слага фибран (XPS) от вътрешната страна на помещението. Важно е материала да диша и да пропуска парите.

Т.е. в заключение - вариантите са два:
1. Външна - отлично решение, но ако целия блок (къща) са топлоизолирани.
2. Вътрешна - добро решение при спасяване поединично. Желателно е да се изолират и таваните, може и пода (зависи дали се живее под вас). При това решение е задължително да се избира "дишащ" материал - минерална вата или стиропор.
Приятелю,
Заливайки ни с тази простарнна информация, направи БОЗАТА пълна.
След сериозната редакция, оставих пасажите, който си противоречат, или СА ГРЕШНИ (поне в КАТЕГОРИЧНОСТТА си), или смесват вътрешна/външна изолация.

Ако Мастера го намира за удачно, предлагам с общи усилия да съставим едно РАБОТОСПОСОБНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ по темата и той да го "забоде" на подходящо място, защото действително БОЗАТА (не само тук) е пълна, не без помощта на специалисти, майстори, търговци и форуми.
Твоят пост (на Арту) е добра основа (след прецизиране), според мен.
ARTU - специалист
8180, в този вид, в който си окастрил моя постинг, действително е БОЗА.
А това горното, което съм го написал, съм го написал като дипломиран инженер, който си има достатъчно понятие от строителни материали. Писнало ми е от разни пишман-майстори, които чули-недочули съветват "купувай най-скъпото, защото е най-добро". Наскоро един такъв майстор, бивш стругар между другото, седна да ми обяснява как фибрана изолирал много по-добре от вата :? И знаете ли защо? Защото бил ТВЪРД! И пича си прави вътрешната изолация на жилищни помещения с фибран...

Държа да отбележиш къде съм се изразил неправилно или съм подвел някой в постинга си! Извинявам се, че не съм го структурирал правилно, но когато го писах имах и друга работа, пък ми "текна" мисълта :cool:

Тема "изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: