• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
vesoel написа:

еее, нали си има нощен режим и следи температура под 0 градуса пуска за малко помпата.
Сравнява температурите на двата бойлера. На тръбите има ли датчици?
ivanovbg - майстор
Еми нали термостата включва помпата когато бойлера е с по ниска температура от слънчевия колектор. Когато ги изравни изключва помпата и ако слънчевия панел е студен пуска нагревателя. Та наместо нагревателя пуска другия термостат който управлява задвижката. Ако и там няма топла вода втория термостат ведва тогава дава разрешение на нагревателя.

Стана ли ти ясно.

Пък и май кой знае каква печалба от ноември до март от слънцето няма и не си струва риска. А и стъклените тръби не са сухи, а пълни с вода - без слънце в тях циркулация няма. Така че източвай.
vesoel - специалист
LazarGanev написа:
vesoel написа:

еее, нали си има нощен режим и следи температура под 0 градуса пуска за малко помпата.
Сравнява температурите на двата бойлера. На тръбите има ли датчици?
има си някава система за размразяване, ще сложа кабел към трбите които са навън и са замръзнали евентуално.
vesoel - специалист
ivanovbg написа:
Еми нали термостата включва помпата когато бойлера е с по ниска температура от слънчевия колектор. Когато ги изравни изключва помпата и ако слънчевия панел е студен пуска нагревателя. Та наместо нагревателя пуска другия термостат който управлява задвижката. Ако и там няма топла вода втория термостат ведва тогава дава разрешение на нагревателя.

Стана ли ти ясно.

Пък и май кой знае каква печалба от ноември до март от слънцето няма и не си струва риска. А и стъклените тръби не са сухи, а пълни с вода - без слънце в тях циркулация няма. Така че източвай.
"Еми нали термостата включва помпата когато бойлера е с по ниска температура от слънчевия колектор. Когато ги изравни изключва помпата и ако слънчевия панел е студен пуска нагревателя." - ДА

"пуска другия термостат който управлява задвижката." - Захранването му ли ? той е за котлето.

моля те ако не е проблем ми дай някакъв тел. на л.с. да се чуем през деня.

"Ако и там няма топла вода втория термостат ведва тогава дава разрешение на нагревателя." - ТУК НЕ :?
ivanovbg - майстор
vesoel написа:

"пуска другия термостат който управлява задвижката." - Захранването му ли ? той е за котлето.

"Ако и там няма топла вода втория термостат едва тогава дава разрешение на нагревателя." - ТУК НЕ :?
Не знам точно кой искаш да сложиш и не съм погледнал упътването. Не знам колко му е времето на установяване и дали си помни настройките след отпадане на захранването. Захранването на задвижката пуска. Просто контактите са свързани последователно. Трябва и двата да са включени за да се завърти задвижката.
Абе дай линк към описанието и да ти нарисувам схемата на свързване.

А нагревателя си е нужен ако не палиш котлето. Примерно навън е 20 градуса без слънце и цял ден е валяло....Няма да имаш топла вода.
vesoel - специалист
ivanovbg написа:
vesoel написа:

"Ако и там няма топла вода втория термостат едва тогава дава разрешение на нагревателя." - ТУК НЕ :?
Не знам точно кой искаш да сложиш и не съм погледнал упътването. Не знам колко му е времето на установяване и дали си помни настройките след отпадане на захранването. Захранването на задвижката пуска. Просто контактите са свързани последователно. Трябва и двата да са включени за да се завърти задвижката.
Абе дай линк към описанието и да ти нарисувам схемата на свързване.

А нагревателя си е нужен ако не палиш котлето. Примерно навън е 20 градуса без слънце и цял ден е валяло....Няма да имаш топла вода.
Да, сега вече те разбрах, благодаря ти многоо..... не се бях сетил за последователно свързване на захранванията м/у нагревател и ел.задвижка. Само една фаза ще трябва да прехвърля. още веднъж благодаря =D>

Само така ми се струва или просто става много сложно, не е за всеки. Или още защото не съм го направил. :partyman:
Последна промяна от vesoel на пон сеп 30, 2013 11:23 pm, променено общо 3 пъти.
ivanovbg - майстор
:partyman:
Но все пак зимата я източи. Велинград не е Петрич :)
vesoel - специалист
ivanovbg написа:
:partyman:
Но все пак зимата я източи. Велинград не е Петрич :)
ако я точа, не трябва ли и тръбите (вътре остава вода) да свалям. И какво рискувам ако замръзне ???

Велинград по статистика е най слънчевият град! и за това се надявам да няма фира :? а и други познати не точат, казват че на 20 под нулата замръзва и след няколко дни пак тръгвала. :shock: ще пробвам и аз тази зима и ще пиша.
ivanovbg - майстор
Според мен трябва да ги прибереш за зимата. Сухи може в някой хубав слънчев ден да се стопят :) Иначе рискуваш да се счупят и да си купиш нови напролет. Миналата година на Ахтопол на едно приятелче се бяха спукали на къщата за гости дето я има. Добре че спира водата като не се ползва. А там си е мека зимата.
Evgeniy - майстор
Нещо май не се разбирате за кои тръби става въпрос :) тръбопроводните или вакуумните...
Едните могат да се защитят с противозамръзващ шнур, а другите просто няма как да замръзнат.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "термосифонна соларна система nippon, помощ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: