• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
magi208 - специалист
От най-простия тип.

Извинявам се за бранда. Разрешено ми е да публикувам по-стари материали , ако не махам брандовете. Вие просто се абстрахирайте от тях

Прикачен файл

Термопомпа вода-вода нереверсивна.JPG
Термопомпа вода-вода нереверсивна.JPG (45.54 KиБ) Видяна 4200 пъти
magi208 - специалист
Просто си избирате компоненти за горната схема и ако нещо не ви е ясно питате.

С цел опростяване на нея не са изобразени защитите.

Оразмеряването да речем за 10 киловата е :

Изпарител : всеки марков пластинчат от типо-размет 52/12сантиметра с 22 пластини.
Кондензатор:всеки марков пластинчат от типо-размет 52/12сантиметра с 12 пластини.
Компресор Копеланд скролл ZR 42
Термо-регулиращ вентил Данфос TEX2 с дюза номер 5
Филтър-дехидратор на тръба Ф 12
Ресивър високо налягане 1.2 литра
Течноотделител 2 литра
denuchi - специалист
Да попитам. Без ресивер не може ли. А и мястото на филтъра не ми харесва.
magi208 - специалист
denuchi написа:
Може, само обърни внимание , че в този случай машината става много чувствителна към количеството фреон и е възможно хора с по-малко опит да не могат да си я заредят добре .

После може да прекъсва подаването на плътна течна фаза към ТРВ и освен възможни неприятни шумове да работи с по-големи флуктоации около зададената температура на изпарение./ милиони термопомпи по света се произвеждат всяка година без ресивер /

По въпроса с филтъра може да си го преместиш преди ТРВ -то ако ти харесва повече.
denuchi - специалист
magi208 написа:
denuchi написа:
Може, само обърни внимание , че в този случай машината става много чувствителна към количеството фреон и е възможно хора с по-малко опит да не могат да си я заредят добре .

После може да прекъсва подаването на плътна течна фаза към ТРВ и освен възможни неприятни шумове да работи с по-големи флуктоации около зададената температура на изпарение./ милиони термопомпи по света се произвеждат всяка година без ресивер /

По въпроса с филтъра може да си го преместиш преди ТРВ -то ако ти харесва повече.
Къде му е правилното (точното) място, а не където искам аз. Къде се поставя по принцип. За ресивера после. Едно по едно нещата.
magi208 - специалист
Къде му е правилното (точното) място, а не където искам аз. Къде се поставя по принцип. За ресивера после. Едно по едно нещата.
При термопомпи изработвани в чиста среда със анти-оксидантни методи /заварки под СО2/ , всички тръбни елементи предварително нарязани и почистени от стружки и т.н. може да бъде на всяко едно място в инсталацията а дори и прикачен като апендесит без фреона да минава през него /Кариер , Хидеко/
Но най правилното е както е на схемата.

При термопомпи изработвани в гаражни условия най -доброто му място е непосредствено преди ТРВ-то

Причината за това е ,че риска от влошаване на потока преди ТРВ е много по-малък от риска за запушване на филтъра в самото ТРВ от голямо количество стружки оксидационни люспи и други.

Когато няма друго място може да се сложи дори на входа на компресора , но това автоматично ни кара да сложим много по-голям заради факта , че филтрите имат значително пневматично съпротивление. Ако се слага там се поставя вертикално с посока на фреона надолу и задължително се изолира добре.

Единственото място, където не е добре да се слага е на изхода на компресора защото там температурата е висока и силикагела във филтъра по-трудно обира влага.
idunno - специалист
А, някои хора, които не са учили достатъчно дават акъл на други...а аз мислех,че няма да се посмея тази вечер.
За неопитните- филтър дехидратора се слага там където се изисква да няма влага, обикновено това са топлообмениците ( примерно изпарителя), и за да не стане по- забавно има и би- флоу филтри за Термопомпи.
И като заключение, ако някой вярно си мисли,че сам ще си направи ТП(което няма да стане или ще стане с ялов резултат, но няма и да спре разни хора да си пишат по въпроса) поне да погледне схемата на Ахмаков в една друга тема, която е най малкото по- изпълнима.
Колкото до самата тема, човек и двигател с вътрешно горене сам може да си направи, но се съмнявам...много се съмнявам. :), че без четене ще стане...и нямам предвид постове на разни хора.С книжки стават нещата, дебели книжки с жълти странички, които ги препоръчвам и на много знаещия автор на темата.
Поздрави....
magi208 - специалист
За неопитните- филтър дехидратора се слага там където се изисква да няма влага, обикновено това са топлообмениците .
Благодаря ти "колега" за искрения смях с който ме даряваш :-D Току що каза нещо над което не би било зле да помедитираш на свещи. :-D :-D :-D
magi208 - специалист
и за да не стане по- забавно има и би- флоу филтри за Термопомпи.
Вярно ще е забавно да сложиш дву-посочен филтър на едно-посочна машина :-D :supz:
magi208 - специалист
Посмях се колега но стига смях . Все още не са го видели много хора , така че не е късно да си изтриеш мнението и ти обещавам ,че и аз на момента ще си изтрия коментарите.

За теб лично обяснявам : Филтър-дехидратора се слага по 3 причини .

1 . Обиране на боклуци вследствие на производствения процес .

2 . Обиране на влага.

3 . Нормализиране на P/H съотношението , което се нарушава в посока киселинност вследствие на заварките.

Поради тези му функции се слага както казах по-горе.

Искам само да ти обърна внимание , че обирането на влага се прави не заради топло-обменниците както ти си мислиш а заради дроселиращите органи /в случая термо-регулиращия вентил/

Но да и там , където ти си мислиш че е най-правилно пак става ако е вертикалан, добре изолиран и с посока на фреона от горе надолу. /само, че така губиш филтриращата му функция и разчиташ само на филтъра в ТРВ-то който много лесно се запушва при повече боклук/

И този коментар ще си изтрия , ако си изтриеш твоите :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: