• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Тц, Иглолистен е по-добрте, заради естествено съдържащите се в него смоли.
единак - специалист
Абе въртят ми се някакви вяли спомени от Строителните материали, че не е съвсем тъй, макар и да звучи логично. Нещо относно плътността на дървесината. Пък ако се импрегнира въобще не може да си ги мерим.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Теоретично. Дърво много се ползва. Там където го има много и там където е трайно. Инак си идва скъпа изгъзица.
Импрегниране е специално нещо. Не е просто намазване повърхнпостно, а и попиване на импрегнанта в дълбочина. Не е баш проста работа.
Ако някой има пари , просто си избира дизайн, ако ще и платинени нанорешетки да слага.
Ако няма излишик от средства, се съобразява.
А най-красивите дизайнерски решения са от комбиниране на материали. И никой не ита защо са комбинирани.
единак - специалист
Ей, представяш ли си ако набараш железопътни траверси? Хем импрегнирани в битумни вани, хем твърди, хем с необходимия размер. И най-важното - дизайнерски. Е, лятото може малко да лъхва на жп гара, ама на кой му пука :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Траверсите са идеални, но ако нямаш чичо жепеец, са си скъпи и трудни.
Не са импрегнирани с битум а с доста и други неща. Пък и отдавна не миришат, това не е притеснение.
Колкото и да си чешем пръстите, ако се започва на чисто, без никакви материали в наличност, то най-евтино е с бетон. Не е много по-бавно от дърво. С камък е най-трудно. Специална зидария си е, истински майстор си иска. Цена на камъка като материал не знам, тя си е местна.
При всички видове подпори си трябва внимателно проектиране, обратен наклон, и да не се спестяват (в момента ми избяга точното наименование) дрениращите отвори.
may - напреднал
http://www.bezplatno.net/index.html?pag ... 389038.jpg
с тези няма ли да стане?
пускам снимка на част от двора. Не знам дали добре се вижда. Наклона не е толкова голям. По скоро искам да го организирам.
Значи , ако го направя с гредите, които съм дала за пример горе-долу по начина на снимките, ще е по-скъпо от наливане на бетон? Питам, защото си нямам идея. :x

Прикачен файл

dvor1.jpg
част от двора
dvor1.jpg (89.65 KиБ) Видяна 7945 пъти

Прикачен файл

pole_retaining_page.jpg
снимката долу в ляво
pole_retaining_page.jpg (52.08 KиБ) Видяна 7945 пъти
единак - специалист
В онези къщи, които се виждат по-надолу няма ли да се намери някой дядо майстор, който да ти ги направи от камък? Хем и да ти изреже дръвчетата...)))
Така на око, наклона всъщност не е никак малък, аз бих сложил бетон, ако не мога камъни. Но естествено всичко зависи от това какво точно искаш да направиш - много, но ниски тераси; по-малко, но по-високи; ще насипваш ли, ще копаеш ли, или идвете.
Според мен е добре първо да си изясниш как искаш да ползваш двора, как да ти изглежда в готов вид и накрая решението за изпънението само ще си дойде.
may - напреднал
не съм цяла година във България и за съжаление изпускам точно моментите за поддръжка. Родителите ми не са опитни и са възрастни-правят каквото могат. скоро я купих вилата , а преди това доста години е стояла занемарена.
Ще пръскат с раундъп и после мисля да наема мини багер да го оформи на ниски тераси. Оставили сме го само на дървета, сега садим нови. Има малини, киви, други храсти. Мисля да го правя в по-голямата част на така наречените каменни градини. Ще го молчирам и ще сложа чакъл и декоративни камъни. Вилата е повече за почивка на семейството, децата да има къде да щуреят, да се събираме с приятели за по едно барбекю. Та реших да е нещо, което не иска много подръжка , но и да изглежда добре. За децата има равна заградена площадка с трева.
В днешно време сами знаете , че за майстори отиват повече пари отколкото за материали. В тоя район дори циганите не се навиват на по-малко от 30 лева на ден. за такава работа искат няколко чифта ръце...та сметката е ясна.

За тия големи череши , ако някой ми даде идея как да ги подрежа, няма да му се сърдя :-D

Прикачен файл

taka.jpg
пример
taka.jpg (81.05 KиБ) Видяна 7897 пъти

Прикачен файл

Rock Garden 3, 2007.jpg
пример
Rock Garden 3, 2007.jpg (122.16 KиБ) Видяна 7897 пъти
NRG7 - специалист
Това вашата градина ли е,ако е така нямам думи невероятно е. Поздравления! :)
may написа:
За тия големи череши , ако някой ми даде идея как да ги подрежа, няма да му се сърдя :-D
Подрязване трябва, за да се удължи живота на дръвчето и да дава по-добри и качествени плодове. Подрязват се наранените клони , всички лакомници, малки издънки , вътрешни клони, клони които след време може да си пречат .
may - напреднал
:) не е още. Батала малко по-нагоре е моя двор. Целта и мечтата ми е да заприлича на такъв.
За дърветата знам, че се подрязват, но повечето са толкова високи, че нямам идея от къде да почнем.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Терасиране на двор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: