Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравеите приятели! Даваите да се опитаме да направим нещо по темета с вятарната енергия.
В Германия ги правят редукторите те са наи сложни защото вятъра е сила ама непостоянна.друго което се сещам е да зареждаш с тая непостоянна енергия батерии ,но може би инвестицията е солена и чак деца и внуци ако са на кяр.Ако правилно съм разбрал вятарната енергия ти не трябва за вятърна мелница
plamen_bania написа:Здравеите приятели! Даваите да се опитаме да направим нещо по темета с вятарната енергия.

Дай да оправим правописа пък после вятърната енергия!
С подръчни материали става,но ти трябва генератор от ЖП вагон ,ветровито място и лев.
от romanpm » нед ное 09, 2008 7:32 pm
Аз като за начало и проба съм приготвил едно динамо от Запорожец :) защото знам че алтернатор става , но с повече преубразования и естествено загуби . Самият пропелер така да го нарека го правя от снимка и е вертикално въртящ се , но нямам време и съм стигнал до едната перка / която е като самолетно крило , но вертикално/ от липа , и динамото което лежи в мазето :sad: Това е за зареждане на акумолатор примерно за UPS на парно :)
брях! вчера зърнах в шкафа динамото от стария ми велосипед ,май ще стане и с него, а кат се замислих ,май в мазето имам и тапче от казармата,бая ток бие!

какъв е този генератор от жп вагон :?:
БАШ МАЙСТОР написа:какъв е този генератор от жп вагон :?:
Някои пътнически вагони имат генератори за осветлението. Задвижват се карданно при движение на вагона и са обикновено за 24V.
за постоянен ток нямаш никакви грижи но за променлив нещата са по-сложни защото там трябва да имаш точно регулиране на оборотите за да постигнеш честота 50 херца, което значително усложнява задачата
ако си се заглеждал в генераторите монтирани из БГ може би си забелязал че те се въртят с постоянна скорост независимо от скоростта на вятъра
на мен ми е интересно как става това - дали с промяна на ъгъла на атаката на перката или по по-дивия начин да се забавя скоростта на перката ( с центробежна спирачка например - както едно време се правеха телефонните шайби )
Как си представяш точно регулирането на оборотите на въртене с цел поддържането на еднакви такива чрез промяна на ъгъла на атака на перката? :?
от romanpm » ср ное 12, 2008 9:45 pm
Да наистина се променя ъгъла на атаката като самите витла се завъртат около оста си иначе при буря челното съпротивление ще го повали , а и в механиката както и в самия генератор има автоматични регулации за да се постигне високо КПД :)
от romanpm » ср ное 12, 2008 10:08 pm
Вижте нещо интересно http://www.tonchev.org/jetbladevideobg.htm :)

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”