Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Тани - модератор
Цитат от БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ НА
ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ
По пожароустойчивост - не добронамерените ни клиенти (по–скоро опоненти) задават този въпрос с видимо задоволство, а добронамерените с известна доза смущение. Те считат, че това е най – неприятния и неудобен въпрос за строителите на сглобяеми къщи от дърво. Те лесно приемат, че щом е дърво, значи гори и затова тези сгради са пожаро-неустойчиви, но не са прави. Защо?
1. Изследванията в много страни показват , че пожарите почти никога не започват от конструкцията на сградите, а винаги извън тях (ел. уреди, дрехи, книги, обзавеждане, химикали и др.)
2. Използваните в панелите гипсови плочи или минерална вата, които са негорими и пожарозащитни материали предпазват конструкцията от възникнали пожари.
3. Ако въпреки всичко разгорелия се пожар е толкова силен, че достигне конструкцията (обикновено в нормални сгради това време е след 30 до 60 мин.) идва ред на уникалните способности на дървото като конструкционен материал.
А именно :
• То не променя носещата си способност при висока температура (за разлика от металите)
• В процеса на горене върху дървото се образува слой въглен, който рязко забавя процеса на горене в дълбочина.
Във връзка с това са правени много опити. Най елементарния е следния: Върху две опори са поставени две греди с еднакви сечения – метална и дървена. Върху дървената греда е поставена тежест, а върху металната не. Под тях се запалва силен огън . След няколко минути металната греда губи всякаква устойчивост и под собствената си тежест се огъва и пропада. Дървената греда се запалва но продължава да държи тежестта няколко часа.
За съжаление целият свят се убеди в това при срутването на кулите близнаци в гр. Ню Йорк. (Те се срутиха вследствие пожара от горивото на самолетите)
4. Всичко това е добре известно на специалистите, затова този тип сгради се използват без проблеми не само за жилищно строителство, но и за обществени сгради, детски домове, старчески домове, администрации, хотели и др.
5. Накрая за да завършим с пожарите, трябва да се има предвид и следното:
• За специални сгради с особени изисквания има вече такива химически препарати , които правят дървото практически незапалимо.
• Ако пък в нормална сграда възникне по някаква причина голям пожар, който не може да бъде угасен часове наред, то все едно каква е сградата, тя става неизползваема или възстановяването и е по – скъпо от ново строителство.
• То тогава нашите сгради пак имат преимущество – разчистването на терена е няколко пъти по – бързо и евтино.
Emerald - модератор
:lol: :lol: :lol: Е тези са големи смешници просто. Сега ще ни убедят, че дървото всъщност е най-негоримия материал. :lol:

Тани, не им вярвай- дървена къща изгаря за броени минути до основи. Да не дава господ!

Аз честно ти казвам, че не смея в къщи и свещичка да запаля и на най-малкия противопожарен сигнал съм навън. :lol: Един ден ми се запали фурната- как не откачих от страх. После пожарникарите 2 часа проверяваха с апаратче стените (в абсорбатора би могла да влети искра). Какъв страх преживях, направо не е за разправяне.
Galski - специалист
Абе, не е баш за броени минути, ама за около 30-45 мин. - да. Но до тогава се предполага, че и пожарната кола ще е дошла, а не като у нас за съжаление.
Пък и след като е изгоряло онова, което гори наистина бързо - могат да се видят много добре всички дървени греди и колони като скелет, така че наистина дървото не гори както едно перде :). То по-скоро тлее. Много правилно са го написали хората.

А и обикновено в американските къщи си имат Smoke Detectors и Спринклерна система. Нещо, което го е имало по общежитията в Студ. град, но от години не работи. Така, че там все пак са помислили и за презастраховането :) .
Emerald - модератор
Какво ти скеле! НИЩО не остава! Пепел. :? Тя вярно, че пожарната обикновенно пристига бързо, но запали ли се сериозно, няма спасяване. Факличка. :?
Rumpi Teslata - напреднал
Здравейте колеги,

Не искам да Ви губя времето с дрън дрън приказки.
Мога да Ви дам един пример който получих от наш клиент който е инспектор в пажарната в кв Подуене- до стадион Герена.
- вариант 1 - ако стане пожар в един панелен апартамент в следствие на високата температура (създанена от горенето на мебели например) се оказва, че се повешава температурана на таванската бетона плоча. След около 30 - 35 мин арматурата в нея се откалява и метала става пластичен и плочава провисва от собственото си тегло. Ако това провиване е повече от 5 % от светлото разстояние от пода до тавана инспекотар (на всеки пожар има такъв) предписва разрушаване на бетоновата плоча и играждането й отново.
- варинат 2 - ако стане същият пожар в дървена панелна сглобяема къща и има един слой гипс картон на таван с дебелина 9,5 мм първите 25 - 20 мин този слой от високата темпуратура се разплашава и едва след това започва повърхностното горене на гредите. За да се счупи една греда от пламък е необходимо да изгори между 65 - 70 % от нейното сечение. Нормален метод за тестване е дърво в камина. Средно време това да стане е между 30 и 35 мин. Събрано 25 + 30 мин стават 55 мин. Ако имаме два слоя гипс картон на тавана или комбинация гипс картон и гипс фазер то времето на двата слоя се увеличава на 60 мин и към тях трябва да добавим вримето на дървото.
Оказва се че са правени анализи и е по евтино да застраховате къщата си вместо да я правите на бункер с моногослойна пожаро изолация. Това се държи на факта, че пламъка излиза през прозорци, и пали покривната консрукция, която и на масивната и на дървената къща все е дървен (изключваме съвремените противоатомни бункери в Симеонов и Драгалевци)
В заключение - не се страхувайте от пожар. С роти и елегатни мерки можете да увеличите издръжливоста на къщата си.

Извинявам се за правописните грешки.
Тани - модератор
Емералд, каква ти е дебелината на стените - вътрешни и външни?
И ако знаеш и дебелината на гипскартона?
adonis - специалист
А с какви химикали се третира дървото(греди и др.), за да се обезопасят против пожар?
крум - специалист
Със сигурнст има материали, с които да се импрегнира да не е горимо дървото. Такива материали се използват и в Метро-спам-а, който получаваме всеки месец. 2 седмици безуспешно се пробвах да паля камината с него - нали е хартия, значи гори. Да, ама не. Дори и при добре горяща камина да хвърля метро-спам, на сутринта го намирам цял (добре обгорял, но не изгорял напълно) върху пепелта.

Също така има и системи на Кнауф (от интерес прочетох), чиято огнеустойчивост е много висока.

Тема "Пожароустойчивост" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: