• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
newmember - специалист
Здравейте! В последните седмици изникна проблем с новата кухня. Хладилника е в ляво, до него плътно има шкафче широко около 20-25см и плътно до него е фурната, която е нова Gorenje. Шкафчето е излишно да казвам, че се нагрява доста и вътре подправките и други подобни страдат, но няма как :)

http://pics.data.bg/zoom/shared/ff589de ... 25d84c9120

Баща ми купил уж изолираща подложка която е дебело, грубо алуминиево фолио което обгръща дървена плоскост - фазер. Ако го сложа това чудо между фурната и шкафчето ще изглежда ужасно грозно според мен и ако ги прилепя плътно едно до друго пак, едва ли ще термоизолира особено тъй като контакта метал-дърво е пак същия :| Горната част на шкафчето - плота, съм го свързал с фурната чрез едно алуминиево профилче и много силикон. Не искам да развалям нещата напразно за глупави експерименти.

Та кажете си мнението, какво мога да направя в случая :?:
shadowman - майстор
Ще кажем ама монитора ми е 17 инча, ся да бе 40 сигурно щях да разбера нещо от снимката.
svetliopi44 - Чирак...
Аз съм с 32ка ипак нищо не разбрах ... :)
newmember - специалист
Темата си има заглавие, както и някакво описание. Снимката когато се отвори е голяма, да, но има опция да се намали. Не знам какъв ви е проблема и на двамата ... :shock: :?

Ще го кажа по-просто, дано го разберете: шкафче плътно до фурна = шкафчето грее зверски и му се деформират оранжевите кантове от топлината. Дал съм снимка на оранжевите кантове и малко на ъгловите бели обикновени кантове. С какво тънко нещо може да се изолират шкафчето и фурната, което да е хем хубаво, хем тънко, хем ефективно или няма такова чудо? Останалите неща от първия ми пост също важат!

Мое предложение - за да се запази хубавия вид, просто да се сложи още една плоскост няколко милиметра ПДЧ или друго с бял кант, която да отдалечи просто шкафчето от фурната с милиметри и оранжевия кант да не е залепен до фурната :)

Друго предложение - грозната подложка от дебело алуминиево фолио с фазер :sad:
shadowman - майстор
Проблема е, че е снимано от близо и аз лично нищо не мога да видя за да каже нещо по тената. Има опция мини/макси/оригинал, но въпроса е, че трябва да се снима от малко по далеч за да имаме някаква престава и от снимката а не само от описанията. Единственото което разбирам е, че материалите са ти китайски гланцирани плоскости с пълнеж МДФ.
Ся след обяснението видях разлепения кант, това може да е от самото лепипо, демек на висока температура се скапва.
newmember - специалист
Снимал съм там където е проблема, това е. Наистина не мога да повярвам, че 2 човека просто си почесаха езика и събраха по един/два коментар/а в повече. Ситуацията не е кой знае каква и не се изисква някакво ненормално въображение.

Не сте ли виждали фурна висока 60см и шкафче една педя широко залепено за нея :|

Вижда се, че оранжевия кант е по дебел от белия и за това страда повече. Белия е леко оголен по ъглите - евентуално свиване. И двете неща поради директния контакт на шкафа и фурната и милиметрите разстояние на корппуса на фурната от кантовете.

Двата ми поста отгоре важат все още, ако някой може да даде съвет :idea:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
На ти и трети да си чеше езика.
Да пише някъде, че до фурната не бива да има опряно каквото и да било?
Изобщо и ти и баща ти поназнайвате ли нещо от естеството на термонагряването и термоизолирането?
Според моя прост ум подпрян с неукост, като притискаш повърхности, засилваш предаването на студ/топлина/вибраци и тн и тн.
Та щом имате място да навирате още и още разни плоскости между шкафа и печката, предлагам да поекспериментирате с отдалечаването им.
А подправки не се държат ни на топло, ни на ниско.
newmember - специалист
Уча физика отдавна, не, че ви интересува, не, че трябва да го кажа за да се излагам сега или друго. Просто исках мнение. Винаги човек може да направи нещо сам, но сега мислех, че тук ще намеря някаква подкрепа - все пак форума е голям. Явно някои сте го закъсали откъм мозък покрай жегите - не може "специалисти" с по 1000 мнения да се отнасят така. Веднага се почва с лошото - снимките им били проблема, после им липсвало всекидневното въображение ... Добре, че третият карайки се, но все пак помогна, за което му благодаря. Подредбата не съм я правил аз. Домакинята запълва шкафовете както прецени, другото е защото кухнята е 2х2 и три неща средно по 60см заедно с лайсните на пода и шкафчето 20см просто довеждат до такъв сценарий. Отдалечаване на фурната от шкафа може да се извърши около 2см със голям зор, но явно се налага, както и ще видя това с подправките. Може още някой да пише, но все пак БЛАГОДАРЯ ВИ :!:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
20см хич не са малко. Помисли отгоре да е нещо решетъчно. Има много хубави такива в практикер, до шпилките и "рифеловата" ламарина. само вратичка, с изтегляне, отстрани отворен шкаф. Лесно за почистване, проветриво... и вътре се държат тавите и капаците.
Нищо лично, домакинята ми е почти ясна... мама си държи ножовете в чекмедже в най-далечния ъгъл. Не коментирам.
Подправки трябва винаги да са "подръка", в обсега на погледа. А на топло си губят совйствата.
Затова ги слагат под горния рафт. Нали не са обемни. Пък са и красиви.
svetliopi44 - Чирак...
Кое не можеш да разбереш...??? Разбрахме че с фотото си скаран даже се чудя как не си си светнал в очите ... колегата ти каза скапано ПДЧ кво се звериш ...
Я виш стар комунистически шкаф с микровеле и лепнат до печката ...

Прикачен файл

DSC00601.JPG
DSC00601.JPG (48.65 KиБ) Видяна 5306 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Фурна до шкафче - каква термоизолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: