• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте!
Става въпрос за боядисване на дървена дограма изложена на източно слънце и температури до 40 градуса през лятото и -15 през зимата. По обясними причини авто-емайллаковете и алкидните бои от 12лв. стават на юфка за има-няма 2г. Дървото отдолу изсъхва и се напуква. Но това само отдолу, по "праговете" на крилата, където се задържа и вода. Иначе дограмата е ОК и ако ми кажете с какво да третирам просъхналото дърво(понеже боята буквално се пропива в дървото и е нужно да се маже по 3-4х) и с какво да боядисам след това(някоя по-качествена и ненапукваща се боя), всичко ще бъде наред!
Благодаря в аванс!
водорастворима боя на 3 ръце ,няма нужда от грунд ако разредиш първта ръка .Нанася сеслед добро почистване на старата боя
Работя с въпросната боя, само че за врати вътре в къщата. Говорим за чешката боя от 10лв. нали?
Дали обаче е достатъчно добра за външни условия с температурни амплитуди над 55 градуса?
Ами щом акрилен лак ми стои 5та година на двора на къщата,как мислиш?Сигурно за Сократес говориш-добра е
Мммм, не си спомням точната марка, но е чешка със сигурност. 10.30 кутията.
За вътрешни условия е добра. Това, което ми прави впечатление е, че се бели лесно при издраскване с нокът, ако се нанесе върху стара блажна боя(неводоразтворима).
Иначе за външни условия не съм я пробвал и не знам доколко добре или зле би защитила дървото от дъждовете и големите промени в температурата.

btw с какво да обработя пуктанитине в дървото преди боядисване? Силикон? Маджун или някоя друга химия?
Здравейте,

и аз след седмица-две ще имам същия проблем:

40 годишна дървена дограма, която ми се ще да отремонтирам
и за да оправдая очакванията си, ми се ще да се посъветветвам с препатили и професионалисти в областта.

Към момента по външните крила трудно може да се каже, че е останала някаква боя, има обаче остатъци от маджун по стъклата.

Идеята ми е следната:

1. свалям външните крила, шкуря, основа (грунд), боя или лак - още не съм решил дали пак да са бели или да ги направя естествен цвят...
2. свалям вътрешните крила, същата процедура...
3. смяна на обкова, дръжките
4. уплътняване със силикон или лепящи изолационни ленти на теса или други

- забравих да спомена, че дограмата е от тази, която на едно крило е закрепено едно стъкло, не е от тези, които са с две стъкла и крилата са прихванати с болтове, ако разбирате какво имам в предвид.

Току що намерих подобна тема по въпроса:
viewtopic.php?t=4530

Та въпроса ми е:
Какви бои или лакове са издържливи към днешна дата?
Колко ръце са необходими да идържат поне 5 години без боядисване?
Кит за дърво и грундиране??
Според вас дали да ги боядисам отново бели или да сваля боята и да се сремя към естествен цвят?
Имам и две бутилки Безир, не знам дали ще ми влезе в употреба...
Лакове на водна основа.В къщи имам крила на прозорци и разни дървени красоти/кашпи за китки/ по двора, които вече няколко години не са мръднали - крилата станаха на 7 години, а красотите 3-4 годишни.Крилата са лакирани със СОКРАТЕС, а дървениите и целия ми навес с ДУФА.Не съм ги грундирал, направо две ръце лак.Сегашния безир не е като от онези години.Дори и ленения, който се продава сега е някаква смеска.Боята я свалай до чисто с пистолет за топъл въздух и шпатула, после добро шлайфане.
моята дограма е лакирана с три компонентен лак на водна основа - бекер
купувах същия за челните дъски на къщата, става екстра...

първо се минава с едно като мляко - импегрант
после с байц за да се докара цвета, който желаем...
и накрая с оцветен лак...

лака е произведен за дограма, така че очаквам да трае дълго време...
Това са пълни глупости и безумие,40 годишни боядисвани N пъти с блажни бои прозорци да се мъчите да ги чистите до състояние за лакиране :lol: ......... И как точно ще се свали боята в близост до стъклата??? Що се занимавате с глупости ,хвани ги зачегъртай мини с пистолета където може,другото го зашкури с виброшлайф ако имаш, китосай ако ти се занимава,удари на външните страни един автоемайл лак да те кара дълго време,на вътрешните крила ако не е напукана боята направо и удари някакъв лъскав акрил да не ти мирише(ама да не е на Селт) ,ако са напукани пак горещ пистолет и виброшлайф и така......... Другото са глупости без сигурен и ясен резултат,за свободясали хора :)
Стъклата се свалят и после се поставят със силикон.Пистолета сваля независимо колко слоя има без никакъв проблем и за отрицателно време, после виброшлайфа ги оправя до чисто дърво.И моите бяха 40 годишни, но вече 7 години са като току що излезли от цеха.Избора си е негов, иначе, ако има време да си ги оправи, за 2 дена е готов. :lol:
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Дърводелство”