• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте!
Става въпрос за боядисване на дървена дограма изложена на източно слънце и температури до 40 градуса през лятото и -15 през зимата. По обясними причини авто-емайллаковете и алкидните бои от 12лв. стават на юфка за има-няма 2г. Дървото отдолу изсъхва и се напуква. Но това само отдолу, по "праговете" на крилата, където се задържа и вода. Иначе дограмата е ОК и ако ми кажете с какво да третирам просъхналото дърво(понеже боята буквално се пропива в дървото и е нужно да се маже по 3-4х) и с какво да боядисам след това(някоя по-качествена и ненапукваща се боя), всичко ще бъде наред!
Благодаря в аванс!
водорастворима боя на 3 ръце ,няма нужда от грунд ако разредиш първта ръка .Нанася сеслед добро почистване на старата боя
Работя с въпросната боя, само че за врати вътре в къщата. Говорим за чешката боя от 10лв. нали?
Дали обаче е достатъчно добра за външни условия с температурни амплитуди над 55 градуса?
Ами щом акрилен лак ми стои 5та година на двора на къщата,как мислиш?Сигурно за Сократес говориш-добра е
Мммм, не си спомням точната марка, но е чешка със сигурност. 10.30 кутията.
За вътрешни условия е добра. Това, което ми прави впечатление е, че се бели лесно при издраскване с нокът, ако се нанесе върху стара блажна боя(неводоразтворима).
Иначе за външни условия не съм я пробвал и не знам доколко добре или зле би защитила дървото от дъждовете и големите промени в температурата.

btw с какво да обработя пуктанитине в дървото преди боядисване? Силикон? Маджун или някоя друга химия?
Здравейте,

и аз след седмица-две ще имам същия проблем:

40 годишна дървена дограма, която ми се ще да отремонтирам
и за да оправдая очакванията си, ми се ще да се посъветветвам с препатили и професионалисти в областта.

Към момента по външните крила трудно може да се каже, че е останала някаква боя, има обаче остатъци от маджун по стъклата.

Идеята ми е следната:

1. свалям външните крила, шкуря, основа (грунд), боя или лак - още не съм решил дали пак да са бели или да ги направя естествен цвят...
2. свалям вътрешните крила, същата процедура...
3. смяна на обкова, дръжките
4. уплътняване със силикон или лепящи изолационни ленти на теса или други

- забравих да спомена, че дограмата е от тази, която на едно крило е закрепено едно стъкло, не е от тези, които са с две стъкла и крилата са прихванати с болтове, ако разбирате какво имам в предвид.

Току що намерих подобна тема по въпроса:
viewtopic.php?t=4530

Та въпроса ми е:
Какви бои или лакове са издържливи към днешна дата?
Колко ръце са необходими да идържат поне 5 години без боядисване?
Кит за дърво и грундиране??
Според вас дали да ги боядисам отново бели или да сваля боята и да се сремя към естествен цвят?
Имам и две бутилки Безир, не знам дали ще ми влезе в употреба...
Лакове на водна основа.В къщи имам крила на прозорци и разни дървени красоти/кашпи за китки/ по двора, които вече няколко години не са мръднали - крилата станаха на 7 години, а красотите 3-4 годишни.Крилата са лакирани със СОКРАТЕС, а дървениите и целия ми навес с ДУФА.Не съм ги грундирал, направо две ръце лак.Сегашния безир не е като от онези години.Дори и ленения, който се продава сега е някаква смеска.Боята я свалай до чисто с пистолет за топъл въздух и шпатула, после добро шлайфане.
моята дограма е лакирана с три компонентен лак на водна основа - бекер
купувах същия за челните дъски на къщата, става екстра...

първо се минава с едно като мляко - импегрант
после с байц за да се докара цвета, който желаем...
и накрая с оцветен лак...

лака е произведен за дограма, така че очаквам да трае дълго време...
Това са пълни глупости и безумие,40 годишни боядисвани N пъти с блажни бои прозорци да се мъчите да ги чистите до състояние за лакиране :lol: ......... И как точно ще се свали боята в близост до стъклата??? Що се занимавате с глупости ,хвани ги зачегъртай мини с пистолета където може,другото го зашкури с виброшлайф ако имаш, китосай ако ти се занимава,удари на външните страни един автоемайл лак да те кара дълго време,на вътрешните крила ако не е напукана боята направо и удари някакъв лъскав акрил да не ти мирише(ама да не е на Селт) ,ако са напукани пак горещ пистолет и виброшлайф и така......... Другото са глупости без сигурен и ясен резултат,за свободясали хора :)
Стъклата се свалят и после се поставят със силикон.Пистолета сваля независимо колко слоя има без никакъв проблем и за отрицателно време, после виброшлайфа ги оправя до чисто дърво.И моите бяха 40 годишни, но вече 7 години са като току що излезли от цеха.Избора си е негов, иначе, ако има време да си ги оправи, за 2 дена е готов. :lol:
EDI написа:Стъклата се свалят и после се поставят със силикон.Пистолета сваля независимо колко слоя има без никакъв проблем и за отрицателно време, после виброшлайфа ги оправя до чисто дърво.И моите бяха 40 годишни, но вече 7 години са като току що излезли от цеха.Избора си е негов, иначе, ако има време да си ги оправи, за 2 дена е готов. :lol:

Дай снимки в близък план от вътре и отвън :razz: ,и за 2 дена ,но колко прозореца ,пък и боята при всикчи случаи кара повече от лака,правил съм го тва упражнение с пистолета и ми е ясно какво сваля,ама и остава едно като бяло масло попило в дървото което бая шкурене и шкурки ще му трябват,най вече където не е опечено от слънцето,е нищо не пречи да опита и да каже резултата,дали има счупени стъкла при свалянето,дали се изчистило до чисто дърво и т.н. :razz: .Принципно невъзможни неща няма де .......,идеята беше да не се мъчи много,пък и на една хубава фасада белички прозорци си стоят супер,от вътрешната страна също е важно как ще изглежда понеже се вижда отблизо,то и рамките на прозорците трябва да се изчистят и пантите и обкова който затваря прозорците,самите стъкла също трябва да се чегъртат,после слагане на стъклата обратно,смяна на счупените стъкла,силикон,та за 2 дена незнам дали ще стане :?
Да допълня,че при свалянето на боята на малките чупки пък и не само там ,шпаклата може да задълбае в дървото,та да се внимава :)
Ще снимам и ще кача снимки.2 дена за един-два прозореца, ако са повече и седмица може да отиде.Моите бяха вратопрозорец с две врати и 6 крила и още един прозорец с 4 крила.Прозореца и касата отнеха някъде два дена, вратопрозореца не помня, защото ги правих в свободното време по няколко часа.Само прозореца е лакиран, при вратопрозореца свалих боята, шлайфах и пак с боя.За другото си прав, трябва внимателно да се действа, винаги може да задълбае в жилите на дървото със шпатулата, но зависи и от дървесината.За пропилата бо яси прав, не може да се махне с пистолета.След като свалих боята минах с виброшлайфа със 40, после със 60 и накрая ги минах със 120, тези които лакирах.Изобщо не ги китвах, оставих ги така, ефекта е добър на вид.Другите направо със 60 и боята отгоре.Иначе отвън на первазите е най-уязвимото място, водата винаги ги поврежда след време.Човека явно има желание, да му е спорна работата, каквото и да реши. :)
Няма да е лошо и да сподели какво и как е пробвал, и направил,и някоя снимка ако има на процеса.Времето се затопля и предполагам ще има и други подобни въпроси,и човек по-лесно ще може да се ориентира,какво да избере.Може да почне с опит за сваляне до основа (за лакиране),и ако му се види прекалено трудоемко,да го изчисти за етап боя .И да каже,че има много теми с дебат,и накрая никой не пише какво е направил,а ще е полезно за всички :thumbs:
Аз не знам каква е тази мода да се лакира.
Най-разумно е да се шкурне, където има опадала боя да се китва - и отново боя - автоемайл или на водна основа.
И разбира се покрай това напасване с ренде, смяна на маджуна със силикон, ремонт на обков, после упътняване. Абе много работа си е. Не знам как Еди се е справил за 2 дни. На мен за 4-стаен апартамент ми отне три седмици, което включва и вратите разбира се.
Не е за мода, лака държи много повече от боите, поне преди 7 години, когато ги правих, така реших и не съм сбъркал, като гледам.2 дена само за четирите крила.Другото беше почасова работа, там не знам колко дойде.Иначе само на едната стая на къщата оставих дограмите, защото бяха от добро дърво, в другите стаи ги махнах и сложих ПВЦ.Вратите и тях почасово ги карах, 5 бр. общо, те не влизат в сметката.Трябваше да се маха всичката боя, дори и там, където после пак слагах боя, защото имаше не знам колко слоя във всякакви разновидности и дебелини, приличаха на сурвакници.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Дърводелство”