• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
fireman160 - напреднал
Ето какво пише на опаковката:

“ТЕРАКОЛ t°”
Термоустойчива смес за зидане на камини, огнища и пещи
Свойства
Устойчива на температури до 1270°C
Поема температурните напрежения
Бързо постигане на стабилност на направената зидария от огнеупорни тухли
Област на приложение:
За зидане на камини, огнища и пещи за вътрешно и външно приложение.
За зидане на застъпващи се редове на шамотни кахлени тухли, както и на промишлени огнеупорни тухли.
Начин на работа
В чист съд за смесване се налива 1 литър вода и се смесва при интензивно разбъркване с 4 кг суха смес – Теракол t°. За препоръчване е да се използува механична бъркачка. Оставя се сместа да престои 10 минути, след което се разбърква отново и е готова за работа. Сместа трябва да се употреби в течение на 3 – 4 часа.
Иззиданата пещ може да се използува след една седмица чрез бавно и внимателно нагряване.
Зидането да се извършва при температури от +5°C до +30°C. Шамотните тухли трябва да се сухи, без замърсявания или омасляване.
Въпросите ми са следните:
1.Някой работил ли е с това лепило?
2.Става ли за залепване на огнеупорни плочки с дебелина 1.5 см. върху бетонова основа и гладка мозайка.
3.Става ли за измазване на бетонен комин?
Обръщам се към знаещите, защото в магазина не знаеха. Опаковката е непрозрачна, не се вижда какво е на цвят и дали е финно, а аз никога не съм го виждал.
Благодаря предварително!
crez - майстор
С това точно не съм работил, но съм използвал немски огнеупорен цимент, той притежава описаните качества. Вероятно това е някаква негова производна.
iveliks - специалист
Kато структура е като теракола толкова финно .Работи се също като теракола аз си направих с него камината която е зидана и има пещ та купола на пеща е измазан с него огнеопорните плочки са залепени към бетоновата основа на камината също бях взел и огнеопорна пръст или шамот се казваше и с нея и теракола ми е цялата пещ-камина и дати кажа доста неща е изпекла и е ок.Така ,че мисля няма да имаш проблем с този матерял,поне аз се доверих на него и за сега нямам забележки а и преди време когато го копувах в магазина от който го взех небяха информирани изобщо за нещо по-точно от това каквото пише на опаковката .Дерзай и успех.
atanasov2004 - специалист
Здравей :) Ползал съм го-чудесно се работи с него,както Боротеракола
Зидах на мой братовчед огнище и комин за ракиен казан-много сме
доволни от него. Обаче си спомням че братчеда даде доста пари за
него,спести от огнеупорните тухли щото купи на старо няколко акумули
ращи печки. Успех :cool:
fireman160 - напреднал
Благодаря Ви много за отговорите! Убеден съм и ще лепя с него.
velinsl - специалист
Малко късно, но да се впиша и аз.
Хоросан. Моето огнище го направихме с това. Не се смесва с цимент, защото имат различни разширения и при запалване на огъня е възможно напукване на стените
filmatoplo - майстор
Хоросан викаш на смес от -гасена бяла вар и пясък 1 към 3 така ли .
viko01 - специалист
Ако тухлите не са термоустойчеви какво става.
Transporterr - специалист
напукват се след време и се ронят иначе нищо .неприятно само ако си вложил доста средства и време за да го направиш а след някоя година се разпука и нацепи .Не че в миналлото не са ги замазвали перманентно но все пак кому е нужно това ?
pavkatay - майстор
satansho написа:
напукват се след време и се ронят иначе нищо .неприятно само ако си вложил доста средства и време за да го направиш а след някоя година се разпука и нацепи .Не че в миналлото не са ги замазвали перманентно но все пак кому е нужно това ?
уважавам опита , но искам да попитам тухлите на моята пещ кога да очаквам да започнат да се ронят- правена е преди 4 години -изпечени поне 25 агнета, тук там някой петел :)
  • 1
  • 2

Тема "Термоустойчива смес за зидане на камини, огнища и пещи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: