Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ribnikolaevi - майстор
Ще си монтирам врати на банята и тоалетната. Алуминиеви. Предлагат ми пълнеж от термопанел. Поразрових се малко из нета, оказа се, че има два вида пластмаса - PVC и ABS. Някой може ли да разясни за какво става въпрос?
Какъв вариант има за долния край на тези врати. Единият е, доколкото разбрах, нормален профил на каса, другия е прав завършек на вратата и без профил. При първия вариант минуса е, че този профил на пода е малко дразнещ. При ситуацията без профил пък май не се получава добро уплътнение.
Искам да има монтирани и огледала от вътрешната страна. Някои фирми отказват да съчетаят термопанел със огледало. Имало някакви проблеми (мацките по офисите не са много на "ти" с техниката). По принцип идеята ми е, когато монтирам останалите интериорни врати, да залепя на касите и на самите врати плоскости от съшия материал като интериорните врати от страната на коридора. Но това е друга бира... Вероятно други хора ще питам за това - как да се залепят надеждно тези плоскости. Преса ли трябва, или може и само с лепило и стеги. Дано да не трябва преса, че тогава нещата много се усложняват...
Специална молба имам към Велси, Такезо и всички които разбират от дограма за съвети.
pavkatay - майстор
пластмасова (пвц) врата е истината
velsi - Почетен майстор
PVC и ABS... :? Не знам, може и да има такива различия, не съм чувал. И така да е, това не те касае особено. Може да има значение, но за врати на открито. При тебе не се бърка.
Дали врати с праг или без? Ти си решаваш. И двата варианта си имат предимства и недостатъци. Прага уплътнява добре, не може да прелее вода от банята, но пък все си е праг - трябва да го прекрачваш. При варианта без праг не прескачаш нищо, има една четка, която уплътнява, не е чак толкова зле.
Термопанел и огледало не е проблем да се съчетаят, но ти сигурен ли си, че ти трябва огледало отвътре на тоалетната? :shock:
От сега забрави, че ще залепиш някакви плоскости върху алуминиевите профили, така че по-добре си ги поръчай в някакъв цвят, който да се съчетава с бъдещите ти интериорни врати или направо в имитация на дърво.
ribnikolaevi - майстор
Уважавам мнението ти. Все пак ще се осмеля да попитам. Защо да забравя? Лепенето ли е проблемът, или "хващането" на геометрията?
За тоалетната - твърде малка е, надявам се да я разширя малко оптически. Макар че ... това дето си го написал е смислено.
Каква най-малка фуга може да се остави под права врата? Сигурно трябва да се предвиди някакъв провес в течение на времето.
Последна промяна от ribnikolaevi на пон мар 08, 2010 10:13 pm, променено общо 1 път.
ribnikolaevi - майстор
pavkatay написа:
Защо това е истината? Не съм решил твърдо да е алуминий, приемам всякакви съвети.
velsi - Почетен майстор
ribnikolaevi написа:
Уважавам мнението ти. Все пак ще се осмеля да попитам. Защо да забравя? Лепенето ли е проблемът, или "хващането" на геометрията?
Не знам каква точно е твоята идея, но мисля, че няма да се получи приемлив външен вид. Ако лепиш някаква фолио може и да стане, но ако са някакви по-дебели елементи... сигурно ще имаш проблеми с геометрията както се изрази. Айде да речем, че лепенето ще го докараш - лепила има всякакви.

А колегата pavkatay мисля, че просто не е вникнал в заданието. ПВЦ врата никак не се вписва като интериорна.
Стефан - майстор
pavkatay написа:
Истина - дръжки. Пластмасата старее, а алуминия не.
ribnikolaevi - майстор
Ок, а каква фуга да си предвидя между вратата и пода? Ако има значение, ширината е 80 см зидарски отвор.
Относно лепенето, надявам се да е фурнир.
velsi - Почетен майстор
Зависи от това колко дебела замазка ще правиш и каква ще е крайната настилка, тоест нивото на готовия под. Ако вратата ще има праг можеш малко да го "захапеш" за да стане по-малък за прескачане,но не прекалено много, че става грозно. Ако е без праг размера на касата може да е и колкото сегашния отвор, но е важно крилото да е 1-1,5 см над нивото на готовия под. Най-добре уточнете тези нива с хората, които ще вземат мярка за вратите.

Тема "Алуминиеви интериорни врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: