Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
от Val » пон фев 27, 2006 9:15 pm
Някой може ли да ми каже как се поставя дюшеме?
от masteradmin » вт фев 28, 2006 8:45 am
Дюшеме се нарича под на помещение от дълги прави дъски - чам или дъб. В наши дни се използва по-рядко, поради голямото количество дървесина, нужна за направата му, а и защото постепенно навлизат нови материали като ламинираните плоскости.
Дъската на дюшемето е обикновено с дължина 2 до 4 метра (по възможност според размера на помещението), широчина 8-12 см и дебелина 3-5 см. По дългите страни има зъб и вдлъб, чрез които се захваща за съседните дъски. Обработва се горната част на дъската. Реденето се започва от дъното на помещението към изхода.

Прикачен файл

Dusheme.jpg
от masteradmin » вт фев 28, 2006 8:54 am
Значи ако си правил дървен таван - става по същия начин.
Трябва ти дъски за душеме те са по дебели от сези за таван. И дъски който се продават на пакет те са за скарата на пода. Значи:
1. Правиш скарата - това трябва да са дебели летви около 40х40 - избираш коя страна и им е по равна като ги слагаш една до друга и ги подравняваш по дебелина. Рамката е на 5 см. от всики стени. Скарата е перпендикулярна на дюшемето. За да изглежда стаята по голяма дюшемето се реди по дължина, така че скарата се реди по ширина. Значи имаш рамка и след това греди по ширината на стаята през 50 см. Тука идва най трудното правиш клинове, вземаш метален мастар и нивелир и внимателно нивелираш скарата гледаш за 2 неща гредите да са на една линия и да са нивелирани.
от masteradmin » вт фев 28, 2006 9:05 am
2. Между гредите на пода можеш да сложиш някаква изолация. Най добре вата, но може и стиропор, перлит или какъвто имаш изолационен материал. Може и въздух.
3. Започваш да ковеш дъските. те са с нут и перо. Режеш на първата дъска перото и я ковеш за скарата. След това отрязваш едно помощно парче от една дъска. После вземаш 2-рата дъска вкарваш перото и в нута на първата и с помощното парчето и чука я прекарваш да влезе добре в първата. Сега идава ред на най тънката работа трябва да зхванеш 2-рата дъска с пирони ако си майстор или с винтове ако си начинаещ. Като пироните и винтовете се коват в долната част на нута, зада може перото на следващата дъска да ги закрие. Първите няколко нута със сигурност ще ги сцепиш но това няма да се вижда защото са отдолу- след това ще се научиш СПОКО. И така нататък. Прекарваш дъската с парчето и чука завиваш я за скарата. След това слагаш первазите, лакираш и си готов.
Ако нещо не съм написал ясно питай ще го обясня по добре.
от Val » ср мар 01, 2006 7:50 pm
Благодаря ти за изчерпателната информация. Мисля, че всичко ми се изясни.
от Гост » пон мар 13, 2006 8:12 am
Абе приател няма ли го циклиш това дюшеме или то само ще се изцикли
от nasco » пон мар 13, 2006 7:49 pm
Вижте аз лично съм специалист по темата. Горе е обяснено горе доло как става това. Но да ти кажа наи добре за целта си викни маистори не всичко човек може да си направи сам, а дюшамето не е латекс или шкафче до стената което винаги можеш да си поправиш сам или да го махнеш ( КОЗАТА СИ САКА ПРЪЧ ) това е по принцип по дълготраина инвестиция, а и наи вероятно ще го гледаш цял живот. Никак не е лесна работа, не казвам невъзможна. В интернет можеш да си намериш доста сериозни фирми за целта. Няма да пиша името на моита не е редно. Ти си решаваи дали да се бориш сам.

Прикачен файл

PICT0003.JPG
PICT0003.JPG (117.26 KиБ) Видяна 28108 пъти
от Osiris » вт мар 14, 2006 12:14 pm
Съгласен съм че е по добре майстор ама как да го отсееш от тия дето се правят на майстори и си оставят ръцете ???
а иначе скоро ше пусна снимка как съм наредил същото дюшеме на тавана хих :oops: получи се добре :P
Какво мислите да директното лепене на дюшеме за бетонна замаска?
от n_a » пон май 04, 2009 10:47 am
Според теб как се появяват фуги по дюшеметата и паркетите? Защо почват да скърцат? Защо се надуват?

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “От всичко по малко”