Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте колеги,
След натрупани знания от четене на форума, добавих към съществуваща система с бг пиролизен котел Ling 25D, буферен съд 500 л и Laddomat21 за за зареждане на буфера и предпазване на котела от нискотемпературна корозия. Катрана по кюнеца е от времето преди Laddomata и буфера, сега всичко е бяло :-D . Помпата за радиаторния кръг я командвам с часовник, а по стаите радиаторите имат термоглави. Получи се проста система, с малко елементи, но дава доста комфорт. Засега всичко върви чудесно.

Прикачен файл

23042011375.jpg Помпата за радиаторния кръг

Прикачен файл

20042011370.jpg Управлението на котела

Прикачен файл

20042011369.jpg Laddomata в действие, не пуска по-малко от 78 градуса към котела

Прикачен файл

18042011357.jpg Разширителния съд

Прикачен файл

18042011354.jpg общ поглед
Супер е станало :prayer: откога повтарям така да се свързват котлите :wink: =D> браво.Колега от къде купи Ладомата че тук по Бургас ги нема :? :) .Като съвет мога да ти дам да си монтираш пожелание -смесителен 3пътен вентил със задвижка преди радиаторната помпа .Сега каква температура подаваш към радиаторите , и как я променяш ако се наложи.На колко градуса отваря термовентила в Ладомата .
Вентила на Ладомата отваря на 78°. Стори ми се много, но не го смених с патрона за 72° (дава се комплект с Ладомата). Щом от Атмос ми го дават така, реших че те знаят по-добре. Ладомата го купих от Чехия, понеже тук хем не се намират, хем им обявяват цена 830 лв. В Чехия струва 530 лв. На него има лепенка Атмос, вероятно щото те са дистрибутори за Чехия, иначе пак си е шведско производство.
Мислих много за смесителния вентил преди помпата (нали съм прочел всичко във форума), но реших да не усложнявам и оскъпявам. Сега в системата циркулира вода колкото е в буфера, ако е 90°, толкова върви по тръбите. Термоглавите по стаите са ми направени, така че поддържат 23°. В системата има и бойлер с мантел, така че и всички термогалви да са затворени, има откъде да се затвори кръга на циркулация. Допълнително с часовника пускам и спирам помпата сутрин и вечер. Така нямам прегряване в стаите, а сутрин като стана всичко е отоплено.
Допълнително слагах след помпата възвратен клапан, че се качваше термосифонно гореща вода нагоре и през нощта ставаше жега. Сега като спре помпата, спира циркулацията.
Много ми хареса и това, че Ладомата пази котела от прегряване при отпадане на захранването, без да има нужда от UPS.
Ауууу, инсталацията ти много ми хареса :)) Може ли да я копирам, за къщата :))
Сам ли я прави?
Направи ми веднага впечатление че термовентила отваря над 70 градуса :wink: и така става , по принцип 78 гр е за над 50 киловата мощност.И още един такъв буфер може да захрани инсталацията. :) Връщащата вода от радиаторите къде се връща в буфера -на снимките не се вижда , предполагам долу срещуположно на Ладомата :? .
Да, колега filmatoplo, връщащата е долу в буфера. Като поработи, забелязах, че като запаля и тръгне топла вода към буфера, веднага се качва към радиаторите, а буфера се зарежда после, когато има излишък мощност. Това ме устройва. понеже няма да чакам да се напълни буфера и после да имам топло на етажа. Да разбирам ли, че е добре за моя котел да сменя патрона на Ладомата с този за 72°? Не знаех, че този за 78° е за 50 kw котли.
Не го пипай щом работи , сега да си играеш да правиш опити и после да ни кажеш резултата не си заслужава. :)
Може ли малко информация от къде го купи Ладомат-а в Чехия? Онлайн или ...?
Благодаря, наистина мисля моята инсталация да е като твоята, буфер 500 литра и двусерпентинен бойлер 300 литра :)

Аз го намерих тук:
http://kotly.com/product_info.php?products_id=2784
на цена 282 евро. Транспорт Полша-България 8 евро. Общо 568 лева.
Бих искал да разбера от кой чешки сайт колегата е поръчал...
http://www.topeni-koupelny.cz/kotle/ladomat-21
Това е сайта, но не знам транспорта от Чехия колко е. Моя ми го купиха роднини и ми го донесоха.

До filmatoplo: той котела работи, ама му напъвам вентилаторния термостат да работи в диапазона 80-90°, щото ако е по-малко, няма нищо да влезе в буфера. Дали ако е на 72° ще е по-добре. За мен няма значение, нали не губя топло, въпроса ми е кое е по-правилно и кое е по-добро за котела, понеже разрових из сайта на laddomat: http://www.laddomat.se/media/upload/Lm2 ... u_72-1.pdf и тук открих, че пише, че 72° е за котли с голяма мощност, т.е. точно обратното на това, което ти казваш.
Объркан съм, понеже видно от форума имаш богат опит и знания, а в това ръководство пише друго, кое е вярното?
Аз затова ти казах , да го оставиш така , изчетох няколко статии и в тях има различни обяснения и противоречия , като температурите са - 63,65,72,78 градуса ,също много варират и киловатите.Аз съм монтирал предимно 63 и 72 градуса, а когато монтирам термовентили вместо Ладомат -термостатите им са 60 и 63 градусови .Но съм забелязъл , че ако нямаш в системата буферен съд ,и сложа термостат с по големи градуси -има момент когато котела може да вдигне над 90 градуса и водната му защита сработва .Налага се в такъв случай да се наглася работния термостат на 80 гр -абе има си тънкости които напрактика имат значение.Ти Помпата на Ладомата с какво я включваш и на колко градуса.
Помпата на Ладомата я включвам чрез вградения минимален термостат в Линг-а, настроих го на 30°. В ръководството на Ладомата са посочили датчик дето се слага в кюнеца, който като усети, че загори огън да включи помпата, обаче е скъп и реших, че този от котела ще свърши работа. Мисля, че щом водата стане 30°, това е сигурен знак, че е запален огъня :wink:
До Kalin72: Ползвай колега, мога само да съм доволен, че съм полезен. Аз всичко научих от форума, благодарение на колеги, готови да споделят опит и знания. Ако трябва нещо да поясня, питай. Свързването го направих сам за 2 дни с един роднина да държи контра, че дебели тръбите. Трябва само навиване на калчища, тръбите ги поръчах по размер в магазина, там ми нарязаха и резби. Купих си за целта два чешмеджийски ключа за по 22 лв. единия, все пак имам доста икономия от плащане на фирма или майстор за труда. След първото пускане, прокапа тук-там, но с малко притягане и след ден-два калчищата си казаха думата и течовете спряха.
Порових из сайта на Atmos, на http://www.atmos.cz/english/instalace-kotlu , към края на страницата намерих:

"Its construction substitutes a classic connection of several independent parts. It is comprised of a cast-iron body, thermoregulation valve, pump, non-return flap valve with no spring, ball valves and thermometers. When the water in the boiler reaches a temperature of 78 °C the thermoregulation valve opens the supply from the tank. A connection with the Laddomat 21 is much simpler, therefore we highly recommend it. The Laddomat 21 fitting is supplied with a thermo-cartridge for 72 °C, which is designed for boilers over 32 kW."

И те казват, че 72° е за котли над 32 kW, а моя е 25 и то на книга май само.
:) Добре ще им повярваме на чехите.Аз писах какво съм наблюдавал по време на работа на котлите с различните термостати.
Последна промяна от filmatoplo на съб апр 30, 2011 8:35 pm, променено общо 1 път.
Кухар ти поне си бил и без термовентил има ли разлика като сложи ладомата?
И аз имам да слагам ама да видим не остава време. Тъй като си имам другите джаджи си мисля, че ладомат няма смисъл може и само термовентил капсулован.
Може и със 3-пътен смесителен вентил със задвижка , излиза евтино, има предимство от термостатния вентил че може да се регулира на каква то температура желаеш според инсталацията и киловатите.В Атмос.чз дават схеми на свързване с този 3 пътен смесителен вентил - 7,11,15 схеми.Даже колега от форума си избра тая схема ,да свързва един Атмос 70 киловата , щото Ладомат 21 е малък за него. :wink:

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”