Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tyrnokop - специалист
Здравейте колеги.
Имах съмнение, че помпата на слънчевата ми инсталация не превърта водата.
Вчера я демонтирах и разглобих. Почистих, изстъргах натрупаните нечистотии и напръсках клемореда с WD 40. Включих към мрежата. На първа скорост се чу само брум и роторният вал изобщо не завъртя, на втора въртеше на умряло, на трета скорост - 2,3 оборота в секунда т.е. пак много бавно.

Кондензаторът е 1,6 uF. Моля да ме упътите откъде мога да закупя такъв. Изглежда така:

Благодаря.

Прикачен файл

Picture 008.jpg
ecotronic - специалист
tyrnokop написа:
Здравейте колеги.
Имах съмнение, че помпата на слънчевата ми инсталация не превърта водата.
Вчера я демонтирах и разглобих. Почистих, изстъргах натрупаните нечистотии и напръсках клемореда с WD 40. Включих към мрежата. На първа скорост се чу само брум и роторният вал изобщо не завъртя, на втора въртеше на умряло, на трета скорост - 2,3 оборота в секунда т.е. пак много бавно.

Кондензаторът е 1,6 uF. Моля да ме упътите откъде мога да закупя такъв. Изглежда така:

Благодаря.

Изключваш ли вероятността да има механичен проблем (лагери на оста или втулки)?
Иначе ако не намериш същия кондензатор, можеш да догодиш същата стойност, използвайки други кондензатори, свързани по подходящ начин. Подобни кондензатори има в луминисцентните осветителни тела.
romanpm - майстор
ecotronic Помпата е без лагери водата /флуида/ нахлува по ротора който е изолиран и чрез увличане и аквапланинг създава лагеруване и трябва да се обезвъздушава , важен е също положението в което е монтирана :wink:
Възможно да е дефектирала пусковата намотка измери я или отвори помпата има два "О" пръстена които я държат по принцип се вижда изгорялата намотка ,а също и ротора е керамичен и ако се е скъсал ще прави подобен номер #-o не вярвам в кондензатора да е белята филтър пред помпата имаш ли :?
ХУЛИГАНЮ - помощник
Кацарски 99,ул."Макгахан",тел.0885117014
МП Електроникс под колоните на "Пиротска",тел 028311452
vvventsi - специалист
измери кондензатора ,с някой мултицет който мери капацитет а може да го свържеш последователно с някоя крушка на 220v и ги включи в контакта така също може да се разбере дали работи или не! Ако не разбираш от електротехника ,по добре извикай някой който разбира!
ZMeyGorianin - майстор
А защо си ползвал WD40 за почистване на клемореда? Този спрей е за раздвижване и смазване на механични части. За клемореди ползвай контактни спрейове.
LazarGanev - "Велик майстор"
И за клеми, и за кабели става - универсален е WD40

Тема "Циркулационна помпа-проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: