Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Искам да попитам, защото споря с мъжа ми .....щом едните лунички ни са на 220 волта и са 20 ватови, примерно 5 лучнички са 100 вата....и харчат ток за тези 100 вата...ако са на трансформатор и пак са 5 бр. по 20 вата пак ли харчат 100 вата или заради трансформатора харчат по- малко и колко горе долу ?? ...че не иска да ми обяснява нещо го изнервих :)
20W са си 20W. Разликата е, че луничка на 12V консумира по-голям ток, демек иска по-сериозни захранващи кабели. Иначе трафа дава възможност за плавен старт и евентуално регулиране. От регулирането може да ви дойде икономията на ток, когато не ви е нужна силна светлина си я намалявате.
Няма значение дали са през трансформатор или директно на 220 волта - 20 вата са си все 20 вата. Но това е мощността, измерена в крушките. Тя и в двата случая е еднаква. Когато обаче си ги захранила през трансформатор, той има собствена консумация, която зависи от вида му и е грубо 5-10% от мощността му. Значи твоите 100 вата лунички когато са на 12 волта през трансформатор ще ти харчат 105-110 вата мощност.
не схванах ....то излиза че през трансформатор харчи повече ????? какъв е смисала от него тогава ?
Последна промяна от casparcho на чет окт 06, 2011 1:57 pm, променено общо 1 път.
casparcho написа:горе долу му се изясни, значи все пак трансформатора е по-икономичен така ли ????


Напротив, най-икономично е без трансформатор, директно на 220 волта, защото нямаш загуби в трансформатора, а и в токоподвеждащите кабели за 12 волта. Икономия можеш да направиш чрез намаляване на осветлението, когато не ти е нужно максимално светене. Трансформатор се слага с друга цел - не за икономия на ток, а за икономия на крушки, защото горят по-малко и за безопасност.
икономия чрез кое за намаляване , чрез трансформатора или с това кръглото копче което е на стената и намалява луничките които са на 220 волта ?
casparcho написа:икономия чрез кое за намаляване , чрез трансформатора или с това кръглото копче което е на стената и намалява луничките които са на 220 волта ?


С кръглото копче в ключа на стената, дето се върти. Нарича се димер и понижава напрежението за крушките на по-малко от 220 волта. Те почват да светят по-слабо и съответно да харчат по-малко ток. Това е при директно свързване на 220 волта, без трансформатор. Когато запалваш крушките плавно с врътката, те също изгарят много рядко, както е при 12 волтовата инсталация. Обикновено крушките горят от ударния ток в момента на запалването, а с димер това се избягва. Не при всички димери обаче.
до тук добре разбрах доста неща благодаря.1.значи по добрия вариант е да са на 220 волта нали така. щом разхода е еднакъв няма смисъл от пари за трансформатори....2-ро може ли по същите кабели които са за луничките на 12 волта да се сложат лучнички на 220 волта...помня че мъжа ми каза че въпреки че са тънки кабелите са били за един квадрат ток ли нещо такова като са по 3 лучнички на кабел , че аз съм опъвала кабелите и знам :) този тънак кабел ще издържи ли да сложим 220 волтови лучнички на всякъде ? и съответно въртящото се копче да сложим на всякъде ?
Как така тънък? Ако си положила кабел за 12 волтови лунички, той би следвало да е много по-дебел от този за 220 волтовите. При една и съща мощност ниското напрежение (12V) прокарва много по-силен ток от високото (220V) и дебелината на кабелите се определя от тока, а не от напрежението. Ако сте разчели кабела за 12 волта правилно, той би издържал с голяма лекота консумацията на 220 волтовите крушки.
ами един такъв не е едно жило вътре а много тънки нижки и е двоен залепен един за друг 2-те жила де в смисъл ендото е черно а другото черно-червено оцветено.за 12 волта сме го слагали и е на кабел по 3 лунички някъде 4-ри и се събират на едно място тоест почват от едно място ...където щепе да е трнасформатора ако от там ги свържем на едно и направо в кабела от контакта с 220В който сме го предвидили да се включи към трансформатора
casparcho написа:ами един такъв не е едно жило вътре а много тънки нижки и е двоен залепен един за друг 2-те жила де в смисъл ендото е черно а другото черно-червено оцветено.за 12 волта сме го слагали и е на кабел по 3 лунички някъде 4-ри и се събират на едно място тоест почват от едно място ...където щепе да е трнасформатора ако от там ги свържем на едно и направо в кабела от контакта с 220В който сме го предвидили да се включи към трансформатора

Скъпа колежке, това е описание като за литературно четиво, но не и електротехническо. :-D Но все пак е завидно добро като за жена.
Трябва да видиш обаче и какво е сечението на кабела - колко квадратни милиметра - това е число от порядъка на 2 до 6 някъде и би трябвало да е изписано по кабела отгоре. Ако все пак ви го е препоръчал специалист за 12 волта, значи с голям запас ще стане и за 220 волтовата инсталация.

Да добавя и още нещо - изборът на 220 волтова инсталация не е толкова лесен и еднозначен. Ако беше категорично по-добрият вариант нямаше цяла индустрия да произвежда трансформатори за 12 волта. Лично аз обаче предпочитам 220 волтовия вариант с димер пред 12 волтовия.
довечераще обсъдим и ще пиша какво сме решили. Друго да попитам ,че виждам че сте компетентен ,колко според вас е разхода на тези коледни лапички и може ли с тях скрито осветление да се направи вместо лед лентите че те са скъпи да речем на 5 метра скрито осветление тези са 10 метра ако ги сложа двойни на по 5 метра и ги сложа в скритото осветление като да речем ги набуча на нещо като тунка дълга гума (че е кръг формата )да светят нагоре като първо залепа кухненско фолио тънко говарското и може да е П образно да насочва светлината на горе към тавана дали ще стане? то е само декоративно и трбва леко да излиза светлиан от скритото осветление не е задължително да е супер силно ???? че лед лентите са скъпо 6-7 лв метър + трансформатор + разхода на ток.....а това е 7 лв да речем тези коледни лампички....знам, че жълтото е най-слабо кажи речи но май такова ни трябва като цвят
По принцип лед осветлението има значително по-ниска консумация от лампичките с нажежаема жичка. В твоя случай обаче говорим за сравнително малка мощност и не консумацията би била определяща за избора. Имай предвид, че коледните лампички са направени много несериозно. Те често изгарят или прекъсват връзките между тях. А прекъсне ли на едно място - загасва целият гирлянд и после търсенето на изгорялата крушка или прекъсването, когато са монтирани на терсене място, става доста трудна задача. В това отношение лед осветлението е доста по-надеждно и няма да ти създава бъдещи проблеми.
те като гледам са с диодчета не са нажежаема жичка ???какво мислиш по въпроса с консумацията ? а ако не се пипат предполагам ще си са надежни няма кой да бърка в канала да къса кабелчето дали ще свети достатачно, че да се види тази светлина макар и по-слаба
casparcho написа:те като гледам са с диодчета не са нажежаема жичка ???...

Я го снимай това чудо да го видя, че ми стана интересно. Мен нещо ме обзема съмнение да са със светодиоди, но нищо чудно.
И още нещо - ние тук двамата си бъбрим, но аз не се имам за безгрешен и не приемам директно твоята квалификация, че съм компетентен. Изчакай за още мнения, нека и други колеги се изкажат по въпроса.
:) забравила съм да ги кача

Прикачен файл

LX123Y-1.JPG

Прикачен файл

LX123Y.JPG
Да, права си, верно са със светодиоди. На всичко отгоре и аз съм имал вкъщи такива, пък да не знам. Ама така е, като жените купувате тайничко от мъжете си.
А сега сериозно: измерих ти консумацията
гирлянд със 100 лед има максимална консумация 42 милиампера или малко под 10 вата
гирлянд с 80 цветни лампички с нажежаема жичка има максимална консумация около 280 милиампера или около 60 вата
Тоест лед осветлението е в пъти по-икономично, което си се знаеше отдавна де.
Тези лед гирлянди ми се видят доста по-читаво направени от обикновените лампички. Аз бих пробвал с тях, макар и с някои резерви.
Последна промяна от jordanvass на чет окт 06, 2011 4:28 pm, променено общо 1 път.
Можеш да използваш маркуч за коледно осветление.Има много цветове, по-устойчив е от тези лампички и не е скъп.
По въпроса за луничките аз съм фен на 12волтовото изпълнение.Изисква повече вложение , но е по-издръжливо :wink:
я колежка
та по темата ....тоя кабел дето сте го взели за захранване на луничките-дето едното жило е с черна изолация а другито е пак черно+червено е за ТОНКОЛОНИ :lol: не че няма да свърши някаква работа но зависи на варианта на който сте се спрели....
като цяло е тънък тоя кабел като сечение и изолация
ако слагате лунички на 220 волта-няма проблем-там тока е малък
но ако слагате лунички на 12 волта не виждам как тоя кабел ще захрани повече от 1-2 лунички,най добрия вариант е всяка луничка да е с директен кабел от трансформатора
предполагам тавана е гипс-картон и за това в задължително кабелите да са в пвц гофрирана тръба

на 220 волта луничките изгарят по често,но пък инвестицията е по малка-по тънки кабели и няма трансформатор
на 12 волта луничките изгарят по рядко-за предпочитане е-но инвестицията е по голяма-по дебели кабели и трансформатор

до тук говорех за стандартните халогенни лунички

лед луните са нещо друго-и по скъпо
има лед луни на 12 и на 220 волта
ако нямате изградена инсталация на 12 волта не виждам смисъл да слагате 12 волтови а направо на 220 волта
на крушките им е все едно дали е 12 или 220 захранването-на диода вътре в крушката му трябва 3-4 волта право напрежение
тези крушки са по скъпи но са с многократно по голям живот и многократно по ниска консумация на електроенергия
http://www.bg-leds.com/index.php?main_p ... 1e48945754
moimoimoi написа:
на 220 волта луничките изгарят по често...
на 12 волта луничките изгарят по рядко...

Това е съвършено вярно, но само ако на 220 волта нямаш димер и луничките се палят рязко. Ако димерът е такъв, че всеки път запалваш плавно лампите от нула до максимума, тогава те няма да горят по-често от 12 волтовите. Разликата в дълготрайността не се дължи на по-ниското работно напрежение, а основно на начина на палене. При 12 волтовата инсталация заради ОТНОСИТЕЛНО по-високото вътрешно съпротивление на цялата захранваща инсталация в сравнение с 220 волтовата, рязкото запалване е невъзможно. Същият ефект се постига и с димер при 220 волта, а и имаш допълнителното предимство да си светваш колкото искаш силно.
Последна промяна от jordanvass на чет окт 06, 2011 4:53 pm, променено общо 1 път.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”