Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
fox_vt - майстор
Здравейте някой може ли да ми каже може ли да се запои медна тръбичка примерно ф 5мм към тапа месинг/хром 3/4 като предварително е пробита и хрома е изшлайфан до месинг.То за можене може и да може но конкретно със обикновен припой и газов поялник на функцията горелка(с махната човка).Работен диапазон на детайла от -30 до +90 гр и налягане по малко от 1 м воден стълб а течноста ще е антифриз.
MamaMy - майстор
Запоява се безгрижно. Това даже с електрически 100 вата поялник ще го запоя :)
torbalan - Дървен философ
Запоява се, разбира се :)

Трябва ти припой (но не тинол за електрически спойки) и флюс.

Почистваш двата детайла до метален блясък, мажеш с флюс, нагряваш с горелката и когато достигнеш необходимата температура - като докоснеш с припоя детайлите той се разлива мнооого хубаво по тях :)

А, пропуснах - като нагряваш в началото нагряваш предимно по-дебелия детайл - в твоя случай тапата... И постепенно прехвърляш нагряването и към тръбичката...
fox_vt - майстор
Е да де тя технологията е ясна ама часта с припоя ме вълнува повече с обикновен тинол викаш няма да стане.На село имам пръчки от едно време май са калай или смес някава със олово или да търся по магазините нещо различно от тинол.Всъщност сега се сетих навремето като слагах олуци на терасата ги споявах с горелката и една пръчка бях купил ама откъде бешее :?
dadko - майстор
Най-добре е да ползваш сребърен припой. Продава се и на пръчка (прилича на електрод- с бял флюс) Ако спояваш мед към мед- тогава обикновен меден припой. не, че няма да дтане месинг към мед и с обикновен, но зависи колко отговорна ще е спойката
a3ot - напреднал
dadko написа:
Най-добре е да ползваш сребърен припой. Продава се и на пръчка (прилича на електрод- с бял флюс) Ако спояваш мед към мед- тогава обикновен меден припой. не, че няма да дтане месинг към мед и с обикновен, но зависи колко отговорна ще е спойката
Със сребърен припой, но този който е обмазан с бял флюс вече е забранен. Ако ще се ползва в Хр. Вкусовата промишленост, трябва да е без кадмий.
gogo7777 - майстор
Ако още ти трябва припой, мога да ти дам. Имам всякакъв с кадмий, без кадмий........ какъв се сетиш :-D
itev - специалист
А флюсова паста, или каквото е там, имаш ли?
Взех си медно-фосфорен припой (пръчки) за оптимизиране на казана за ракия, после купих флюса, който взех е някаква течност и не съм сигурен дали ще стане за тръбите. Разбрах, че е нужна паста :?
gogo7777 - майстор
Имам и флюс и флюс-паста. Второто е комбинация от рафиниращ флюс и умокрящ агент. Флюса е на Кастолин, а пастата японска.

Тема "Запояване на месинг и мед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: