Най - вълнуващия въпрос зимно време.
cvettomirr - специалист
Имам две къщи, в един двор, и двете се отопляват с камини и радиатори, гледам продават правени котлета на твърдо гориво по 600-800лв, заслужават ли си или от магазина, какви са и плюсовете и минусите, питам защото аз никога котле не съм имал.
А пък 3-4хил лв котли на пелети и термопомпи не ми се дават.
filmatoplo - майстор
Зависи,имам правени които карат над 25та година.
nikolovvd - майстор
Когато този, който прави котела си разбира от работата и този който го експлоатира знае какво прави, няма причина котела са не изкара 30+ години.
KingLin - майстор
Както обичам да казвам всичко е до късмет. У нас баща ми и брат му са сложили самоделен котел на въглища или брикети с горно горене като мощност около 45 киловата(макар никой да не знае с точност) за 4 етажна къща с рзп 500+ квадрата горе долу преди 20-на години. Пукал се е по единия шев само но това предполагам е от заварчика. Обаче няма такава хамалогия. Последните години го палим само ако са много минусови температурите. Става жега по потник да ходиш. На сутринта обаче мраз. Зареждане през 2 часа. Чистене сутрин около 1 час. Няма бункер пък и няма как да има защото брикетите много шлака оставят и трябва да се чисти всеки ден. Като пари - в най студените зими заминават около 5-6 тона брикети, малко въглища и дърва за разпалването. Ама това без да броим дървата и тока когато не е толкова студено и се ползват климатици и камини Прити.
С голяма завист чета за хората на пелети или газ които само връткат копчета така да се каже. Така че моя съвет е дай малко повече пари да си купиш икономия и рахат през годините.
geniya - специалист
По принцип НЕ.Имa оферти зa купешки котли вторa ръкa колкото искaш,но поне тaм имa aвтомaтичен контрол нa темперaтурa нa водaтa.Тaкa или инaче си кюмюрджия, поне дa не го мислиш по 7-8чaсa, aко пък имa някой възрaстен пенсионер дa му се зaнимaвa, то тогaвa имa смисъл всякaк.
lz2skt - специалист
Заслужава си ако сам си го правиш и ти е изпаднала ламарина на далавера.Ако е направен грамотно ..с подаване на първичен,вторичен,третичен въздух,чугунена скара и уплътнени врати и клапа за тягата на комина и добър ход на газовете .Лошото е ,че повечето майстори на котли не ги правят така.... и отделно искат пари като за купен от магазина.Аз примерно съм решил като ми се издъни Бош Солид един ден ,да ползвам каквото е останало от него и да си спретна един подобен на Херц с димогарни тръби с пружини за почистване.(остава някой да бъде така добър да вземе размерите на Херца и да ги предостави)
nikolovvd - майстор
geniya написа:
Имa оферти зa купешки котли вторa ръкa колкото искaш ...
Това е опасна идея. Ако човек извади късмет добре, но в повечето случаи късмета е далеч.
Също като при колите ІІ-ра ръка. Хвалби, анонси, обслужване на 6 и след първата смяна на маслото ти побелява главата.
Веднъж изпуснат да прегрее, котела става бомба със закъснител, а това е уред, който работи докато спиш. Ако човек има късмет, може при авария водата от пукнатината да загаси огъня, ами ако не е късметлия.
Имал съм случай, когато при сипването на въглищата сутрин (8-10 кг.), едно въгленче се шмугнало под капака и осигурило въздушна междина. Към 9 часа жената звъни, че котела е на 90 градуса. Казвам й да затвори котела от всякъде - входящ въздух и изходящи газове и тръгвам за дома.
След 10 минути бях при котела, оправих проблема, но го оставих затворен (задушен). До 17 часа едва бе спаднал на 70 градуса и това при 24 kW котел, а ако бе по-голям?
sonofsyn - специалист
lz2skt написа:
и да си спретна един подобен на Херц с димогарни тръби с пружини за почистване.(остава някой да бъде така добър да вземе размерите на Херца и да ги предостави)
+ 1 глас за подобен котел само че изцяло правен от мен
jabata - специалист
Къде ги тези правени котли за по 600-800 лева. Повечето майстори искат за правен котел поне 1500 лева. А някой знае ли тези котли какви са, как са правени, каква мощност са? Или тука бай Пешо напил се един ден и му дошла идеята да направи котел?
При условие че един готов стоманен котел струва 1500-2000 (BiSolid или Bosch Solid са толкова) не мисля че има смисъл човек да се занимава с правен. Още повече че фабричните са мислени смятани и с по-високо КПД от правените. Отделно че можеш да ги заредиш и цял ден да си кара така, и той сам си регулира температурата. В много от случаите при правените си закачен като огняр. Докато един фабричен можеш да го напълни спокойно с дърва или въглища, и да не го закачаш цял ден, и после само да досипеш, т.е. гори непрекъснато.

Затова +1 глас за фабричните.
fbr - майстор
jabata написа:
Къде ги тези правени котли за по 600-800 лева.
Ето например. Друг е въпроса че на тази цена може да се намери втора ръка фабричен в добро състояние. Преди да изказвате крайни мнения разцъкайте малко нета.

Тема "Заслужава ли си правен котел на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: