Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Правя си система която позволява корекции на температурата на топлоносителят според доста неща. Двете с които мисля да почна са външната температура и разликата между текуща и целева вътрешна температура.

Първото е тъй-наречените датчици за външна температура които променят температурата на топлоносителят. Второто е тъй-нареченият модулиращ стаен термостат.

Трябва ми отправна точка за тези стойности при подово отопление. При какви външни температури как се променя температурата на топлоносителят и как разлики между текуща и целева вътрешна температура се отразява на топлоносителят.

Какво се опитвам да постигна - да съкратя часовете на отопление за да намаля загубите. Как мисля да го постигна - като вместо 4 започна да отоплявам в 5-6 часа, но с по-висока температура на топлоносителят. Ей за това ми трябват примери за стандартни корекции които правят от модулиращите термостати и според външната температура.

Прилагам и една картинка да покажа как се случват нещата сега. Жълто - целева температура. Зелено - текуща температура. Синьо - ако е горе стаята се отоплява, ако е долу - не се отоплява. Логиката за момента на включване и изключване не е директна според текуща и целева температура. Има заложена логика да се отопляват минимум 5 кръга (за да се избегне on/off режим на котела) и затова се случва понякога да спре да топли преди достигане на целевата температура, а друг път да продължи да топли след като тя е достигната.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (41.17 KиБ) Видяна 719 пъти
radius - майстор
Ще трябва да уточниш и вида отоплители и изолацията най-малко заради инертността.
Тази оптимизация за котел ли я правиш или за бъдеща ТП? Мога да ти дам конкретни данни от Мицубишито, както и самата крива външна Т/Т на топлоносителя, която ме устройва.
Иначе вградения интегрално-дифер. алгоритъм се държи малко странно в моя случай, но предполагам заради силно инертната ми система и работата с много ниски темп. на носителя.
brum - майстор
Стандартно подово с около 8-10см замазка. Изолация - 8см ЕПС отвън, 20см вата по предстенните обшивки, 10см ЕПС върху покривната плоча, 5см вата от долният край на таваните. Оптимизациите се правят за сегашната система - газов котел. Към момента държа топлоносителятна 38 градуса. Толкова беше и в студените дни в началото на седмицата и са му предостатъчно.

Един вид стандартно положение от към подово - доволно инертна система. Затова търся някви отправни точки за заводски корекции. Пък после ще доработвам върху тях.

А някой ден ще почна да съобразявам греенето на слънцето и ще се опитам да предвиждам инертността на подовото. Но с малки стъпки към големият резултат. За сега само модулиращи термостати и корекции според външната температура.
radius - майстор
Определено ще трябва да съобразяваш греенето и то прогнозно, ако искаш да не прегрява.
Ето грубо как съм коригирал като за мен кривата, с която постигам 23-24С хол и 20-22 спални, за щастие не сме много топлолюбиви ;)
Прикачен файл:
IMG_20220128_102214.jpg
IMG_20220128_102214.jpg (106.66 KиБ) Видяна 683 пъти

По-конкретно давам външна Т/ Т топлоносител (реално съм ги бутнал с градус нагоре спрямо показаната крива, че ми е по-лесно така, вместо да коригирам всичко)
10/27
8/28
5/29
3/30
1/31
0/32
-2/33
-4/34
-6/35
-8/36
-10/37
-12/38
-13/39
Почти линейна е връзката, където не съм отбелязал температури няма промяна (примерно при 2 е 30С).
6osi6 - майстор
пет яну 28, 2022 8:45 ambrum написа:
примери за стандартни корекции които правят от модулиращите термостати и според външната температура.
Това е пропорционален термостат.
Може да работи с минимална корекция от 1 градус на водата при минимално отклонение от 0,1 на стайната температура.

Примерно 30 гр. е температурата на водата при външна 0 гр. Стайната е 22,2, при зададена 22,3. Разликата от 0,1 гр. в стайната прави корекция на водата с 1 гр. до 31 гр.
brum - майстор
1 градус корекция на 0.1 градус dT ми се струва прекалено много за подово. За радиатори или конвектори - да, ама за подово ми се струва страшно много.

Представях си го нещо като градус на 0.5 градуса dT да са 1 градус на топлоносителят. Ама само си го представям още :) .
6osi6 - майстор
Това са минималните фабрични.
На радиатори рядко се отклонява с повече от 0,2 на стайната, а на водата надхвърля и 10.
6osi6 - майстор
Разликата от стайния може да се коригира от 0,1 до 5 градуса.

Тема "Температура на топлоносителят според модулиращ термостат и външна температура" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: