Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
бихте ли ме насочили откъде мога да получа по-подробна информация за това,защото ще ми се наложи тази годинада се занимавам на вилата.
мисля че някъде във форума имаше подобно нещо ,но сега не го откривам.
благодаря :)
Изчисляването на арматурата за плочи и колони е доста отговорна работа и е желателно това да го направи компетентно лице (проектант), но ако можеш да боравиш с "аутокад" (със съответното приложение за тази цел) можеш и сам да си я изчислиш!
кажете ми няма ли някоя книжка или правило за изчисляване натая пуста арматура,с бетона ще се справя пък и понеже ми е за вилата на архитектите гушата няма да пълна.ако ще ще ги напраскам колоните с желязо и пак няма да падне :-D
Каква е квадратурата на вилата и колко стай ще има ? Основи има ли или ще ги правиш и тях?
Тук във форума погрешно битува мнението, че Аутокад-а сам чертае, смята армировка на полета, греди и колони, пресмята сградата за земетръсни влияния. Той се изпозва единствено и само за чертане. За изчисления има доста други програми, но за да ги изпозваш, да въведеш коректни начални данни и да разбереш резултатите трябва да си студент специалност ССС във УАСГ най-малко 4-ти курс.
Знам, че тук е форум направи си сам, но за мен е ОПАСНО да се правят бетонови конструкции от непрофесионалисти.
А и след като казваш, че ще си правиш вила без никакви документи отиваш директно в графа незаконно строителство и един слънчев ден може да се сбогуваш с вилата си.
Най-добре си намери архитект, конструктор, ВиК и ЕЛ и си вземи разрешително за строеж от съответната община.
Успехи!
Gandalf написа:Най-добре си намери архитект, конструктор, ВиК и ЕЛ и си вземи разрешително за строеж от съответната община.
Успехи!


Единствено за това си прав! :lol: Защото такъв е закона. За мен това е цяла гилдия/строителна мафия/, която използва законовите дадености. Започва се от архитекта, геодезиста, .......+чиновниците в общината. Верига от мафиоти!!!
Да не би аз, като машинен инженер, да не мога да конструирам и чертая? Дааа, ама Неее! Трябва да има АРХИТЕКТУРЕН ПРОЕКТ?
Може на някой да не му хареса разсъжденията ми, но, за съжаление, това е съвременната действителност.

Може би Майстор Колю Фичето е имал одобрен проект от конака? Но неговите изпълнения са запазени и до днес :lol:
СМЕШНО, ТА ЧАК ТРАГИЧНО!!!

И, много моля модераторите, не ми трийте поста!
Защо трябва цялата вила да бъде направена от стоманобетон като може само основите да са такива ?
На мен по-ми допада това http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=4131
за вила. И аз бих я направил по този начин (пък и по-бързо би станала).П.П. Това е мое мнение и не искам да ти го натрапвам !!!
само не разбрах кой е казал че цялата вила ще е стоманобетон? :shock:
БЛАГОДАРЯ на всички за отговорите,ама аз съм се запънал като магарена мост и няма да е законна пристойката ми-вилата ми е забутана в гората така че не ми се вярва на имам проблеми със "закона" :-D
пък имам и пушка :-D за да влезнат в двора ми и да видат че кипи незаконно строителство им трябва разрешително за обиск :-D
ЧНГ :party:
Стефане, ти май само дебнеш да напиша нещо по темата проектиране и правиш реплика.
Разбрахме твоята позиция. Повтаряш я до втръсване, но заслушваш ли се и в другата страна.
Никой не ти казва, че като машинен инженер не можеш да проектираш, но ми кажи - можеш ли да проектираш къщи?
МОГА. Но нямам печата. Дадох на архитекта сдъвкано предложение. И ще му сърбам попарата, за съжаление. Защо ли на времето не завърших ВИАС?
Ако беше завършил, щеше да разбереш какво се мъча да ти обясня.
Ами обясни ми!
"Тук във форума погрешно битува мнението, че Аутокад-а сам чертае, смята армировка на полета, греди и колони, пресмята сградата за земетръсни влияния. Той се изпозва единствено и само за чертане. За изчисления има доста други програми, но за да ги изпозваш, да въведеш коректни начални данни и да разбереш резултатите трябва да си студент специалност ССС във УАСГ най-малко 4-ти курс. "

Кажи кое точно да ти обясня: как се определя дебелина на плоча, как се изчислява армировката й, как се смята надлъжна армировка на греда и стремената й, армировка на колона, оразмеряване на шайба.
Аз не разбирам от машинно проектиране и не казвам, че мога да направя зъбно колело да речем, но защо ти непрекъснато твърдиш, че можеш да проекираш сгради и то като чета, всички специалности?
Като чета, все едно пише жена с амбиции :? Жалка картинка!
Аз като чета пише един комплексиран нереализиран машинен инженер, който по незнайни причини не е учил във ВИАС.
Не мога да разбера завиждаш ли на нас, строителните инженери, че печелим законно добри пари и изобщо какъв ти е проблема?
Май тук е момента да разкажа какво ми се случи преди 3 години.
Реших да правя надстройка и като съвестен гражданин отидох при архитект. Архитекта се опита да прекара проекта без конструктор, но след като не успя, взе някакъв за отбиване на номера. Вместо за 2-3 месеца, проекта стана за почти година, като не бяха изпълнени ред мои изисквания с обяснението, че "не може така", което естествено се оказа, че не е вярно.
Едва след като започнах да показвам проекта на разни строители, разбрах, че съм се сдобил с абсолютно недоносче. Първо всеки строител ме питаше за количествена сметка - такова нещо няма в проекта. За ред неща, които трябваше да бъдат отразени в проекта, ми се обясняваше, че майсторите трябвало да си ги знаят тези неща и сами да си ги правят. Такова нещо например беше железобетонния пояс върху надзида. След доста разправии се появи като детайл в ъгъла на единия чертеж. Но така и няма посочена нито една колона - дали са съвсем излишни?
Има и още ред недомислици, като например метална конструкция, която се подпира на стена, която по принцип не достига посочената височина. А за спазване на някакви размери на детайли и размерни вериги въобще не може да се говори - това били подробности, които неясно кой, трябвало да изясни по време на изпълнението.
Като резултат от обикалянето по редица строители и проектанти установих, че проекта съвсем не е използвал възможностите на обекта, а изпълнението му е посредствено и занаятчийско.
За да не си мислите, че съм попаднал на някой младок - архитекта гони пенсионна възраст с голямо самочувствие и доста връзки по инстанциите - познават го и кой знае колко подобни проекта е пробутал.
За проектите на ВиК и ел. инсталацията - мога да кажа само че са грешно дадени пари за шаблонна манифактура.
Това ли наричате "законно печелене на добри пари"?
Във всяко стадо си има и мърша ! Не можем да си правим изводите от единични примери! За съжаление обаче напоследък единиците започват да се увеличават като че ли!
Gandalf написа:Аз като чета пише един комплексиран нереализиран машинен инженер, който по незнайни причини не е учил във ВИАС.
Не мога да разбера завиждаш ли на нас, строителните инженери, че печелим законно добри пари и изобщо какъв ти е проблема?


абе незнам колко законно си печелите парите,ама знам че докато построите нещо що рушвети трябва да се дадат и да община и на ВИК и на енергто,та да си свършат навреме с работата. :x
а относно машинните инженери трябва да ти кажа че в момента на пазара има глад на такива.а строителните са бол,с това смазващо строителство :-D
Ако имаш някаква идея каква да бъде вилата, дай някакъв чертеж или поне някакви приблизителни размери, въобще нещо малко по-конкретно. Все някой ще се опита да помогне. Но според мен, дори и да не е законна вилата ти, за твоя сигурност конструкцията трябва да ти я изчисли проектант. И ако няма лиценз, ще ти струва по-евтино. Но все пак да ти е препоръчан от някой. Кажи, пък ще гледам да ти помогна. По професия съм строителен техник, работила съм все като технически ръководител на груб строеж, така че това не ми е чуждо. Пък и познати конструктори ще се намерят. Но за сам човек, който няма понятие, просто не е работа, защото е отговорно. Лично аз моята вила съм си я проектирала сама.
да имам престава- ще е пристройка към вилата около 2.5-3м на дължина и 4 м ширина.пода е на метър от земята.основи ще правя от камъни и после с арматура,щото мястото е доста наклонено и земята сесвлича с около 1 см на година.за таван също ще е плоча а отгоре с греди и керемиди.
не се мъчи да търсиш някого защото както казах няма да давам и лев за архитекти.последния с който си имах работа ми взе сума и пари и накрая "творението" му се срина след 5 г :x

Включи се в дискусията:

 Заключена тема   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Практични решения”