Страница 2 от 3

Re: Какво и е на тая мръвка?

Публикувано: съб ное 29, 2014 5:49 pm
от valentor
Най-лесното предположение е, че е било подложено на процесът "тумблиране" ,чиято цел е да се шприцова вътре особен разтвор от соли, които са "безвредни" и същевременно позволяват да се продава на потребителя до съм 20-30 процента водичка, проста водичка, която обаче има тежест на теглилката , и доколкото месцето се продава на цена :лв/кг. се приема "от някои" че иде реч за търговска измама/на първи прочит/.
На втори може да се предполагат по ...ъъ.. опасни за организъма неща..
Аре да не продължаваме, че ще стане неполиткоректно.
Конкретно.
Нищо няма да ти стане ...от едно парче месо.

Re: Какво и е на тая мръвка?

Публикувано: съб ное 29, 2014 6:57 pm
от resistbody
Аз си го обяснявам, като частично окислено месо, което след това е било третирано и отново е "почервеняло"
По-накратко, цвета на месото се дължи на съдържашия се мускулен белтък Миоглобин, той под действието на кислорода се окислява и променя цвета си, той може да се свързва и с други съединения за да се стабилизира цвета (примерно нитрати за получаване на ниторзо пигменти - нитрозомиоглобин)
ето цикълът на миоглобина, наскоро бях гледал по-добър но сега не го намирам а и няма значение...
Изображение те са си оцветени със съответния цвят съединенията та ще се ориентирате


Общо взето нищо му няма на месото, не се притеснявай за пастърмата си, т.к. няма да слагаш добавки, няма да стабилизираш цвета и ще си потъмнее така или иначе ;)

Re: Какво и е на тая мръвка?

Публикувано: съб ное 29, 2014 7:09 pm
от bulhomes2
Е те т'ва е то. resistbody :prayer: :prayer: :prayer:

Re: Какво и е на тая мръвка?

Публикувано: съб ное 29, 2014 9:39 pm
от КИМИ
С една дума- изяж го и нищо няма да ти стане еднократно от химията и повече от тоя магазин за замразявани по 10 пъти лайна, месо не си купувай.

Re: Какво и е на тая мръвка?

Публикувано: чет юни 11, 2015 11:58 am
от zara_iv8
ЗА БОКЛУКА ! Не рискувам с такива меса....... :shock:

Re: Какво и е на тая мръвка?

Публикувано: чет юни 11, 2015 12:33 pm
от bulhomes2
Зара, от 5 месеца мръвката е само спомен. Да ти кажа - нищо и нямаше на пастърмата, дето стана от нея...

Re: Какво и е на тая мръвка?

Публикувано: ср юли 01, 2015 11:12 pm
от MMIel
По темата мога само да добавя да не си купувате месо от големите хранителни вериги. Още повече от овкусеното месо. В офроуд форума има корифей на месата и там можете намерите описание как се изкисват и овкусяват вмирисани меса, как отиват за колбаси и дори и за прясно месо може да се продава.
Нацапайте си ръцете със свинска мас и вижте колко е лепкава и цапаща и винаги когато купувате месо търсете тази лепкавост на месото, а не воднистата лепкавост на желатина. Миризмата на прясно месо също е фактор, но само за хора присъствали на свинска смърт. Ако месото не мирише на нищо значи е обработвано с химия (калиев перманганат, мисля че беше. Докарва цвят и убива миризмата на вмирисано месо). Прясното, необработено месо посивява за един ден на витрината в магазина, както сивата ивица на месото от снимката.

Re: Какво и е на тая мръвка?

Публикувано: ср юли 01, 2015 11:24 pm
от dyaneff
Дай линк да не ровим целия форум.

Re: Какво и е на тая мръвка?

Публикувано: чет юли 02, 2015 12:05 am
от MMIel
Както виждаш самото ми мнение е доста общо и няма как да си спомням работи, които съм чел преди години. Мога да дам само раздел: http://www.offroad-bulgaria.com/forumdisplay.php?f=100. Търси мненията на maxxx.

Re: Какво и е на тая мръвка?

Публикувано: пет яну 17, 2020 10:34 am
от vlax
Какво и е на тая мръвка?
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/klienti- ... -svinskoto :?
:partyman: