Страница 8 от 12

Re: Хранене по време на пости

Публикувано: нед апр 04, 2021 9:58 pm
от teon
... преди години лятоска, тъщата береше и сушеше ЩИР(гюрлюк),пък може спанак, коприва,лапад,листа от цвекло и правеше зелник( демек баница със зелено)...слагаше и друг матриал де(сиренце-козе,овче)- чакай че са окапах :drinkers:...иначе зимъска като е наличен- слагам и кълцан на ситно праз в баницата м/у корите или в плънката(ако съм на кеф) :)... с булгур не съм ял от много години, трябва да разпитам за технологията :? ...

Re: Хранене по време на пости

Публикувано: нед апр 04, 2021 10:11 pm
от kuger
Момци, имам един "жизнено" важен въпрос, коя коприва става за ядене? По нашенско има два вида, една с дребни листа и една дето става по метър и с едри листа. Ситната обикновено я има в двора, едрата по къра и по занемарените места покрай къщите.

Re: Хранене по време на пости

Публикувано: нед апр 04, 2021 10:49 pm
от Трифон П.Трифонов
Не съм се запитвал да тая работа, но утре ще разпитам брата. Спомените ми са за по малки листа.
Дали да не е една и съща, само дето да се отбират по младите листа?

Булгура се накисва в топла вода да набъбне, после се запържва с попарената и отцедена коприва, може и лучец, че той на сичко ходи. Като изстине, съчетава се по някой начин с корите и у печката.

Re: Хранене по време на пости

Публикувано: нед апр 04, 2021 10:56 pm
от n_a
По принцип бера на едрата коприва връхчетата. В градския ми двор, в саксия, имах от дребната коприва и по коледа я обрах, че на мама и се прииска. Тя не отбеляза някаква разлика. Тази година тук май закъснява копривата. Аз не готвя зелении. Ям ги на салата. Копривата заливам с вряла вода, прецеждам в гевгира, накълцвам и сол+лимон+зехтин. Мама слага и натрошени орехи

Re: Хранене по време на пости

Публикувано: пон апр 05, 2021 12:08 am
от chapara
Ква едра, дребна :-D Сега е дребна, лятото избуява. Има дълбока коренова система, в сандъче расте дребна, на поляната.... Берерат се само върховете, листо до 1,5 см. Толкоз.

Re: Хранене по време на пости

Публикувано: пон апр 05, 2021 6:09 am
от kuger
Благодаря Ви!
chapara написа:
Ква едра, дребна :-D Сега е дребна, лятото избуява. Има дълбока коренова система, в сандъче расте дребна, на поляната.... Берерат се само върховете, листо до 1,5 см. Толкоз.
Съжалявам, че не съм на село да снимам двата вида.

Re: Хранене по време на пости

Публикувано: пон апр 05, 2021 1:36 pm
от chapara
И ще кажеш че сега в момента имаш избуяла коприва :? :-D

Re: Хранене по време на пости

Публикувано: пон апр 05, 2021 2:34 pm
от hidrazin
нед апр 04, 2021 10:11 pmkuger написа:
Момци, имам един "жизнено" важен въпрос, коя коприва става за ядене? По нашенско има два вида, една с дребни листа и една дето става по метър и с едри листа.
Високата е обикновена коприва а другата дето е ниска и викат гръцка коприва - Urtica urens L.
Тази дребната е по-зла - боли повече от ужилването и е с малко по-тъмен и наситен, зелен цвят.
Не намирам разлика във вкуса на двете. Яката с ориз и кисело мляко. :-D
Ма за сега няма. Завчера рових там дето обикновено си бера. Намерих само 10-тина хилави стръкчета.
:partyman:
P.S. Като бях малък дядо ми ходи някъде и донесе от тая дребната да я развъжда из двора.
Загуби се. И дребната, и обикновената.

Re: Хранене по време на пости

Публикувано: пон апр 05, 2021 3:41 pm
от kr1100
Има избила доста коприва вече . Като стане дърта е с големи листа. Моя сорт не е жулещи с дебелите листа спокойно без ръкавици.
Имах една едра дето я ликвидирах- на 1м да мина от нея и пак ме жили :-D . Не я берях с мотиката . Свърши се с нея вече, освен , ако не избие пак отнякъде :?

Re: Хранене по време на пости

Публикувано: пон апр 05, 2021 11:10 pm
от kuger
chapara написа:
И ще кажеш че сега в момента имаш избуяла коприва :? :-D
Ще кажа, когато си ида на село.
teon написа:
... преди години лятоска, тъщата береше и сушеше ЩИР(гюрлюк),пък може спанак, коприва,лапад,листа от цвекло и правеше зелник( демек баница със зелено)...слагаше и друг матриал де(сиренце-козе,овче)- чакай че са окапах :drinkers:...иначе зимъска като е наличен- слагам и кълцан на ситно праз в баницата м/у корите или в плънката(ако съм на кеф) :)... с булгур не съм ял от много години, трябва да разпитам за технологията :? ...
Щира беряхме преди да е направил китка, но за прасенцето в кочината. Лапад имахме цяла градина, за съжаление го унищожихме съвместно с комшията, аз с косата, комшията със животните си.
hidrazin написа:
Тази дребната е по-зла - боли повече от ужилването и е с малко по-тъмен и наситен, зелен цвят.
Не намирам разлика във вкуса на двете. Яката с ориз и кисело мляко. :-D
Ма за сега няма. Завчера рових там дето обикновено си бера. Намерих само 10-тина хилави стръкчета.
:partyman:
P.S. Като бях малък дядо ми ходи някъде и донесе от тая дребната да я развъжда из двора.
Загуби се. И дребната, и обикновената.
За мен е важно да стават за ядене и двата вида.
hidrazin, да ти събера семе? От дребната. Ама скъпо е, че е рискова операция :-D