Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoyanstoyan - специалист
В началото исках само на пелети,но като прочетох отзивите за разходи направо се изплаших и затова почнах да търся по универсален такъв,дори си мислех за 2 котела :) . Интересно обаче че моите бъдещи съседи съобщават за разходи доста по малки от писаните тук/ около 4,5 тона за този сезон 220 кв. къща 21 22 градуса денонощно с котел бош с горелка на фероли/. Доколкото за избор на котел не бързам ,ако не изпадне нещо изгодно мисля да купувам септември.
LazarGanev - "Велик майстор"
Повечето ми клиенти изкараха тази топла зима с 2-3 тона пелети. Монтираните котли са основно Пелетерм, но има Теси, Даконера, както и горелки ГП и Грейко. Дърва никой не е помирисал, доколкото знам, освен едни руснаци с много студена неизолирана къща
syncho - майстор
Аз също не знам тая зима някой да е изхарчил повече, даже са и по-малки цифрите.

Относно Orligno 100 котела е доста добър за комбиниран котел. Горелката му е с двоен шнек и избутва шлаката, така че няма проблеми с лошото качество и другите горива. Но както всеки един друг котел, който е комбиниран на дърва и пелети и всичко друго КПД-то му е по-нисичко. Ние ги внасяме и ти го казвам без да крия. Верно има си премахваеми преградни стени, които увеличават пътя на димните газове, но не е като котел само за пелети. Иначе събира мноооого дърва дори и най-малкия модел. Ако наистина държиш на комбиниран котел е добро решение, но ако мислиш, че ще се топлиш основно на пелети си вземи котел разработен да работи само на пелети.

Екстрафлейм имат сега нови модели котли с по-ниски цени. Това са моделите HP, а не LP, който се предлагаше до сега. Там разликата е в това, че са махнати някои от глезотиите, без които човек наистина може и да мине, за да падне малко цената, като например автоматичното почистване на димогарните тръби.
stoyanstoyan - специалист
Благодаря за информацията.
Бихте ли ми казали при еднакви параметри и като се вземе в предвид липсата на добри пелети ,кои котли само на пелети са добри като марка (около 15 17 kw.) Аз досега съм гледал на дефро,калукс, екстрафлейм,равели,кострзева.
Интересуват ме не толкова много екстрите колкото да са ми по ниски сметките за отопление. Грейко ще ги видя макар че като за първи котел от тях не съм сигурен дали няма да има проблеми.
stoyanstoyan написа:
Благодаря за информацията.
Грейко ще ги видя макар че като за първи котел от тях не съм сигурен дали няма да има проблеми.
Не е точно така, защото горелката беше изпитана тази зима от много хора и отзивите са само положителни. Това, което сега се прави е само един топлообменник, към който да се присади горелката, вместо да се слага на Виадруси и тем подобни. Който си има котел е нормално да си присади на него горелката, но който си няма - няма смисъл да купува Виадрус, а идеята е да си купи котел (топлооменник), който да е конструиран за работа предимно на пелети. Използвани са много идеи от топлообменниците на Herz и Ariterm, с тази разлика, че при тях горелката не е всеядна. Котелът се прави с идеята да се сертифицира и продава и в Германия и да отговаря на техните норми, които ще влязат в сила след 2015г. Още не е излязъл сериен номер 1, но вече го смятайте за сериозен играч на пазара, поне на нашия :) . Топлообменикът представлява нещо такова - забележете, че има водна риза на тавана на горивната камера, което е много голям плюс:

Прикачен файл

pellet_stove2.jpg
pellet_stove2.jpg (21.5 KиБ) Видяна 2911 пъти
rosso666 - специалист
Има ли снимки на този нов котел и под какво име да го тъся в мрежата
Здравей те ,искам да попитам има ли някой от форума който е запознат с котли ТАНГРА или ползва такъв котел.Видях в сайта им ,че има много добра характеристика .Благодаря предварително
p_delin - специалист
Привет на всички, и един въпрос малко встрани от основната тема но смятам, че не е маловажен. От къде да си вземем качествени пелети на добра цена. Нека всеки който е доволен от пелетите които е ползвал да каже от къде и каква цена. Аз съм говорил с няколко човека, които са много доволни от пелетите направени в Скравена. Поздрави
Има специална тема за пелетите, тук говорим за котли
p_delin - специалист
Приемам мнението на LazarGanev, затова ще споделяме мнение за пелети в тема за пелети. поздрави

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: