• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Защо да изключва? Пише колектор, а не панел. Нищо не пречи да се направи колектор от 2,3 и повече панели.

Ток се мери с 2 шунта. Може и да са 2 парчета кантал с определена дължина.Едва ли е по скъпо от стотинки.

И сега ми дойде друга идея- чисто механична лятна енергонезависима :idea: Наместо цилиндър, ще е на принципа на везната. От едната страна се слага тежест от другата кофа закрепена по такъв начин, че след като се напълни до определено ниво да се излива сама. Тани мисля че изкара бира от тази опитна постановка. Балансната тежест се подбира така, че при половин пълна кофа да е в равновесие - тоест на обяд. с кранче се регулира така да капе че за 12 часа да я пълни примерно. Комбинира заедно с няколко корена домати които ще поливаш с водата която ще се излее след залез слънце.... Лятото ще имаш ток съхранен в акумулатора за телевизора и прясна еко и био салата за ракийката. :partyman:
Много се размечтах :roll:

Сега малко по сериозно. В облачно време, особено когато има облаци с различен цвят е възможно панела да тръгне в неправилна посока. Не е лошо диодите да ги подбереш я в инфрачервения, я в ултравиолетовия спектър.
2v6 - майстор
ivanovbg написа:
Защо да изключва? Пише колектор, а не панел. Нищо не пречи да се направи колектор от 2,3 и повече панели.

Ток се мери с 2 шунта. Може и да са 2 парчета кантал с определена дължина.Едва ли е по скъпо от стотинки.
...
В облачно време, особено когато има облаци с различен цвят е възможно панела да тръгне в неправилна посока. Не е лошо диодите да ги подбереш я в инфрачервения, я в ултравиолетовия спектър.
Да, за два панела (колектора) може да се ползва. Тогава през целия ден и двата няма да са 100% насочени ...
Все пак би ли дал схема за мерене на ток на фотоволтаичен панел колектор с шунт и Ардуино (входовете са 0..5V) ?

Сегашните диоди светят червено. Не знам в кой спектър приемат :?
edemy2001 - специалист
2v6 написа:
...Все пак би ли дал схема за мерене на ток на фотоволтаичен панел колектор с шунт и Ардуино (входовете са 0..5V) ? ...
Прикачен файл:
Snap1.jpg
Snap1.jpg (78.12 KиБ) Видяна 1849 пъти
Съпротивлението го смяташ по закона на Ом. R = U/I, където U е 5 V (за предпочитане е обаче да го сметнеш за 4.8V), а I е максималния ток, който дава панела. После смяташ мощността на шунта по P = U*I, където U е 5 (4.8 V) а I е тока на панела.
ivanovbg - майстор
За точна схема трябват повече параметри. Иначе това е принципната схема и с R1 се подбира нужното усилване на сигнала от моста:
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (13.49 KиБ) Видяна 1850 пъти
Предполагам после ти е ясно - над 2,5В пуска мотора наляво, под2,5 надясно с някакъв хистерезис. Ако се добави по още един ОУ самостоятелно е възможно да се следи тока който дава всеки панел като неговото усилване се наглася така че при максимален ток напрежението на изхода да е макс 4,5В примерно и ако се повиши над тях да записва неизправност.
ivanovbg - майстор
edemy2001 написа:
2v6 написа:
...Все пак би ли дал схема за мерене на ток на фотоволтаичен панел колектор с шунт и Ардуино (входовете са 0..5V) ? ...
Прикачен файл:
Snap1.jpg
Съпротивлението го смяташ по закона на Ом. R = U/I, където U е 5 V (за предпочитане е обаче да го сметнеш за 4.8V), а I е максималния ток, който дава панела. После смяташ мощността на шунта по P = U*I, където U е 5 (4.8 V) а I е тока на панела.
Не пиши глупости ако трябва да има 4,8 волта на максимален ток и ако тока е 10 А колко вата губиш в шунта? Мисли малко! [-X
8180 - майстор
ivanovbg написа:
И сега ми дойде друга идея- чисто механична лятна енергонезависима :idea
Като страничен читател:
Проектът на 2v6 с двата диода ми харесва. В частност, според мен е по-нечувствителен към различни облаци от цял колектор, ако те имат съществено значение.
Тук повечето са Колеги са на "ти" с електронното управление на съществуваща механична конструкция, която според мен е по-затруднителната и скъпа.

За обмислящите НОВА или алтернативна задвижка/управление, да потърсят във Форума - имаше подобна тема (май преди 3-4год.) и там някой предложи "енергонезависима" задвижка/управление с "термоцилиндри".
По памет от проветряване на оранжерии беше, с някакъв флуид. Сигурно може и да се модифицира за "Направи сам", ако някой реши да развие идеята. Два еднакви обема се нагряват от слънцето, а топлинното разширение на флуида е задвижващата сила. Последната, при добре балансирана конструкция не би трябвало да е голяма, АКО не се отчита вятърът (един минус/фактор/смущение на предложението, необхванато с обратна връзка). Масло, антифриз (защо не биметал) за флуид биха намалили това влияние.

Не само аз харесвам повече идеите с обратна връзка пред програмното управление, било то с кофа и капки. :) Не подценявам оригиналността на предложеното от ivanovbg, дори то ме провокира - наблягам на разликата в принципа на управление/задвижване и упоменатото различно техн. решение.
2v6 - майстор
ivanovbg написа:
За точна схема трябват повече параметри. Иначе това е принципната схема и с R1 се подбира нужното усилване на сигнала от моста:
Прикачен файл:
untitled.JPG
Предполагам после ти е ясно - над 2,5В пуска мотора наляво, под2,5 надясно с някакъв хистерезис. Ако се добави по още един ОУ самостоятелно е възможно да се следи тока който дава всеки панел като неговото усилване се наглася така че при максимален ток напрежението на изхода да е макс 4,5В примерно и ако се повиши над тях да записва неизправност.
Не виждам някакво предимство на операционния усилвател пред диодите, но...

Нещо не ми става ясно как ще работи тази схема?
Да предположим, че двата панела са в равновесие - откъде ще дойде 2.5V на изход на операционния усилвател?

На шунта се получава напрежение отрицателно спрямо масата. Поради тази причина и схемата на edemy2001 няма да работи - Ардуиното не може да мери отрицателни стойности.
ivanovbg - майстор
Диференциалния усилвател усилва само разликата на напрежението. Когато разликата е 0,0В изходното напрежение е пак 0. Нулата на изхода може да се регулира-манипулира и като зададеш, че 2,5В са ти 0... Примерно тук - Изображение на първо и пето краче се подава напрежение с което може да се регулира офсета на изходното.

Все едно настройваш везни :wink:

Ясно нали?
8180 - майстор
8180 написа:
Не само аз харесвам повече идеите с обратна връзка
Гледам продължава дискусията.
Да се самоцитирам и допълня.
Управлението по тока на панела изглежда най-добро в продължение на горното ми твърдение - отчита крайния интересуващ ни параметър при всички възможни влияния.
Би могло да се приложи и на ЕДИН панел с прост търсещ алгоритъм:
Периодично панелът се отклонява принудително (програмно) на малък ъгъл.
Ако ефектът е положителен се продължава.
Ако е отрицателен се отклонява в обратна посока.
Ако техниката позволява "стъпките" могат да са променливи.
fox_vt - майстор
8180 това ще доведе в някои случаи на постоянно въртене на панела.Да речем облачен ден и то стабилно-отклонява се програмно ,не му харесва връща назад.Пак не му харесва пак връща и пак и пак,стига до крайното положение програмата се променя тръгва напред обикаля целия хоризонт и все еднакво.Как да се разбере колко точно количествено му е "добре"По тока на панела-изглежда най логично-да търси най големия добиван ток и ако го подмине да се върне.Да ама добива в ясно време един а в облачно друг,в разкъсана облачност трети и т н.Не съм вещ по програмирането но ми се струва че ще трябва доста варианти да се програмират.За мен като лаик съвършенния контролер е този който следи едновременно добив,осветеност и положение спрямо часа,адски подценено нещо от всички вас.Ако се зададе на управлението да "търси" най добрите условия при положение на панела 12 часа +/- 20 мин отколнение(часа е примерен) то това ще елиминира всички недостатъци на насочващите системи по сравняване.Просто ако не му харесва текущото положение да ми се "позволи" да търси само в рамките на 1-2 градуса.След час ще му се позволи да търси в рамките на тези 1-2 градуса но при други координати.Сега това дали може да се програмира и дали е за направи си сам е друг въпрос.Но кофи,капки,хамстери в клетки и т н са просто декоративни с учебна и забавна цел проекти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Автоматично насочване на фотоволтаичен колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: