Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:wink: Ако бях само аз със стаен термостат да ми дадеш съвет -пък аз да си взема бележка :wink: -милиони са инсталациите с този контрол , за термоглавите съм съгласен -ползвам ги на почти всички новоизграждащи се пелетни инсталации :wink: .Нали ти казах че и торча ми харесва :) , бих се радвал ако някой ми прати подробна информация за работата му на мейл -filmatoplo@abv.bg
vrangelov - специалист
filmatoplo написа:
...Разбрах ме вече че разхода ще се разглежда като среден за определен период , и при равни топлозагуби -той би бил почти еднакъв , по икономичен ще бъде този котел с горелка който съумее по някакъв свой си начин да усвои повече топлина за периода с подаваното му гориво ... Аре стига толкова :wink: .Важното че колегата мълчи за реален двубой ...
Топломерите са много скъпи, и затова още не са си наслагали хората вкъщи. Елетронна везна има всеки, но не е и нужно, ако пелетите са опаковани. Казват били по 15 килограма.

Нали казвате, че вие като представители имате обратна връзка с Greyko, ако е така, поискайте данните от техните топломери (с какви и колко пелети са достигнати, и други подробности),и ги споделете тук. Нищо, че са от изпитания в лабораторни условия. Да не си мисли някой, че публикуваното в сайта на Torch КПД не при лабораторни условия.

fox_vt написа:
Така е но 3 степени са си три какато и да ги въртиш и сучеш.Разликата е като старата печка на баба където фурната има 4 положения на ключа и сегашните фурни където имаш терморегулатор.

...И пак да кажа колкото повече он-оф моменти има толкова загубата е по голяма.
Съгласен съм с теб, но въпросът е колко са загубите! При 1500лв. разлика човек може да си позволи да кажем с 150лв. по-голям разход на сезон и да предпочете по-ниската първоначална инвестиция.

Няма да стоят така нещата, ако човек иска да има и управление през интернет, за да може, като се отива на вилата за седмица, да намали "парното", а като се връща да го усили - това също е икономия, която не е за сметка на комфорта, и графики, с помощта на които да следи работата на котела, и да я оптимизира, ако е нужно. Ако хипотетично предположим, че едно такова управление би могло да се добави на Greyko и би струвало още 1000лв., то тогава за преразход на пелети остават 50лв. на година(24кг. на месец при 6м. отоплителен сезон). Вижда ми се малко.
krasen1 написа:
...Ооо да не държи горелката на грейко тази държи и то как :-D Ето една графика от днес...
Колега, радвам се, че споделяш такава информация тук във форума! Благодаря!

Поздрави!
filmatoplo - майстор
По последната дадена графика се вижда че 7 часа горелката Торч е работила на 3,3 киловата средна мощност , за какво за 1 бойлер ли :? , това какво доказва -че Грейко не може ли да затопли бойлера , не разбрах каква ще бъде разликата .Не знам какви инсталации сте пускали , има направени много БГВ зареждащи по хотелите с литражи и топлочерпане от по 3000 литра на денонощие , та имам поглед върху това като възможности и разход . :wink:
fox_vt - майстор
Това доказва че горелката може да държи точно определени киловати а не да скача нагоре надолу.Нали ти каза че горелка не може да докара права линия по температура или по мощност но графиката доказва че може :-D Горелка със 3-2-1 степени такава права линия по мощност е невъзможно да направи.Всяка горелка ще затопли бойлера.И една проста аналогия с компютъра на колата-искаш да поддържаш 100км/ч компютъра задава нужното и си на 100км/ч а не да вдигаш до 150 после да падаш до 50 че така да ги таманиш :wink:
filmatoplo - майстор
:) Чакай -чакай , кой ти каза че Грейко няма да поддържа една мощност -абсолютно ще закове при твоето положение -ще седи в изчакване и ще пуща по 2-3 пелета ако е нужно на степен 1 , за да поддържа тези данни които виждам градусите на водата и определената мощност в която се намира , нищо чудно ако твоите датчици се монтират при мен да покажат още по добра картина .
fox_vt - майстор
Ако мощноста на първа степен съвпадне с нужната в момента да или ако ръчно я настроиш.Но днес ти трябват 2 кв утре ще са 5 вдругиден 12.При грейко какво точно следи контролера температурата на водата и/или зададената от потребителя желана температура.
filmatoplo - майстор
Следи настроената котелна вода , отделно следи стайната настроена температура + водата в бойлер ако има .
LazarGanev - "Велик майстор"
fox_vt написа:
пп лазаре сега прочетох още веднъж мнението ти-не няма да работи горелка с 2 степени на нужната мощност,тя или ще работи на по ниската и водата ще истива,след това ще се превключи на по високата и ще работи над нужното.Невъзможно е с две степени да покриеш диапазон 4-20 кв,торча също не ги покрива раздробява ги но ако трябва нещо средно между 500 вата той ще превключва между двете.Ако е както каза плавна модулация тогава е друго,но ако ще е нз степени колкото повече толкова по добре.
fox_vt, бях описал всичко в един много дълъг пост, но както писах - изчезна при качването. Там бях обяснил подробно как горелка с 2 фиксирани мощности поддържа всяка зададена температура и няма никакъв преразход, няма покачване и изстиване повече от плюс-минус един градус. Точно така работи шведското управление на ГП4 - там има фиксирани 5 мощности, но се ползват само 2 и са напълно достатъчни. Как става ли? Имаме 5 фиксирани мощности - 7, 15, 20, 25 и 28кВт. Според отопляемата площ и мощността на радиаторите можем да ограничим максималната мощност - например ограничаваме на 15кВт. Котелът пали, след разгаряне тръгва на максималната мощност, на която е ограничен. при достигане на 5 градуса преди зададената температура си намалява мощността на половина, работи 2 минути, температурата започва да пада, като падне с 2 градуса пак минава на горната мощност, работи 2 минути, вдига се с 2 градуса и така докато изключи по стайна температура си поддържа желаната температура. Тук хватката е, че горелката работи на 2 мощности, като ниската е 50% от високата все пак има значение на коя максимална мощност ще ограничим горелката, защото ако я оставим на 25кВт, тя няма да падне на минимума 7кВт, а на 12кВт, каквато мощност уж няма, но софтуера си я задава. Производителят на софтуера е с голям опит в бранша и щом е преценил, че няма проблеми да се превключва постоянно между 100% и 50% мощност, то ние спокойно можем да му повярваме, а не да се правим по-големи католици от папата. При Грейко логиката е подобна, но вместо 2 имаме 3 мощности 100%, 50% и 25% и по този начин нямаме ограничаване на мощност и разполагаме с целия мощностен диапазон, температурата варира в рамките на +-1 градус .
Колкото до това дали е глупост стайния термостат - да може да е глупост, ако инсталацията е правена от некадърен инсталатор и проектирана от некадърен проектант. При моите инсталации стайният термостат носи само икономии без негативи, ама какво съм тръгнал да те занимавам с глупости. Все пак ми е интересно какво правиш вечер с термоглавите за да спиш на хладно - вероятно ги обикаляш и ги въртиш надясно, пък после сутрин обикаляш спалните преди да станат другите за да вдигнеш зададената температура? :)
filmatoplo - майстор
Изчетох всичко за Торч , нищо различно от Грейко , разликата е само дисплея с глезотийките , не разбрах :? -този разход на пелети от кога до кога се отчита .
fox_vt - майстор
Лазаре със превключване от една към друга мощност да поддържаш +/—1 градус си е постижение но само при достигнато равновесие на системата.Реално все някоя термоглава, оп ти термоглава нямаш,я сложи термоглави и виж как ще играе горелката тогава.Ти реално нямаш никакви резки изстивания на водата, при теб е в олекотен режим.А сега за стайния термостат, ти следиш една единствена стая и ако там се достигне температурата и горелката изключи, то в другите стаи не трябва да се отварят прозорци или врати щото няма кой да пусне топлото.Трябва да носиш термостата навън или в хладилника за да запали горелката.Ти къде трябва да обикаляш с термометъра :-D Ако смяташ че термостата му е предимство че има таймер то тогава си сложи електронни термоглави, или даже със дистанционно да не ставаш от леглото даже. :lol: :wink:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: