Страница 6 от 8

Re: Паламуд

Публикувано: пет ное 16, 2012 9:12 pm
от gogata1987
filmatoplo написа:
Не съм сигурен някъде дали е същата риба -тунец. :?
Не е. Риба тон е. :)

Re: Паламуд

Публикувано: пет ное 16, 2012 9:21 pm
от kuger
Май вече е време да метна един "паламудин" в прясна вода.
Като стане ще е грехота да не се подреди както каза Филма. Това го забравих, като писах рецептата, а е класика.
Малко OFF:
В денят срещу Никулден се хвърлят мрежите за последно. Поверието е, че след този ден Свети Никола "затваря" морето за риболов. На връх Никулден се прави по описания начин една риба, взема се съответното количество "гориво" и се влиза в морето.
Пийва се за Бог да прости загиналите в морето и за да се омилостиви Свети Никола, да пази рибарите и да дава добър улов.
Рибата, която се изкара от мрежите, обезателно се раздава.
Ех, спомени!!

Re: Паламуд

Публикувано: пет ное 16, 2012 9:25 pm
от kuger
Прикачен файл:
275px-Thunnus_obesus.jpg
275px-Thunnus_obesus.jpg (9.06 KиБ) Видяна 5169 пъти
Прикачен файл:
images.jpg
images.jpg (8.55 KиБ) Видяна 5169 пъти
Това е тунец

Re: Паламуд

Публикувано: пет ное 16, 2012 10:20 pm
от gechev
Това е ТУРУКАДОН , но за жалост не се лови в нешето си Черно море. Който обаче хване такъв нека вземе приза "Направи сам" и да почерпи.

Re: Паламуд

Публикувано: съб дек 08, 2012 5:50 pm
от Nickola
Здравейте!

За първи път се опитвам да правя паламуд и почнах, следвайки рецептата на kuger.
Днес са точно 14 дни от налагнето на 4 паламуда в едра сол.

Извадих едната, почистих от солта и опитах....много е солено и сухо.
Нарязах я на трахули и ги натопих във вода. Останалите 3 риби са си в силта.

Какво да правя нататък ?

Re: Паламуд

Публикувано: съб дек 08, 2012 7:15 pm
от SEV
И аз да се искажа :-D .Паламуда се нарязва на филийки,приготвя се плънката от лук на кръгове,моркови зелен и червен пипер,гъби,моркови,куркума,малко индийско орехче,малко лющян,магданоз,кисели краставички.Плънката се задушава и се нарежда един ред плънка,нарежда се рибата,върху рибата се нареждат тънки резени лимон,пак плъна,след това доматена консерва(може и прясно),слага се в загрята фурна на 200 градуса за 40-50 минути.Солта и черния пипер е на вкус,а бялото вино е според-кой колкото носи :partyman: .Да ви е сладко :) .

Re: Паламуд

Публикувано: съб дек 08, 2012 7:21 pm
от Mega
Егати колегите, всеки дава рецепти, никой Паламуд. ;)

Re: Паламуд

Публикувано: съб дек 08, 2012 7:36 pm
от kuger
Nickola написа:
Здравейте!

За първи път се опитвам да правя паламуд и почнах, следвайки рецептата на kuger.
Днес са точно 14 дни от налагнето на 4 паламуда в едра сол.

Извадих едната, почистих от солта и опитах....много е солено и сухо.
Нарязах я на трахули и ги натопих във вода. Останалите 3 риби са си в силта.

Какво да правя нататък ?
И
Добре, бе човек, защо не ми прочете целия пост? Изкисват се в прясна вода, минимум 24 часа !
Две риби от моите са във вода, утре сутрин правят 48 часа и ги провесвам да се веят.
Прикачен файл:
20121208_195034 (816 x 612).jpg
20121208_195034 (816 x 612).jpg (99.44 KиБ) Видяна 4963 пъти

Re: Паламуд

Публикувано: съб дек 08, 2012 7:39 pm
от kuger
SEV написа:
И аз да се искажа :-D .Паламуда се нарязва на филийки,приготвя се плънката от лук на кръгове,моркови зелен и червен пипер,гъби,моркови,куркума,малко индийско орехче,малко лющян,магданоз,кисели краставички.Плънката се задушава и се нарежда един ред плънка,нарежда се рибата,върху рибата се нареждат тънки резени лимон,пак плъна,след това доматена консерва(може и прясно),слага се в загрята фурна на 200 градуса за 40-50 минути.Солта и черния пипер е на вкус,а бялото вино е според-кой колкото носи :partyman: .Да ви е сладко :) .
Това за солена риба ли :? :shock:

Re: Паламуд

Публикувано: съб дек 08, 2012 9:17 pm
от Миленица
Mega написа:
Егати колегите, всеки дава рецепти, никой Паламуд. ;)
:lol: :lol: :lol: