съб яну 30, 2021 8:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
Някой да сподели ефтентична рецепта, ако обича (пача)!
Ся, навремето, когато все още можеше да си гледаме добитъци из двора и можех/ме да плюскаме такива убави неща, задължително си правех пача...
В големия казан слагам кратуната, като предварително разрязвам и почиствам гадориите, а ако е големичко прасчето, махам част от бузите,че те пък стават особено убави по друга технология...
Освен кратуната, слагам всичко което няма да се прибира у фризера...кокаляци, дебели парчета кожа и...краката,а ушите...те си вървят с кратуната..
Това нещо трябва да ври доста, до омекване на капака
, като периодично се обира пяната, има доста, по някое време се слага сол, но не цялото нужно количество, не се знае колко ще изври бульона, накрая си докарваш на вкус...
Някои слагат дафинов лист, но на мен не ми харесва баш на тая манджа, губи се уникалния вкус,но....
Като изпада само месото от кокалите, вадиш каквото има в казана и нарязваш/накъсваш на дребно, без кокалите де..
, бульона го прехвърляш в друг съд внимателно,че на дъното има всякакви екстри...
Смесваш двата компонента като преценяваш колко бульон, при мен винаги идваше точно
, и според желанието и възможностите за съхраняване пакетираш...
Съхранявали сме и в буркани и във фризера, при буркана е ясно, за фризера...изсипвам пачата в дълбока тава или подходящ съд да замръзне( трябва добре да се разбърка, да може месото да е равномерно разпределено), нарязваш на подходящи парчета и в кесийки и у фризера...