За казан-ракия
Публикувано: ср юли 06, 2011 5:42 pm
Здравейте, приятели ! Някой можели да помогне със схема на казан за варене на ракия. Благодаря предварително!
Намери вдъхновяващи идеи, практични решения и емоционални дискусии на теми, свързани с дома, строителството и направи си сам
https://forum.napravisam.bg/
Стефко написа:Имайте в предвид, че не всеки кожух от пералня става за казан. Става само тоя, на който не се залепва магнит.Интересно !
Стефко написа:Колега agj,Алпаката също е корозиоустойчива! http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BA%D0%B0
явно се изказах неподготвен.
Но не мисля, че всички перални са от неръждаема стомана. На тоя материал му казват алпака.
sek.1 написа:Неръждаемите стомани се делят на две групи аустенитни със съдържание на хром над 16.5 % (немагнитни) и феритни със съдържание на хром от 10.5 до 16 % (магнитни) . В зависимост от предназначението се добавят никел ; манган ; титан и тнт в различни проценти . В случая за казанче за ракия няма никъкво значение каква е стоманата и двата типа са подходящи . На времето правих казанче на един приятел едната перална беше магнитна другата не но стана перфектно завариха се идеално една за друга .Долу горе е така.Само тези проценти са много относителни.(страшно важни са и Ni и C).Но не е там работата. . Просто феритните са по склонни към образуване на пукнатини.И отнесено към пералните,ако отворите отдолу са кърпени с парчета ламарина и особено по-дебела от казана то много често той се пука до заварката. Варианта е да се смени цялото дъно и тогава всичко е ок.
joe007 написа: И отнесено към пералните,ако отворите отдолу са кърпени с парчета ламарина и особено по-дебела от казана то много често той се пука до заварката. Варианта е да се смени цялото дъно и тогава всичко е ок.Абсолютно вярно! Но смяната на подобни кръпки се налага след около година - две а някой издържат и много повече .