... преди години лятоска, тъщата береше и сушеше ЩИР(гюрлюк),пък може спанак, коприва,лапад,листа от цвекло и правеше зелник( демек баница със зелено)...слагаше и друг матриал де(сиренце-козе,овче)- чакай че са окапах ...иначе зимъска като е наличен- слагам и кълцан на ситно праз в баницата м/у корите или в плънката(ако съм на кеф) ... с булгур не съм ял от много години, трябва да разпитам за технологията ...
Съвети за начинаещи готвачи.
teon
- специалист
112 мнения в "Хранене по време на пости"
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
- Мнения: 17511
Не съм се запитвал да тая работа, но утре ще разпитам брата. Спомените ми са за по малки листа.
Дали да не е една и съща, само дето да се отбират по младите листа?
Булгура се накисва в топла вода да набъбне, после се запържва с попарената и отцедена коприва, може и лучец, че той на сичко ходи. Като изстине, съчетава се по някой начин с корите и у печката.
Дали да не е една и съща, само дето да се отбират по младите листа?
Булгура се накисва в топла вода да набъбне, после се запържва с попарената и отцедена коприва, може и лучец, че той на сичко ходи. Като изстине, съчетава се по някой начин с корите и у печката.
- Мнения: 14152
По принцип бера на едрата коприва връхчетата. В градския ми двор, в саксия, имах от дребната коприва и по коледа я обрах, че на мама и се прииска. Тя не отбеляза някаква разлика. Тази година тук май закъснява копривата. Аз не готвя зелении. Ям ги на салата. Копривата заливам с вряла вода, прецеждам в гевгира, накълцвам и сол+лимон+зехтин. Мама слага и натрошени орехи
hidrazin
- майстор
- Мнения: 21841
нед апр 04, 2021 10:11 pmkuger написа: Момци, имам един "жизнено" важен въпрос, коя коприва става за ядене? По нашенско има два вида, една с дребни листа и една дето става по метър и с едри листа.Високата е обикновена коприва а другата дето е ниска и викат гръцка коприва - Urtica urens L.
Тази дребната е по-зла - боли повече от ужилването и е с малко по-тъмен и наситен, зелен цвят.
Не намирам разлика във вкуса на двете. Яката с ориз и кисело мляко.
Ма за сега няма. Завчера рових там дето обикновено си бера. Намерих само 10-тина хилави стръкчета.
P.S. Като бях малък дядо ми ходи някъде и донесе от тая дребната да я развъжда из двора.
Загуби се. И дребната, и обикновената.
kr1100
- майстор
- Мнения: 4403
Има избила доста коприва вече . Като стане дърта е с големи листа. Моя сорт не е жулещи с дебелите листа спокойно без ръкавици.
Имах една едра дето я ликвидирах- на 1м да мина от нея и пак ме жили . Не я берях с мотиката . Свърши се с нея вече, освен , ако не избие пак отнякъде
Имах една едра дето я ликвидирах- на 1м да мина от нея и пак ме жили . Не я берях с мотиката . Свърши се с нея вече, освен , ако не избие пак отнякъде
kuger
- майстор
- Мнения: 4293
chapara написа:И ще кажеш че сега в момента имаш избуяла коприваЩе кажа, когато си ида на село.
teon написа: ... преди години лятоска, тъщата береше и сушеше ЩИР(гюрлюк),пък може спанак, коприва,лапад,листа от цвекло и правеше зелник( демек баница със зелено)...слагаше и друг матриал де(сиренце-козе,овче)- чакай че са окапах ...иначе зимъска като е наличен- слагам и кълцан на ситно праз в баницата м/у корите или в плънката(ако съм на кеф) ... с булгур не съм ял от много години, трябва да разпитам за технологията ...Щира беряхме преди да е направил китка, но за прасенцето в кочината. Лапад имахме цяла градина, за съжаление го унищожихме съвместно с комшията, аз с косата, комшията със животните си.
hidrazin написа: Тази дребната е по-зла - боли повече от ужилването и е с малко по-тъмен и наситен, зелен цвят.За мен е важно да стават за ядене и двата вида.
Не намирам разлика във вкуса на двете. Яката с ориз и кисело мляко.
Ма за сега няма. Завчера рових там дето обикновено си бера. Намерих само 10-тина хилави стръкчета.
P.S. Като бях малък дядо ми ходи някъде и донесе от тая дребната да я развъжда из двора.
Загуби се. И дребната, и обикновената.
hidrazin, да ти събера семе? От дребната. Ама скъпо е, че е рискова операция
Тема "Хранене по време на пости" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!