шоп написа:Недей, файда йок!
Чест и почитания. Когато имам 2-3 часа свободно време съм си отбелязал, че трябва да прочета този пост.
Наздраве!
Наздраве!
шоп написа:Недей, файда йок!
Чест и почитания. Когато имам 2-3 часа свободно време съм си отбелязал, че трябва да прочета този пост.
Наздраве!
vrangelov написа:Смятам, че такива като мен, които се интересуват чисто любителски от сушенето на плодове и зеленчуци, има какво да научат. Аз поне намерих много полезни неща написани вътре. Благодаря!Много добре би било ако се наблегне на рационалните неща. Нужна е лупа да се намерят сред плявата.
Откакто прочетох някои много интересни неща за мононатриевия глулутамат, вкъщи нито се употребява бульон, нито се слага в списъка с покупки. Това е и основната причина за интереса ми към домашна сушилня.
Поздрави!
Bobby написа:Уважаеми съфорумци с удоволствие ви съобщаваме ,че приключи класирането на конкурса "НАПРАВИ САМ 2012"...viewtopic.php?f=79&t=40138
1во място и парична награда от 300лв печели..."profy" със своят проект:"Домашна сушилна камера за плодове и зеленчуци"
...
[/b]
profy написа:...По-високата производителност е постигната чрез запазване на технологическите параметри с мащабен преход за геометричните размери на1. Да сте чували за теория на подобието?
конструкциите...
profy написа:...Проектирането на оптималните технологически режими на отделните апарати е осъществено чрез методите на математическото програмиране...2. Да сте чували за матеметическо моделиране и оптимизиране на технологични процеси?
...Според нас хомогенно температурно поле с малък градиент на изменение на температурата е невъзможно за постигане в голям работен обем
на конвективна сушилна камера с неизвестно предварително масообменно поле по влажност и постоянно променящо се във времето.
profy написа:...Благодарение на (квази)хомогенното температурно поле се осигурява високо качество на произвежданата сушена продукция - равномерно изсъхване...3. Хомогенно температурно поле има или няма?
...Според нас хомогенно температурно поле с малък градиент на изменение на температурата е невъзможно за постигане в голям работен обем
на конвективна сушилна камера с неизвестно предварително масообменно поле по влажност и постоянно променящо се във времето.
Непрекъснатото управление по температура е безсмислено оскъпяване на апаратурата поради високата инертност на дифузията на влагата в
обема на изсушавания продукт, и слабата чувствителност на процеса на сушене при изменение на температурата в диапазона на 2 градуса по
Целзий - доминиращ фактор е скоростта на сушилния агент...
profy написа:...Топлоизолация не се предвижда, поради използване на устройствата главно през летния период, или в затворени помещения, с малки температурни5.Как се отразява това на въздуха в помещението и работните му параметри?
разлики с околната среда...
profy написа:...Проведените експериментални изследвания показаха запазване на основното качество на прототипа, а именно високата енергийна ефективност...Тук вече има тема за размисъл.
...Най-лошото е, че фермерите нямат техническа и икономическа култура - не знаят как да оценят енергоефективността на сушилните устройства,
напр. Евро/кг суха продукция, КВтч/кг суха продукция, КВтч/кг изпарена влага, и в какви граници трябва да са числените стойности, и се
доверяват само на рекламните твърдения на фирмите-производителки, където всичко е обайващо "най-най"...
...Конструкцията в общ вид представлява уникален хибрид на камерно и тунелно сушилни устройства.
Базовите модели са конструирани по принципите: максимална ефективност-минимална стойност-минимално достатъчна експлоатационна сигурност...
...Например сушилня, производство на българска фирма понастоящем, представяна като "много икономична", с работна повърхност 24 м2,
производителност по суров материал 700 кг, произвежда за 24 часа 95 кг сух лук, при топлинна мощност 55 КВт и ел. мощност 2,5 КВт.
Половината сух продукт 48 кг се постига със сушилка JNL-120 с работна повърхност 6 м2 за 18 часа, при обща потребявана мощност 3,6 КВт.
Сравнението показва разход на енергия 1380 КВтч за 95 Кг продукт за фирмения сушилен шкаф или 14,5 КВтч/кг продукт срещу 64,8 КВтч за
48-36 кг продукт за JNL-120, или 1,35-1,8 КВтч/кг, съотношение 10,74-8,1 в полза на JNL-120...
...
Приблизителен рандеман.
Суровина, 1 Кг............................Изсушен продукт, г
Ябълки..........................................130
Круши...........................................180
Сливи сини......................................300
Малини..........................................150
Вишни...........................................250
Кайсии..........................................150
Цвекло........................................120-170
Моркови.......................................120-180
Лук...........................................120-150
Зеле...........................................70-90
Зелени подправки (копър, магданоз, целина)......100
profy написа:...Специфичен енергиен разход по изпарена влага (нормален се счита 1,6-2,5): 1,1 - 0,83 КВтч/Кг изпарена влага.Отговорете и после ще видим, кой колко лъже и кой каква техническа и икономическа култура има.
Специфичен енергиен разход по сух продукт (нормален се счита 2,0-2,5): 1,2 - 1,3 КВтч/Кг изсушен продукт.
Енергоефективност: от 0,15 Евро/кг сух продукт (България)...
вт юни 17, 2014 5:35 pmivanovbg написа:Направих един експеримент за изсушаване на материал под вакуум.
Значи събота или неделя на вилата ще изпробвам следната постановка. Водосъдържател емайлиран 60литра - имам в наличност, компресор от хладилник 120 литров
вт фев 22, 2022 2:59 pmшоп написа:Силикагела го слагам, за да поеме влагата по време на вакуумирането. Вакуум помпата не работи постоянно за да изтегля влажният въздух а само за да създаде вакуум и да го поддържа периодически.
Най-лесно, бързо и качествено става като съчетаем вакуума с подгряване.
Само не разбрах силикагела закакво го слагаш?
За мен това е излишно.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: