Страница 1 от 5

Казан за варене на ракия в гаража от перални.

Публикувано: пет сеп 08, 2006 7:57 pm
от vampiric
Искам да си направя казан за варене на ракия от две обикновенни български перални.Ще го монтирам в гаража си и ще я варя на газ.Ако има някой кайто е правил подобно "съоражение",моля да помогне.

Публикувано: съб сеп 09, 2006 9:43 am
от moutful
Ами чувалам че трябва да е задалжително от мед а не разни нераждавеики или друг метал.....и аз се интересъвам от такав казан....ако ниакои знае нека пише

Публикувано: съб сеп 09, 2006 10:33 am
от mastora
здрасти vampiric,
един познат беше зел един такъв казан за ракия но според мен не е изгодно да се занимаваш.първо е с малка вместимост някаде около 50-60 литра втророто което е че беше направен на ток 2 нагреватела от по 3kw.

Публикувано: пон сеп 11, 2006 10:25 pm
от Duke_BG
така : на двете петални се свалят двигателите и се затапват дупките, за долната част можеш да запазиш основата, а на горната част остава само неръждаемия казан.

на основата може да се сложи нещо като комин който да излиза навън за да избегнеш конденза от газта - за горелка най-добре е да вземеш от онези големите дето ги ползват за лютеница и варене не царевица по улиците отпред резни ламарината да виждаш огъня и да можеш да палиш . двата казана се захлупват един върху друг ( не си спомням как се закрепват ) но се изолират с тесто от вода и брашно .
на горния каан трябва да има тръба с фланец и от там с медна тръба кум серпентина потопена в казан с вода ( между серпентината и казана трябва да е разглобяема връзката: тръбата и серпентината с медна тръба 20 мм ( ефективен 17 мм ) поне по спомените ми беше такава .

Публикувано: пон сеп 11, 2006 10:37 pm
от vampiric
Благодаря на всички които си направиха труда да пишат по темата.Продължавам да питам познати и се оказва,че доста хора са си направили подобно нещо по села и вили но обикновенно от три перални,за да е по-голяма вместимоста.Някой казват,че не става хубава ракия във хромникелов казан.

Публикувано: вт сеп 12, 2006 12:21 am
от masteradmin
Това че си играете да берете плодовете или давате сума пари да ги купите някак си го разбирам. И това че инвестирате време и пари във варенето също. Но това че накрая вместо да я продадете я изпивате с някои съсед наистина него разбирам. :) :) :)

Публикувано: вт сеп 12, 2006 2:40 am
от Тани
Админе, да не се окажеш и ти въздържател!

Публикувано: вт сеп 12, 2006 6:55 pm
от vampiric
хахаха.3 в едно-мастър,админ и майтапчия.Авъпросът е толкова сериозен.Оказва ли влияние медта в/у качеството или може и в хромникелов съд.Защо като е по-евтино в хромникеловия съд,казанджийниците изваряват в медни казани и т.н.

Публикувано: вт сеп 12, 2006 7:28 pm
от leonardo_vd
Според мен най-изгодно кат ти се допие да изтичаш до магазина и да си купиш. Все пак това което коментирате е НЕЗАКОННО!!!

Публикувано: вт сеп 12, 2006 7:45 pm
от vampiric
Да,прав си колега,незаконно е и за това приключвааме темата.Още повече,че с хилядите лева,които получаваме като заплати,няма никакъм проблем да изтичкаме до магазина за скъпо менте.Спираме темата и защото съвсем скоро ще станем европейци.Иза да не се чудят живеещите на запад от нас какви са тези огньове,какви са тези буркани и казани какво правят българите,приключваме темата.Забравяме традициите си и ставаме европейци.