Страница 1 от 1
Какви билки се слагат на домашната ракия?
Публикувано: ср дек 06, 2006 2:50 pm
от vampiric
Знае ли някой какви билки се слагат на ракията?И кога се слагат:в материала преди изваряването или по време на варенето,или се киснат в готовата ракия.Благодаря на всички които ще си направят труда да споделят информация.
Публикувано: ср дек 06, 2006 3:03 pm
от slavi_007
по добре е без билки има си хубав вкус и мирис него разваляй ако искаш за цвят може да сложиш прачки от черница след като е сварена ракията или я сложи да отлежи в буре НАЗДРАВЕ
Публикувано: ср дек 06, 2006 3:53 pm
от bluelemon
Ми аз да ти кажа гато бяхме да варим ракия

на един приятел баба му я прави ние само носихме и пихме

След като сипахме джибрите вътре в казана пуснахме едно пакетче лукчета, една консерва млечна царевица и наистина имаше някакви билки ама кви бяхя незнам. Ракията става супер

Публикувано: нед дек 10, 2006 9:37 pm
от maximir
Човече тая тема е необятна като вселената, повярвай ми

И най-добре се бистри до казана, отпивайки от първака и замезвайки с последните пресни зеленчуци за сезона...
Ако трябва сериозно да споделя има всякакви начини да се ароматизира ракията - като се почне от тревите в материала, мине се през лукчетата (някой слагат и от разтворимите напитки от сорта на "Степ" и т.н.) и се стигне до накисването на букет от билки във вече готовата ракия... Едно нещо обаче запомни - няма универсална рецепта!!! Всичко зависи най-вече от материала, който си приготвил и ако той е качествен няма никаква нужда от допълнителни ароматизатори! Нищо не може да замени дъха на истинската сливова ракия, както и нищо не може да се сравни с мекия аромат на зрели плодове от една наистина добра плодова селекция!
Иначе на пазара има всякакви есенции, обаче това е залъгалка за хора, които се опитват да скрият истинския произход на напитката (ечемик например...), така че зависи много от какво мислиш да правиш ракията и какво в действителност целиш с ароматизирането...
Публикувано: нед дек 10, 2006 10:25 pm
от vampiric
Максимире,направо ме разби с поезията си.Това за "степчетата" в материала за варене е нещо което никога не би ми дошло на ум.Предпочитам гроздето като матерал пред всичко останало.И знам,че има билки които се слагат но не съм наясно точно какви и как се прави.Чувал съм за билка на която и казват "пий пак",но не знам точно за коя става на въпрос.Идеята ми се стори интересна и за това отправих молба ако има някой който да е наясно и да иска да сподели-нека го направи.
Публикувано: чет яну 25, 2007 6:05 pm
от vesko91
аз слагам кориандър като засипя казана, предава аромата на бисерна ракия
Публикувано: чет яну 25, 2007 7:14 pm
от hygro
Ето как немските колеги в начинанието "направи сам" варят ракията си:
http://www.schnapsbrennen.at/anlagen.php
Ето какво са написали в Уикипедията за ракията - някой трябва да го допълни:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0% ... 0%B8%D1%8F
Ябълкова ракия по френски (Калвадос)
Публикувано: чет яну 25, 2007 8:14 pm
от hygro
Истинският калвадос иска много повече търпение, отколкото билки
- • Избира се ароматичен сорт ябълки. Смилат се и сокът от кашата се прецежда през плътни памучни кърпи.
• Налива се в съд без достъп на кислород, слага се маята и се изчакват няколко седмици да прекипи. Въглеродният двуокис се извежда през воден клапан.
• След завършване на ферментацията, полученото ябълково вино се налива в бъчви и се оставя да отлежи 1—2 години.
• Прави се първата дестилация на виното до алкохолно съдържание от 25%.
• Дестилатът отново се оставя да отлежи няколко месеца.
• Прави втора дестилация до 55-62%.
• Получената ракия се оставя да отлежи в кестенови бъчви 2—6 години.
• Преди бутилиране се разрежда с изворна вода до 42%.
На който му стига меракът да изчака резултата след 9 години — наздраве!

Знае ли някой.......
Публикувано: пет яну 26, 2007 6:40 pm
от vampiric
Хигро,линковете ти са страхотни.Безкрайно ти благодаря.
Публикувано: пон фев 26, 2007 5:17 pm
от HD
На хубавата ракия не й трябват никакви билки или разни други "подобрители".
Баща ми примерно вари само сливова ракия (от Троянския край съм и там просто е престъпление от друго да вариш ракия

) - събира сливите, слага ги в дървени каци да преврат, като допълва каците с изворна вода, НЕ слага ЗАХАР ( ! ! ! ), после вари ракията, прави я към 43-44°, готовата ракия а слага в сливови бурета за да отлежи и да се оцвети от самото буре. После я вади и я бутилира по възможност в стъклени бутилки.
Един познат пък слага билката "кадънска кълка" (не й знам книжовното наименование), обаче като се попрекали с тази билка и вкуса става не толкова добър - може да се слага (по моя преценка), но съвсем малко.