Зидана пещ за печене и барбекю
Публикувано: съб мар 07, 2009 1:44 pm
До къщата ми предстои да достроявам пристройка за барбекю, където да мога да си печа кебапчета на жар
, но искам да имам и пещ за печене.
Пристройката ще е залепена до единия ъгъл на къщата. Ще бъде изпълнена така че лятото да се отваря дограмата - тип хармоника и да е почти отворено като навес, но ще си е със сериозен покрив, топлоизолация и т.н защото зимата се се ползва като зимна градина, имам даже и изводи за радиатор за отопление.
Разглеждах зидани открити огнища, които обдухват метална камера за пещ, т.е. огъня и жаравата стават за печене на скара, а топлината от тях преди да излезе през комина загрява пеща за печене. О.К. но откритото огнище много ще напича през лятото, а зимата горемия отвор на комина ще изсмуква топлината. пък може и да поопушва помещението, ако духне вятър навън или ако има грешка при оразмеряването на отворите - което за мен е нежелателно.
Гледах пещите по италианските пицарии, също и в един турски ресторант видях такава - огъня е там където ще се пече - вътре в пещта. Цялата пещ е от огнеупорни тухли, предполагам че има и собствен отвор за зъздух, който да идва отвън. Мисля че нещо такова би ми удоволетворило изискванията - през лятото няма да нагрява наоколо, зимата няма да изсмуква топъл въздух, няма да опушва (освен храната която приготвяме вътре - аромата от опушено е несравним...мммм потекоха ми лигите)
Мога да обобщя задачата така:
- Пещта да става за скара на жар (ако не става, съм склонен да пека пържолите навън)
- да става за печене на хляб, пици, калени гюведжета и някое агънце от време на време
-Да не опушва помещението, тъй като ще е затворено, ще есвързано с хола на къщата, и ще се ползва постоянно.
- Пещта трябва да ползва друг въздух а не този от помещението, предполагам че въздуховод с отвор на входа на пещта би вършил работа
Ака някой е правил подобни пещи и може да помогне с инфо ще съм благодарен.

Пристройката ще е залепена до единия ъгъл на къщата. Ще бъде изпълнена така че лятото да се отваря дограмата - тип хармоника и да е почти отворено като навес, но ще си е със сериозен покрив, топлоизолация и т.н защото зимата се се ползва като зимна градина, имам даже и изводи за радиатор за отопление.
Разглеждах зидани открити огнища, които обдухват метална камера за пещ, т.е. огъня и жаравата стават за печене на скара, а топлината от тях преди да излезе през комина загрява пеща за печене. О.К. но откритото огнище много ще напича през лятото, а зимата горемия отвор на комина ще изсмуква топлината. пък може и да поопушва помещението, ако духне вятър навън или ако има грешка при оразмеряването на отворите - което за мен е нежелателно.
Гледах пещите по италианските пицарии, също и в един турски ресторант видях такава - огъня е там където ще се пече - вътре в пещта. Цялата пещ е от огнеупорни тухли, предполагам че има и собствен отвор за зъздух, който да идва отвън. Мисля че нещо такова би ми удоволетворило изискванията - през лятото няма да нагрява наоколо, зимата няма да изсмуква топъл въздух, няма да опушва (освен храната която приготвяме вътре - аромата от опушено е несравним...мммм потекоха ми лигите)
Мога да обобщя задачата така:
- Пещта да става за скара на жар (ако не става, съм склонен да пека пържолите навън)

- да става за печене на хляб, пици, калени гюведжета и някое агънце от време на време

-Да не опушва помещението, тъй като ще е затворено, ще есвързано с хола на къщата, и ще се ползва постоянно.
- Пещта трябва да ползва друг въздух а не този от помещението, предполагам че въздуховод с отвор на входа на пещта би вършил работа
Ака някой е правил подобни пещи и може да помогне с инфо ще съм благодарен.