Страница 1 от 8
Котел и казан за ракия
Публикувано: ср яну 08, 2014 7:59 pm
от agro
Някой варил ли е ракия в казан, подгряван с гореща вода - например чрез водна риза на казана? Питам, защото имам 150 литров неръждаем съд с парна риза, снабден с електрическа бъркачка и съответния брой люкове и щуцери за зареждане и изпразване. Имам и един Виадрус U22, който за момента няма да монтирам никъде. Чудя се дали мога да варя джибрите посредством водата от котела, като при това ще мога точно да регулирам параметрите на нагряване.
Re: Котел и казан за ракия
Публикувано: ср яну 08, 2014 9:08 pm
от filmatoplo

Или ще стане или ще събори ракиджийницата

.
Re: Котел и казан за ракия
Публикувано: ср яну 08, 2014 9:24 pm
от MamaMy
Ако регулираш толкова прецизно температурата, ще можеш от плодовата да отделяш сливовата част

Re: Котел и казан за ракия
Публикувано: ср яну 08, 2014 9:28 pm
от big_death
Моето мнение че няма да стане .Поради факта че примерно спирта ще тръгне при 65-70 градуса , а не виждам после как ще подържаш по-висока температура с часове за да ти излезне целия казан ? Мисля че не е рентабилно . по удачно ще е ако му вкарараш 2 нагрватела от бойлер 2.5-3 квт, и въздушната риза да му служи като изолация , или ако не ти трябва му вкарай с флакони изолация - няква пяна като тая за фиксиране на дограмите да речем. Бъркалката няма да ти трябва и можеш да я махнеш .Ето ти едно показно на казан на ток
Re: Котел и казан за ракия
Публикувано: ср яну 08, 2014 9:35 pm
от LazarGanev
Аз съм си го мислил това и смятам, че ще стане, особено ако се ползва смесителен вентил за регулиране на температурата
Re: Котел и казан за ракия
Публикувано: чет яну 09, 2014 5:50 pm
от filmatoplo
Re: Котел и казан за ракия
Публикувано: чет яну 09, 2014 11:41 pm
от agro
Не съм надничал в селския казан за ракия по време на варене, защото няма откъде да се погледне - затворен е. Едно е сигурно - докато джибрите имат вода, която да ври, температурата им няма да надмине 100 градуса, колкото и силно да ги загряваме - системата е отворена през кондензатора. Най-много да загорят или да изкипят през тръбата към кондензатора. Защо тогава да не ги загрея само до 80-90 градуса, равномерно в целия обем посредством бъркачката и да чакам да се изпарява предимно алкохола и по-малко водата. Очакванията ми са да получа висок градус на дестилата и рязък спад на градуса и дебита след изчерпване на наличния алкохол. Не съм наясно само на 90 градуса при каква концентрация на остатъчния алкохол в джибрите ще настъпи равновесие между образуващите се се и обратно кондензиращи се алкохолни пари. Това ще определи загубата чрез недестилиран остатък.
Ако такава система сработи, това означава, че едно задържане на температурата на по- ниско ниво може да ме отърве от метиловия алкохол преди да започне същинската дестилация.
Ако някой знае защо няма да стане, да казва, че почвам да го подготвям за напролет и да не ми отива труда на вятъра.
Re: Котел и казан за ракия
Публикувано: пет яну 10, 2014 12:35 am
от MamaMy
Той метиловия алкохол май се изпарява първи. Това е далаверата. Задържаш ниска температура докато изфиряса той и след това плавно качваш. С малко четене и експерименти може да сепарираш алкохола от различните плодове. Даже май над 70 градуса не ти и трябват.

Re: Котел и казан за ракия
Публикувано: пет яну 10, 2014 8:44 am
от ArturDent
filmatoplo написа:на обикновените казани не съм видял термометри -казанджиите имат набито око.
По-скоро гърло
Re: Котел и казан за ракия
Публикувано: пет яну 10, 2014 8:52 am
от big_death
Имаш ли си на представа колега 150 литра студени джибри за колко време ще ги загрееш до 70 градуса на водна баня като ще използваш водата хем за отопление , хем за казана ?? И колко време ще можеш да я подържаш и увеличаваш тая водна баня до градуси да кажем 80-90 ?? И чак тогава си прави сметката дали ще успееш да свариш нещо ! Моя съвет е :Свари си ракия в обикновен казан няколко пъти за да разбереш къде какво става и ЧАК тогава опитай това което си намислил ! А , и как ще ги загориш като уж си на водна баня ?