Страница 1 от 2
кафе в ракията ?
Публикувано: пон юли 28, 2008 8:44 pm
от Sk4
http://meik98wines.com/producten.php?r=95&p=2224
това е шишето пълно е с рекийка... искам да му сложа малко кафенце каже колко зрънца ще е редно да му пъхна...
може и да предложите други неща/хитринки свързани с оцветяването и качеството... имам време и мерак за експерименти
Публикувано: пон юли 28, 2008 10:14 pm
от tysonlkr
Баща ми прави такива експерименти

Слага и дудова пръчка (т.нар. черница

) По една пръчица в бутилка

Това е което мога да ти предложа, не съм аз специалиста
Успех

Публикувано: пон юли 28, 2008 10:26 pm
от krasiorocknroll
Съхранявай я в дъбово буре или ако нямаш сложи дъбов чипс.

Публикувано: пон юли 28, 2008 11:32 pm
от Master_Kenobi
А целта на упражнението каква е? Само за цвят ли? Читава ли е ракията, или дъхне на нещо?
Публикувано: вт юли 29, 2008 4:16 pm
от Natalka
Това с пръчката от черница и ние го правим. Само че, след определоно време изваждаме пръчките, защото започват да придават особен аромат на ракията.. Другото, което съм пробвала е с 6-7 зрънца кафе + 1 ванилийка.

Публикувано: ср юли 30, 2008 1:12 pm
от Sk4
това с черницата(дуда) съм го пробвал... също така слагал съм и синя слива & смрадлика-ако се не лъжа...
Публикувано: ср юли 30, 2008 5:58 pm
от hygro
Natalka написа:Това с пръчката от черница и ние го правим. Само че, след определоно време изваждаме пръчките, защото започват да придават особен аромат на ракията.
Неприятният привкус идва от прясното дърво. Използвай само отлежало и много добре изсушено дърво. Преди да го сложиш в ракията, го препечи леко във фурната. Топлинната обработка е необходима, за да се разградят веществата, които влошават вкуса.
Ако слагаш ракия за отлежаване, препечи я до висок градус, например 70% - така дестилатът успява да разтвори необходимите вещества от дървесината. Настройва се на градус с дестилирана вода след отлежаването.
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=626#626
Re: кафе в ракията ?
Публикувано: ср юли 30, 2008 5:58 pm
от hristo_gerenski
Sk4 написа:http://meik98wines.com/producten.php?r=95&p=2224
това е шишето пълно е с рекийка... искам да му сложа малко кафенце каже колко зрънца ще е редно да му пъхна...
може и да предложите други неща/хитринки свързани с оцветяването и качеството... имам време и мерак за експерименти
в това е истинаната,и става уиски.Иначе ти препоръчвам дъбови трезки,задължително бял дъб.
Публикувано: вт авг 05, 2008 11:31 pm
от Master_Kenobi
Няколкочасова обработка на ракията с ултразвук има ефекта на 1-2 години отлежаване. Ултразвука си го набавяте от т. нар. пералня "Вулкан", която видях, че я спрягат в друга тема на форума, по друг повод. (Как и къде да я намерите обаче не знам.) Тя е по-малка от цигарена кутия. потапяте я в съда с ракията, включвате и държите така няколко часа. Така може няколко дни да правите, няма проблем.
Ракията става по-мека и блага, ако добавите 2 мл глицерин (от аптеката) и 2 гр. захар на литър ракия. Но глицерина може убие плодовия аромат и за това го прилагайте само при някоя каменярка или пшеничен "самогон".
А за оцветяването само дървесни материали - черница, дъб... Кафето и чая в тоя случай за мен са гавра с материала.
А, наздраве!

Публикувано: ср авг 06, 2008 7:22 am
от detelin
аз от няколко години за оцветяване слагам гъба дарвесна кадето расте на черницата дуда както му казваме по нашия краи нарязваш я на филики сушиш и слагаш ама внимаваи наи много един ден да седи в рекията ина4е става много тъмна на цвят колко по стои толко по се оцветява но това е по собствен избор и не променя вкусовите качества жа наздраве и от мен