Страница 1 от 6

С какво са пълни охладителите за хладилни кутии

Публикувано: пет юли 03, 2009 9:26 pm
от inspo
Здравейте , някой знае ли с какво пълнят охладителите за хладилни чанти ,фризери и подобни .Наскоро си купих като тези от картинката ,но се оказаха ментета .След замразяването във камерата ,се надуха от водата в тях почти до пръсване . А иначе във фризера си има батерии които никога не замръзват ,но с какво са пълни ? Мислех си за комбинации от спирт или антифриз ,но дали ще има охлаждащ ефект ?

Публикувано: пет юли 03, 2009 11:56 pm
от lenko71
Доколкото знам - с антифриз.

Публикувано: съб юли 04, 2009 6:23 pm
от Master_Kenobi
Консистенцията е гел и идеята е да не се разтича при отваряне, пробиване и пр. Не трябва и да се раздуват много при замръзване. И да замръзват/размръзват все пак при температура близка до нулата, което значи, че едва ли е антифриз. Какво е веществото обаче не знам.
Идеална работа вършат и 0,5 литрови бутилки от минерална вода с вода. :-D

Публикувано: съб юли 04, 2009 9:46 pm
от vanko68
Допълнение-като се напълнят с вода,леко да се стиснат,преди да се завие капачката,че понякога се пукат при разширяването на леда.

Публикувано: нед юли 05, 2009 5:54 pm
от Neno Er
lenko71 написа:
Доколкото знам - с антифриз.
Пробвайте със солен разтвор.
Колкото е по-висока концентрацията на разтвора, толкова по-трудно замръзва.

Публикувано: нед юли 05, 2009 7:33 pm
от Master_Kenobi
Е, тва ли е целта?! :shock: :shock: :shock: Трудно да замръзва?!
Не мисля.

Публикувано: нед юли 05, 2009 8:06 pm
от vanko68
Точно това е целта.Като замръзнат на по-ниска температура, ще акумулират повече студ и по-дълго ще поддържат хладина в чантата

Публикувано: нед юли 05, 2009 11:10 pm
от Neno Er
vanko68 написа:
Точно това е целта.Като замръзнат на по-ниска температура, ще акумулират повече студ и по-дълго ще поддържат хладина в чантата
Умен Ванко.

Публикувано: нед юли 05, 2009 11:12 pm
от drtsarev
Може и да бъркам, ама...
Водата, подсолена или не, замръзва, а Не акумулира студ.
Какво е значението за хладилната чанта /примерно/ дали бутилката с вода е замръзнала при минус 5 или минус 25 градуса? /при еднакви условия - в случая един и същ фризер ;)/
Нещо ми бяга физиката.

Salt water freezes at a lower temperature point than fresh water. Fresh water freezes at 0c, the freezing point of salt water depends on how much salt is in the water but it can be anywhere from 0c (with virtually no salt) to -21.1 c when the water is fully saturated with salt (23.3% salt is the saturation point of salt in water).

Salt water will freeze slower than fresh water and need a lower temperature to freeze.

Публикувано: нед юли 05, 2009 11:22 pm
от vanko68
За да затоплиш една замръзнала до -15° бутилка и една от -5° до 0,тоест докато се разтопи леда в нея,според теб еднакво количество топлина ли ще отиде ? Помисли за обратното - слагаш в затворен обем бутилка,нагрята до 90° и втори обем с бутилка на 30°.Коя ще затопли повече обема?
На последния ред от поста ти сам си отговаряш-щом по-бавно ще замръзне,то и по-бавно ще се разтопи,елементарно е.