Страница 1 от 2
Какво е покритието на месомелачките?
Публикувано: съб дек 12, 2009 5:19 pm
от GEORGI5959
Някой знае ли какво е покритието на машинките за кайма? Имам стара такава, на която е износено заводското покритие. Направих консултация със "специалисти" но никой не можа да ми даде еднозначен отговор. Покалаяване, кадмиране, горещо поцинковане или нещо друго? Машината ми е производство на ДП "Стомана" - Габрово, предполагам вече бивше. Ако някой знае точния отговор нека ми отговори. Благодаря!
Публикувано: съб дек 12, 2009 5:37 pm
от velsi
Според мене е емайл. Същия като на старите готварски печки.
Re: Какво е покритието на месомелачките?
Публикувано: нед дек 13, 2009 1:40 pm
от GEORGI5959
GEORGI5959 написа:Някой знае ли какво е покритието на машинките за кайма? Имам стара такава, на която е износено заводското покритие. Направих консултация със "специалисти" но никой не можа да ми даде еднозначен отговор. Покалаяване, кадмиране, горещо поцинковане или нещо друго? Машината ми е производство на ДП "Стомана" - Габрово, предполагам вече бивше. Ако някой знае точния отговор нека ми отговори. Благодаря!
Благодаря на velsi за отговора. Знам, че има с емайлирано покритие, но моята е от тези със сребрист цвят. В момента пазара е залят с такива, китайско производство.
Публикувано: нед дек 13, 2009 2:22 pm
от Spokoiniq
Груб хром е покритието, като на старите гаечни ключове бг производство, имам такава.Ако е паднал хрома лошо, щото прехромиране галванично не става-ще налепиш по резбата отпред и после не знам , стругар ще помага
Публикувано: нед дек 13, 2009 6:31 pm
от apis1964
До колкото съм запознат въпросните месомелачки са ги потапяли в разтопен чист калай,баща ми е работил там,но пак ще го попитам,
предприятието отдавна е приватизирано и разсипано.
Публикувано: ср дек 16, 2009 7:12 pm
от GEORGI5959
Apis1964, попитай баща си, нека почерпим информация от извора, ще ти бъда благодарен.
Публикувано: чет дек 17, 2009 7:26 am
от Милен
На времето покритията на метали. които са имали досег с хранителни продукти са били калаени.
Със сигурност можеш да изключиш кадмиево покритие, кадмия е силно токсичен
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%B8%D0%B9
Публикувано: чет дек 17, 2009 7:52 pm
от GEORGI5959
Милен написа:На времето покритията на метали. които са имали досег с хранителни продукти са били калаени.
Със сигурност можеш да изключиш кадмиево покритие, кадмия е силно токсичен http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%B8%D0%B9
Ок, "Милене", кадмият е токсичен, цинка е токсичен, но чугуна, от които е излята месомелачката, не хваща калай, от какво тогава е покритието? Защо центрофугата ми за мед е от поцинкована ламарина? Или краткото преминаване на хранителен продукт не е опасно за здравето?
Публикувано: чет дек 17, 2009 7:57 pm
от zdux
а в месомелачката данеби хранителния продукт да се задържа дълго?
Публикувано: съб дек 19, 2009 9:47 pm
от Милен
GEORGI5959 написа:
Ок, "Милене", кадмият е токсичен, цинка е токсичен, но чугуна, от които е излята месомелачката, не хваща калай, от какво тогава е покритието? Защо центрофугата ми за мед е от поцинкована ламарина? Или краткото преминаване на хранителен продукт не е опасно за здравето?
Цинка не съм казал че е токсичен провери сам тук
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%BD%D0%BA но не виждам как ще поцинковаш в домашни условия. А калайдисването си е цяла наука

не случайно едни мургави майстори ги наричат калайджии

Ти как обработи повърноста преди да направиш опит за калайдисване и с какъв калай, щото има едни пръчки които са калаено-оловна сплав. А олово в храната не е за предпочитане
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0% ... 0%B2%D0%BE
а в месомелачката данеби хранителния продукт да се задържа дълго?
не се задържа ама като има съмнение аз не бих рискувал да се тровя.