Страница 1 от 2
Изпичане на сач
Публикувано: ср яну 19, 2011 2:00 pm
от Tisho
Здравейте!Първият сач,които си купих бях много доволен от него,но след всяка употреба се ронеше страшно много и го изхвърлих,беше глинен. После си купих сач направен от шамотна пръст,след 10 ползвания се спука,а продавача ми беше казал,че мога да го използвам на ел.котлон.Не знам дали причината беше котлона или нещо друго,ама както и да е,сега си купих пак глинен и в магазина ми казаха,че сача не е изпечен и ми обясниха какво трябва да направя.Казаха ми да го напълня до половината с олио,и да го сложа в студена фурна първоначално на 50гр. и постепенно да увеличавам температурата до максималната.Цялата процедура продължава около 2.5ч.Въпросът ми е след като направих това изпичане,на дъното на сача по цялата му обиколка се образуваха капки мазно,все едно като гъба беше попил олиото, и от долу се образуваха капките.Значи ли това,че сача е спукан и да отивам за нов или е нормално да се получи при първоначалното му изпичане.И още един въпрос,мие ли се сача след употреба или само се забърсва с кърпа.Лек ден.
Re: Изпичане на сач
Публикувано: ср яну 19, 2011 2:20 pm
от iva6ki
Можеш да го миеш и да го забърсваш по ресторантите само го забърсват
а вечер се мие понеже се ползва по често и той като цяло ролята е да държи
храната топла по дълго време не е странно е че се е спукал понеже познат тези които
ползва в ресторанта спука два и сега ги затопля само във фурна и няма проблем.
Re: Изпичане на сач
Публикувано: съб яну 22, 2011 9:49 am
от lordmails
Може и да греша но съм чувал ,че НЕ СЕ МИЕ НЕ СЕ МОКРИ ,само се забъсва.Хубавите качествени сачове ,дори и на газов котлон си работят отлично.
Re: Изпичане на сач
Публикувано: съб яну 22, 2011 9:58 am
от toni_g79
Ако ти е мощен котлона т.е. нагрява много бързо е нормално да се спука.Трябва постепенно да му се увеличава температурата.И да не се мокри със студена вода докато е горещ иначе студен няма проблеми да се мие........И за фурна не е добре да се слага в предварително нагорещена фурна.
П“П иначе как се изпича незнам

Re: Изпичане на сач
Публикувано: съб яну 22, 2011 10:46 am
от iva6ki
Сача не се ползва за приготвяне на храната а само за подържане на топло яденето по дълго
,но като всеки глинен съд и този може да се мие след употреба все пак слагаш храната в
него ако неискаш хепатит от време на време поне ще го миеш а за газовия котлон не мога
да коментирам за мен си е чиста проба късмет ако не го спукаш. А ако говорим са тези в
които найстина се готви те се малко по различни(потънички от ресторанските)
Една подседка (родопска) тук има и изпичането което си споменал по горе
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... CCEQ9QEwAQ
Re: Изпичане на сач
Публикувано: съб яну 22, 2011 11:29 am
от torbalan
тъщата пече разни работи на сач (отдолу пали огън) и не и се пука...
едно от нещата, които приготвя на сач, е катми - нещо много подобно на голяма палачинка....
на мен пък с фурната ми дадоха "
камък за пица", което е почти същото като сач, само че малко по-фабрично направено...
Re: Изпичане на сач
Публикувано: пон яну 24, 2011 2:00 pm
от booooo55
torbalan написа:тъщата пече разни работи на сач (отдолу пали огън) и не и се пука...
едно от нещата, които приготвя на сач, е катми - нещо много подобно на голяма палачинка....
на мен пък с фурната ми дадоха "камък за пица", което е почти същото като сач, само че малко по-фабрично направено...
Дай малко повече инфо за този камък и от къде може да се закупи.Стават ли хубави пици?
Re: Изпичане на сач
Публикувано: пон яну 24, 2011 3:19 pm
от torbalan
Бауматик го имат като аксесоар за печките си... сигурно и отделно го продават.
при мен дойде подарък...
идея нямам какви пици стават - не сме го ползвали

то в къщи пици рядко се правят ;)
Re: Изпичане на сач
Публикувано: пон яну 24, 2011 3:27 pm
от Tisho
Здравейте.Нямах комп и за това не съм писал.Оказа се,че сача ми е спукан,дали аз не съм го видял,като съм го купувал,или се е спукал докато го пекох не мога да отговоря.По самият ръб имаше една малка пукнатина и от там сълзеше.По принцип само на газов котлон съм го ползвал старият сач,и не съм имал никакъв проблем.А с него се приготвят много вкусни неща наистина.Благодаря за отговорите на всички и заминавам да си търся нов сач

.А като разбера как става изпичането ще пиша.
Re: Изпичане на сач
Публикувано: пет яну 28, 2011 5:29 pm
от piron45
Колега като купуваш САЧ гледай какво купуваш. Значи сача трябва да си е изпечен още при изработката , а не ти да си го печеш. Глината си иска специфични условия на печене, има си пещи за тази работа и ако някой грънчар ти предлага неизпечен Сач не се хващай. Също така може да е гледжосан или не, зависи за какво ще се използва.Предназначението на сача е за направа предимно на Катми или палачинки. Ако го искаш и за готвене вместо тиган тогава трябва да е гледжосан. При първото използване той си поема известно количество мазнина като си запълва порите.Тази мазнина си остава в порите завинаги, но не пречи на готвенето.Същинския Сач представлява плосък кръгъл съд с различни диаметри и ръб по края с височина около 2см.