Страница 1 от 1
Търся идея за проточен нагревател с ниска интензивност
Публикувано: ср окт 07, 2015 9:39 am
от Dejmos
Здравейте,
Имам нужда от идеи за реализиране на бюджетно решение за проточно загряване на течности, в диапазона 50-80°. Простотата на решението също е важна.
Изискванията са доста особени. Нагряването трябва да е с ниска интензивност, защото течноста съдържа захари и протеини и има голяма вероятност от загаряне. Способност за поддържане на температура в затворен, сравнително термично изолиран обем (30-50л) за 2-3 часа, загряване със скорост 1-2°/мин.
Материали - неръждаема стомана, мед, полимери, подходящи за хранителни цели.
Дебит - 5-8л/мин.
Вход-изход - тръба с външен диаметър около 12мм.
Аз имам две идеи. Едната е две медни тръби една в друга, нагревател за абсорционен хладилник, поставен във вътрешната, течността циркулира между двете турбулентно, нагряването е директно.
Другата - нагревател за съдомиялна, напълнен с вода, затоплянето е на водна баня, течността преминава ламинарно по тръба, разположена по оста на нагревателя. (Тези нагреватели имат ли някакъв вграден терморегулатор?)
Моля за оценки на двете идеи и за други решения.
Re: Търся идея за проточен нагревател с ниска интензивност
Публикувано: ср окт 07, 2015 10:41 am
от Тани
Нищо не разбрах! Ще я загряваме от студено или само ще поддържаме вече загрятия материал?
Интензивността на загряване зависи от мощността на нагревателя спрямо дебита. Вече си определил дебита, но трябва да се сметне мощността. Тя може да се определи само ако се знае топлоемкостта на веществото което искаш да загрееш. Знаеш ли каква е? Ако не знаеш, може да я определиш опитно. Тогава вече може да се изчисли и необходимата ти мощност
Re: Търся идея за проточен нагревател с ниска интензивност
Публикувано: ср окт 07, 2015 11:04 am
от Dejmos
И двете.
Поддържане на определена температура за определено време, загряване до нова температура, пак задържане...
Може първото загряване да е интензивно, включително от друг нагревател.
Примерна работа - бързо загряване на студена вода с друг нагревател при отворен съд, внасяне на хранителни вещества (от този момент има вероятност за загаряне) и затваряне на съда, пускане на циркулационна помпа и проточния нагревател, поддържане на темература, загряване с 10 градуса, поддържане, загряване с още 10...
Веществото е воден разтвор на захари с концентрация до 20 процента и протеини (малко количество, нежелан примес). Може с приблизителна достоверност да приемем, че има топлоемкист колкото водата.
Мощността и размера на нагревателя, както и конфигурацията са неизвестната величина.
Предполагам, че е нежелателно нагряването на контактната повърхност до над 100-150 градуса.
Re: Търся идея за проточен нагревател с ниска интензивност
Публикувано: ср окт 07, 2015 1:01 pm
от fox_vt
А защо трябва да е проточен нагревателя?Ако е под дъното на съда или вътре в съда тя помпата пак ще си върти течноста и температурата ще се качва.Това прилича на бъркалка за сладкарско производство и там нагревателите са външни.Варинат е също целия съд да е във друг съд и между тях да е вода също като тенджера за варене на мляко тогава може да се ползват по мощни нагреватели но цялата точност ще дойде от използвания терморегулатор.
Re: Търся идея за проточен нагревател с ниска интензивност
Публикувано: ср окт 07, 2015 1:11 pm
от Dejmos
Защото хранителните вещества са във вид на гранули, които са само частично разтворими. Целта е именно извличане на разтворимата част. Разтворът се прецежда преди излизане от съда.
Ако има нагревател в обема, загарянето е почти сигурно.
Поставянето в друг съд е вариант, но става по-обемно и задължително изисква метални съдове (по-голямо тегло и цена). А с проточен нагревател може лесно да се смени конфигурацията/обема на съда.
EDIT
Колкото до мощността на нагревателя, не е критичен фактор. Ще се регулира семисторно. Размерът му, съответно площта на топлоотдаване, е по-важен.
Re: Търся идея за проточен нагревател с ниска интензивност
Публикувано: чет окт 08, 2015 7:52 pm
от piron45
А пречи ли нещо нагряването да става в тръба с кожух пълен с топла вода. По принцип в хранителните технологии се използва този метод за загряване на шоколади, глюкозо фруктозни и захарни сиропи, теста и т.н., така най лесно се регулира температурата на загряване и поддържането на съответната топлина.Самата вода си я нагряваш с каквото ти е кеф - ток, газ , дърва...
Re: Търся идея за проточен нагревател с ниска интензивност
Публикувано: чет окт 08, 2015 11:23 pm
от miroki
Само ще допълня, че медта не е добре за хранителни материали.
За това точно, медни съдове се калайдисват А казан, ако не е работил и престоял трябва да се чисти много за да не се хвърли ракията (с подобни грешки зареждахме зимата казанчето на чистачките).
За да се търси автоматизация на елементарно загряване на казан, значи говорим за големи количества. Щом 12мм тръба са достатъчни, идеята е да тече, като през "бойлер" ли?
Има понеже такива два съда един в друг.
Re: Търся идея за проточен нагревател с ниска интензивност
Публикувано: пет окт 09, 2015 9:54 am
от Dejmos
Не пречи да е тръба в кожух, едната ми идея е точно такава.
В конкретния случай медта не е проблем.
Количествата не са големи, посочените 50 литра е горе-долу максималното обработвано количество. Автоматизацията се налага заради дългото време за обработка, поне час, но може и над два да отиде.
Надявам се на конкретни решения, но ще съм благодарен и на насоки и концепции.