• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
8180 - майстор
fox_vt написа:
8180 това ще доведе в някои случаи на постоянно въртене на панела.
fox_vt,
Като изключим цитираните опасения (според мен невъзможни или аварийни), съм напълно съгласен с описаното от теб допълнителното развитие на подхода.
Според мен, дори и в облачно време, токът на панела има максимум.

Може да съм се изразил неясно - правим стъпка напред/назад и ако нямаме подобрение се връщаме в изходно положение до следващия програмиран опит.
Ако техниката (датчици/контролер) позволява, резервиране на алгоритъма по дата/час е добра идея - защо не и като изходна точка за всеки опит за оптимизация на насочването. Днес навсякъде срещаме начални/резервни настройки "по подразбиране".

П.П. Не съм прецизен в термините по Теорията на автоматичното управление - считам допустимо във Форума.
ivanovbg - майстор
Най добре е колегата 2v6 да сравни добива на ток с 0, 10, 20 градуса отклонение, но не в 6 сутринта, а на обяд прмерно за да можем да правим някакви сметки. Иначе всичко е в сферата на догатките и теоретизираме излишно. Може да се окаже ,че само ще харчим 10-ки ватове за прецизно насочване, а ще печелим само няколко.
2v6 - майстор
ivanovbg написа:
Диференциалния усилвател усилва само разликата на напрежението. Когато разликата е 0,0В изходното напрежение е пак 0. Нулата на изхода може да се регулира-манипулира и като зададеш, че 2,5В са ти 0... Примерно тук - Изображение на първо и пето краче се подава напрежение с което може да се регулира офсета на изходното.

Все едно настройваш везни :wink:

Ясно нали?
На мен ми е ясно защо не става така :)

Дай една схема за мерене на тока на панела с такъв операционен усилвател и предполагам и на теб да се изясни :idea:

Това са примерни условия за задачата, която трябва да изпълни този преобразувател:
1. Захранващо напрежение: +5V
2. Входящо напрежение от шунта: 0 .. -0.1 V
3. Изходящо напрежение: 0 .. 5 V
edemy2001 - специалист
ivanovbg написа:
...

Не пиши глупости ако трябва да има 4,8 волта на максимален ток и ако тока е 10 А колко вата губиш в шунта? Мисли малко! [-X
Не пиша глупости! Възможен ли е по принцип този начин на измерване!? ;) Някой можеше и да се върже на простотата...
А истинското решение за ардуиното е това, което и аз използвам:
http://www.ebay.co.uk/itm/1Pcs-ACS712-5 ... 4182c70e22
или http://www.ebay.co.uk/itm/20A-Range-Cur ... 2c7ed8ae15
или http://www.ebay.co.uk/itm/1PC-New-30-A- ... 461b1263f1
в зависимост от големината на тока, който ще мериш. Чиповете ги има в Comet, но горе долу на същата цена от eBay ще получиш готов модул...
ivanovbg - майстор
2v6 написа:

Дай една схема за мерене на тока на панела с такъв операционен усилвател и предполагам и на теб да се изясни :idea:

Това са примерни условия за задачата, която трябва да изпълни този преобразувател:
Сигурен ли си че ти е ясно? Това няма ли да работи?

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (19.99 KиБ) Видяна 2227 пъти
ivanovbg - майстор
edemy2001 написа:

Не пиша глупости! Възможен ли е по принцип този начин на измерване!? ;) Някой можеше и да се върже на простотата...
Принципно ще стане, не е задължително масата да е маса и на аурдиното. Ако е с отделно захранване... Но е тъпо да губиш 50 вата за мерене ако панела дава 200 :wink:
2v6 - майстор
ivanovbg написа:
2v6 написа:

Сигурен ли си че ти е ясно? Това няма ли да работи?
Дотук едно е сигурно - все още не си предложил решение на задачата "Схема за мерене на ток на фотоволтаичен панел" по зададените по-горе условия. Важно е масата да е обща, защото изключвам използване на някакво сложно захранване за Ардуиното.

Относно тази схема:
Изображение

Какъв е модела на операционния усилвател?
Съгласен ли си, че с диодите е по-лесно?
fox_vt - майстор
8180 написа:
fox_vt написа:
8180 това ще доведе в някои случаи на постоянно въртене на панела.
fox_vt,
........
Принципно е така но адски сложно става в определено време да се прави стъпка нанякъде да се сравнява стойноста на тока със нз си какви таблици според климатичните условия.За мен най доброто е позициониране по време.Както някой по напред в темата се сети,слънцето от милиарди години си е там и там ще бъде.Какво сложно има в това да се програмива контролер на всеки 30 мин да завърта със определени градуси.Ако искаш може и на всеки 10 мин или всяка минута за завърта по съвсем малко.Просто и ясно панела е насочен ВИНАГИ към максимума,няма обалци няма дъжд няма ОУ няма компютри и т н.Няма защо да чакаме облаците да се вдигнат и да търсим най изгодното положение,просто панела ще е на него.Елементарно уотсън :lol:
ivanovbg - майстор
2v6 написа:
Дотук едно е сигурно - все още не си предложил решение на задачата "Схема за мерене на ток на фотоволтаичен панел" по зададените по-горе условия. Важно е масата да е обща, защото изключвам използване на някакво сложно захранване за Ардуиното.
Какъв е модела на операционния усилвател?
Съгласен ли си, че с диодите е по-лесно?
Ако искаш да мериш само тока на панел, най лесно става с датчик на хол и да го мериш безконтактно на кабела. На принципа на амперклещите за прав ток, но нали искаш със шунт... А за някой може да е сложно галваничното разделяне на захранването, за други просто, а трети биха сложили едно малко панелче да помага в меренето :wink:

Оу може да се подбере по минимално захранващо напрежение. Имаше дето се захранват оу с +-1,5 минимално, ако ти е нужно мога да се разровя в справочниците, но схемата е само примерна.

А с диодите не е лесно, най лесно е с циклично реле за време - примерно на 10 мин. да пуска мотора за няколко сек за да го врътка с изчисления градус. Както казах,мястото на слънцето е най предвидимото и според мен е глупаво да правиш следящо устройство по сложно от часовников механизъм.
:partyman:
2v6 - майстор
ivanovbg написа:
Ако искаш да мериш само тока на панел, най лесно става с датчик на хол и да го мериш безконтактно на кабела. На принципа на амперклещите за прав ток, но нали искаш със шунт... А за някой може да е сложно галваничното разделяне на захранването, за други просто, а трети биха сложили едно малко панелче да помага в меренето :wink:

Оу може да се подбере по минимално захранващо напрежение. Имаше дето се захранват оу с +-1,5 минимално, ако ти е нужно мога да се разровя в справочниците, но схемата е само примерна.

А с диодите не е лесно, най лесно е с циклично реле за време - примерно на 10 мин. да пуска мотора за няколко сек за да го врътка с изчисления градус. Както казах,мястото на слънцето е най предвидимото и според мен е глупаво да правиш следящо устройство по сложно от часовников механизъм.
:partyman:
За теб сложното е ясно, лесното е глупаво, черното е светло синьо ...

Да ти припомня какво си писал относно меренето на тока:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 28#p616528
Успях все пак да те убедя, че идеята ти да се мери тока с шунт не е удачна.
Все пак ако някой иска да го прави може да ползва DS2438. Реално работеща схема от миналата година насам може да се види на:
http://sunenergy.comlu.com/mppt_test/

А меренето на тока на насочвания вече панел всъщност се прави с датчик на хол от вече повече от година:
Прикачен файл:
I03_2014_03.GIF
I03_2014_03.GIF (8.2 KиБ) Видяна 2204 пъти
Даден е там и типа на чипа - ACS712ELC-05B.

На тази страница може да се видят и записите на тока:
http://2v6.net84.net/feeds/24369/

Вижда се, че отклонение 10-20 градуса влияе незначително на добива:
Прикачен файл:
I03_2014_06_29_1330.GIF
I03_2014_06_29_1330.GIF (18.98 KиБ) Видяна 2204 пъти
Прикачен файл:
I03_2014_06_29_1430.GIF
I03_2014_06_29_1430.GIF (17.44 KиБ) Видяна 2204 пъти

Насочването с диоди работи вече няколко дни. Някъде да си виждал по-проста и евтина система?
Можеш ли да дадеш схема с часовник?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Автоматично насочване на фотоволтаичен колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: