Страница 1 от 1

Имали винари

Публикувано: нед ное 06, 2011 10:15 am
от vlax
Здравейте колеги

Прочетох доста в интернет по темата
Искам да си направя такава преса за изстискване на джибрите преди варенето на ракията
Моля ви да ми дадете някакви съвети или снимки и ако може да ми отговорите на няколко въпроса
1.За сега имам само винт,добре ли е или да търся крик хидравличен
2.Най ми хареса от търсенето на правени в интернет тази преса от клипа http://www.youtube.com/watch?v=C9RTUksF ... detailpage какво ще кажете за нея
От клипа не мога да разбера от какъв материал е цилиндъра с дупките и дупките с дадъв диаметър са
3.Колко са загубите на ракия ориентировъчно при казан 100л или 100кг материал
4.Дали ще може да се ползува и за изтискване на гроздето преди ферментацията и тогава останалото да се завари с захарен сироп за ракия

Поздрави

Re: Имали винари

Публикувано: ср ное 23, 2011 10:08 pm
от preslav
vlax написа:
Здравейте колеги

Прочетох доста в интернет по темата
Искам да си направя такава преса за изстискване на джибрите преди варенето на ракията
Моля ви да ми дадете някакви съвети или снимки и ако може да ми отговорите на няколко въпроса
1.За сега имам само винт,добре ли е или да търся крик хидравличен
2.Най ми хареса от търсенето на правени в интернет тази преса от клипа http://www.youtube.com/watch?v=C9RTUksF ... detailpage какво ще кажете за нея
От клипа не мога да разбера от какъв материал е цилиндъра с дупките и дупките с дадъв диаметър са
3.Колко са загубите на ракия ориентировъчно при казан 100л или 100кг материал
4.Дали ще може да се ползува и за изтискване на гроздето преди ферментацията и тогава останалото да се завари с захарен сироп за ракия

Поздрави
Зависи на кое държиш повече, на виното или на ракията, дали искаш бяло вино, розе или червено вино.
За добро вино мериш захарността на ширата веднага след източването и после добавяш захар за да достигнеш необходимия градус за правилна ферментация (ни повече, ни по-малко). За червено вино оставяш чепките заедно с ширата, за по-бяло или бяло вино веднага остраняваш чепките. Ако искаш добра ракия не делиш нито чепки, нито шира, захар слагаш за количество и добра ферментация.
Въпросната преса (от клипа) не виждам за какво ти е - от 3 кофи грозде и чепки ще изкараш още една кофа шира, но от остатъка ще изкараш джибровица, която ще е само за гости!

Re: Имали винари

Публикувано: ср ное 23, 2011 10:38 pm
от NeoBoss
от дръжките се извлича само танин който придава дежък вкус на виното и на ракията даже и горчив ... ракия от дръжки не се прави такаче колегата по горе доста бърка (в това отношение)

плюса на изцедени джибри е че във един варел се събира много повече материал отколкото ако не е изчистено... пък и много казани вече искат джибрите да са без чепки такаче си има нужда от такава изтисквачка