Изолация на ... чушкопек...
Публикувано: пон окт 15, 2012 5:52 pm
Здравейте!
От много време бях само читател на форума, но ето че дойде моментът да питам и аз най-после!
Вероятно звучи странно, но е факт - два дни (2х6 часа) пекох с този чушкопек и установих, че отвън грее, колкото вътре. Е, почти де... Имаме го от миналата година, но жената го "управляваше" тогава, затова едва сега се сблъсках с проблема. Днес го отворих само отгоре (засега). Ето снимки, отстрани, за да се види колко е обгорял, и отгоре, със свален фланец:






Според мен, това е абсолютно кьопава изработка, излагаща най-великото българско изобретение (според една класация) - ясно се вижда, че ламарината е обгоряла, дръжката беше станала на въглен и се счупи, когато го вдигнах и т.н.
Ясно е, че проблемът е в липсата на изолация между ламарината и външния керамичен цилиндър. Въпросът е какъв материал може да се ползва за тази цел - вата (стъклена, каменна), някаква термоустойчива пяна? Или нещо още по-различно?
Ще ви бъда благодарен за съветите, защото по заповед на Щуката, тези дни пак ще трябва да чушкопеча. А знете, че Щуката не бива да бъде ядосвана...
ПП Като новобранец, не знам дали поствам на правилното място първия си въпрос, затова ще бъда благодарен, ако ме поправите!
Марин
От много време бях само читател на форума, но ето че дойде моментът да питам и аз най-после!
Вероятно звучи странно, но е факт - два дни (2х6 часа) пекох с този чушкопек и установих, че отвън грее, колкото вътре. Е, почти де... Имаме го от миналата година, но жената го "управляваше" тогава, затова едва сега се сблъсках с проблема. Днес го отворих само отгоре (засега). Ето снимки, отстрани, за да се види колко е обгорял, и отгоре, със свален фланец:
Според мен, това е абсолютно кьопава изработка, излагаща най-великото българско изобретение (според една класация) - ясно се вижда, че ламарината е обгоряла, дръжката беше станала на въглен и се счупи, когато го вдигнах и т.н.
Ясно е, че проблемът е в липсата на изолация между ламарината и външния керамичен цилиндър. Въпросът е какъв материал може да се ползва за тази цел - вата (стъклена, каменна), някаква термоустойчива пяна? Или нещо още по-различно?
Ще ви бъда благодарен за съветите, защото по заповед на Щуката, тези дни пак ще трябва да чушкопеча. А знете, че Щуката не бива да бъде ядосвана...

ПП Като новобранец, не знам дали поствам на правилното място първия си въпрос, затова ще бъда благодарен, ако ме поправите!
Марин