Това е линка-
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=21&t=40607
Обаче не мога да намеря къде съм заврял клипа и снимките....някаде са изчезнали,но ако не изключа...ще накарам малкия да снима всичко и да ви го покажа...
Няма нищо сложно, моето барбекю е от ламарина, ако помниш Стив, едно време по кръчмите дет имаше скари за дървени въглища...като камина ,но от тенеке...
Та на това барбекю пробих едната страница,а другата зарязах с шлайфа за да мога да слагам шиша...
шиша е от калибрована стомана Ф10, дълъг е 75 см и има 2 "вилици" с които се закрепва месото..те представляват парче тръбичка с вътрешен отвор 11-12мм, на което има отвор с резба за стопорно болтче и заварени 2 шиша по 15 см ,на които се набучва месото, на снимката от линка се вижда..
Шиша в единия край е подострен за да се нанизва месото по-лесно а в другия е на двуграм, там се закача мотора...
Мотора е от чистачки, става от всякакви коли, на изходящия вал (6мм) има завит накрайник с отвор 10мм, като леко е сплескан за да не превърта в двуграма, шиша влиза в накрайника около 50мм...
Мотора е свободно висящ, тежестта му е достатъчна за противотежест и ако се балансира добре месото няма проблем, както бях писал, пекох 4 пилета на веднъж....
захранвам мотора с траф за зареждане на акумулатор, но свалям тока с парче кантал, за да паднат малко оборотите...
Пекането става на огън, като ползвам предимно бук, с дървени въглища не ми хареса...сатва много по-бавно и отиват много,а при такова пекане не бива да има жар под месото...от капещата мазнина се пали и става проблем...
огъня го поддържам на 30 см от месото , в дъното на барбекюто, но както е на колегата в началото,може и от двете страни...
Относно вида дървесина...
тази идея в видях на един РД на Метро, бяха наредили едни грилове, едни скари и....едно чеверме, само,че печаха прасенца, по 35-40 кила и тия гавази мятаха едни дъски от европалети, а те са от топола и чам и въпреки моите убеждения,че чевермето се пече на жар, тия ме разбиха и докато чаках да ми дойде реда ,че да пробвам пекано прасенце я гледах цялата тая технология, жалкото е,че не носех нищо за снимане...щеше да е добър нагледен пример..
Та това нещо го направих в нас и се получи добре и смея да твърдя,че до сега съм опекал поне 150-200 заека и поне 100 пилета...
П.п. ще се постарая да снимам ,но докато стане, ще обесня ако някой го интересува..