Страница 1 от 2
					
				Как се прави дюлева ракия?
				Публикувано: пет окт 19, 2018 11:54 pm
				от Нина Върбанова
				Моля, помогнете! На дюлите за приготвяне на джибри колко точно трябва да бъде захарността? На 80 литра вода мисля, че съм сложила повечко захар. Захарността стана 22-23%. Много ли е? Дюлите също са някъде към 80 килограма. Благодаря!
			 
			
					
				Re: Как се прави дюлева ракия?
				Публикувано: съб окт 20, 2018 7:21 am
				от gnt69
				пет окт 19, 2018 11:54 pmНина Върбанова написа: 
Моля, помогнете! На дюлите за приготвяне на джибри колко точно трябва да бъде захарността? На 80 литра вода мисля, че съм сложила повечко захар. Захарността стана 22-23%. Много ли е? Дюлите също са някъде към 80 килограма. Благодаря!
Дюлевата ракия е като всяка друга. На 80 литра вода се слагат 20 кила захар.
 
			
					
				Re: Как се прави дюлева ракия?
				Публикувано: съб окт 20, 2018 8:32 am
				от Andri01
				
			 
			
					
				Re: Как се прави дюлева ракия?
				Публикувано: съб окт 20, 2018 9:30 am
				от gnt69
				съб окт 20, 2018 8:32 amAndri01 написа: 
Питай тука :   http://www.rakiyata.com/forum/search.ph ... d=newposts
Ти как мислиш какво ще и отговорят там, и ти как слагаш може би 1 към 1. За добра ферментация трябва около 25% захарен сироп да се прибави към плодовете.
 
			
					
				Re: Как се прави дюлева ракия?
				Публикувано: съб окт 20, 2018 9:38 am
				от keymaker
				съб окт 20, 2018 7:21 amgnt69 написа: 
пет окт 19, 2018 11:54 pmНина Върбанова написа: 
Моля, помогнете! На дюлите за приготвяне на джибри колко точно трябва да бъде захарността? На 80 литра вода мисля, че съм сложила повечко захар. Захарността стана 22-23%. Много ли е? Дюлите също са някъде към 80 килограма. Благодаря!
Дюлевата ракия е като всяка друга. На 80 литра вода се слагат 20 кила захар.
------------
С толкова захар ще втаса 2020 г.
1 кг. Захар в 100л. покачват 1% 
Иначе технологията която ползвам е : Нарязват се дюлите или се смилат . Сипват се в бидона до половината и се допълва с вода с разтворена захар в нея до 2/3 от обема. Разбърква се (ползвам бормашина и бъркалка за строителни лепила) ,измерва се захарноста и св оставя в границите 17-20%. Ако има нужда от намаляване става с вода . За по бърза и качествена ферментация на 100л. Каша слагам 100 гр. Мая за хляб . Джуркам 3-4 пъти на ден с бормашината ,като спре да прави шапка обикновенно 9-12 дена след зареждането при около 20-24 градуса в помещението , идва ред на казана. Наздраве!
 
			
					
				Re: Как се прави дюлева ракия?
				Публикувано: съб окт 20, 2018 9:51 am
				от chapara
				Добре е дюлите да се сварят след нарязването. Почти същия ефект се получава със шоково замразяване 
 
  
 
			
					
				Re: Как се прави дюлева ракия?
				Публикувано: съб окт 20, 2018 10:02 am
				от gnt69
				съб окт 20, 2018 9:38 amkeymaker написа: 
съб окт 20, 2018 7:21 amgnt69 написа: 
пет окт 19, 2018 11:54 pmНина Върбанова написа: 
Моля, помогнете! На дюлите за приготвяне на джибри колко точно трябва да бъде захарността? На 80 литра вода мисля, че съм сложила повечко захар. Захарността стана 22-23%. Много ли е? Дюлите също са някъде към 80 килограма. Благодаря!
Дюлевата ракия е като всяка друга. На 80 литра вода се слагат 20 кила захар.
------------
С толкова захар ще втаса 2020 г.
1 кг. Захар в 100л. покачват 1% 
Иначе технологията която ползвам е : Нарязват се дюлите или се смилат . Сипват се в бидона до половината и се допълва с вода с разтворена захар в нея до 2/3 от обема. Разбърква се (ползвам бормашина и бъркалка за строителни лепила) ,измерва се захарноста и св оставя в границите 17-20%. Ако има нужда от намаляване става с вода . За по бърза и качествена ферментация на 100л. Каша слагам 100 гр. Мая за хляб . Джуркам 3-4 пъти на ден с бормашината ,като спре да прави шапка обикновенно 9-12 дена след зареждането при около 20-24 градуса в помещението , идва ред на казана. Наздраве!
Захарността не се мери след поставяне на захарта. Слагат се дрожди слагат се ензими за извличане на аромата слага се и ензим за лесно смиване и раздробяване на материала. Добра ферментация става при захарност до 25% над 25 % ферментацията се забавя. Материала е готов на 7-8 ден. При твоята рецепта може да втаса 2020 година защото всичко е гьотере, колко вода колко захар никой не знае.
 
			
					
				Re: Как се прави дюлева ракия?
				Публикувано: съб окт 20, 2018 11:23 am
				от Andri01
				От дюли не съм правил. На грозде слагам 1:4  - захар:вода. Или на 100кг. грозде/ без чепките / 5кг. захар.
			 
			
					
				Re: Как се прави дюлева ракия?
				Публикувано: съб окт 20, 2018 11:25 am
				от gnt69
				съб окт 20, 2018 11:23 amAndri01 написа: 
От дюли не съм правил. На грозде слагам 1:4  - захар:вода. Или на 100кг. грозде/ без чепките / 5кг. захар.
Я дай пак че не разбрах защо му слагаш на гроздето захар.
 
			
					
				Re: Как се прави дюлева ракия?
				Публикувано: съб окт 20, 2018 11:30 am
				от Andri01
				Когато го правя за ракия и е джибри и малко грозде. А когато правя  вино - не слагам нищо! Никакви химии,захари,вода...!